КОШМАРИ: ГЕРБ се върна в големите болници, далаверите започнаха

2 14 191

Армията на ГЕРБ се е върнала в големите болници и Здравното министерство, алармира пред „Галерия“ виден наш медик. Схемите по източване на пациенти и Здравната каса са подновени с пълна сила.

За целта са върнати няколко скандални кадри на ГЕРБ в министерството. Подчинени описват министър Асен Меджидиев като свестен човек, но някой му дърпа конците отгоре.

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти (НСЦРЯП) проф. Илко Гетов бе заменен от проф. Мила Власковска. Гетов е учен от международна величина, но дамата е бивш заместник-министър в кабинета на ГЕРБ.

Другата важна кадрова промяна от правителственото заседание беше реабилитация на още един герберски зам.-министър – д-р Бойко Пенков. Той ще оглавява Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина като представител на държавата в нея.

Шефовете на няколко експертни комисии също са заменени от стари кадри, уволнени от кабинета „Петков“.

Показателно е, че също така набързо бяха отстранени директорите на „Александровска“ и „Чирков“, които успяха да пресекат течове за десетки милиони левове. Мъти се отново и водата в „Пирогов“, а в конкурса за нов шеф на Онкото са познати хиени, отстранени за злоупотреби.

Властта посегна и на варненската болница „Света Марина“, която се справя отлично, но беше пришита изненадващо към местния Медицински университет.

„Схемите са старите. Давам пример със сърдечната хирургия. Вносителите на стентове, например, са на фирми, в които директорите имат съдружие.

Лекарите изписват най-скъпите пътеки, като често срещу тях се доставят евтини материали, несъответстващи на документите. Един път, животът на пациента е застрашен, втори път се изпомпва яко здравната каса, която реже други здравни пътеки. Ужасът е пълен. Върнахме се 2 и повече години назад”, сподели прочутият медик пред вестника.

Най-голямата драма е в болница „Чирков”, където млади лекари плачат, че професор Генчо Начев се е върнал на бял кон. Преди време bTV разкри как ветеранът е прибрал близо 1 милион лева за три години, тъй като е записан като опериращ на повечето „касови“ интервенции.

Реклама

Проф. Начев се оправда, че пациентите си го искат. Според млади лекари обаче нуждаещите се от спешни сърдечни операции просто са принуждавани от човек в болницата да се подписват под подобно желание.

За капак в болница „Проф. Александър Чирков“ гръмна скандал с подписка за смяна на името. Пак според хора от персонала това става насилствено.

Дори лекарят на годината професор Иво Петров се възмути публично, че името трябва да остане в памет на легендата професор Чирков.

За капак старите схеми в здравеопазването искат връщане само на хартиените рецепти. Според запознати това е още една стъпка назад към корупция и възможност за далавери.

„Никога не е ставало въпрос да се въведат само и единствено електронни рецепти. Бяхме предвидили изключение: когато лекарят е извън лечебното заведение, да може да предписва рецепта на хартия. След това, чрез специално мобилно приложение, да предпише лекарствата и електрон-но”, изригна проф. Сербезова, бившият здравен министър.

„Ето защо не отговаря на истината внушението, че към момента не се допуска предписване на лекарствени продукти на хартия.

Думи като „само” и „единствено“ и словосъчетания като „липса на интернет“ и „малко населено място, „по време на буря”, както и въпроси като „как ще предпиша лекарства извън лечебното заведение?“ и „как да предпиша лекарства, ако мобилният ми телефон не работи?“, се използват за подклаждане на страхове и опасения

Работа на здравния министър е да намери пресечна точка между всички страни, а не да търси „удобен“ повод за стопиране на едно добро и доказало ползите си начинание.

Реанимирането на хартията в здравеопазването, е скок към непрозрачността и невъзможността да имаме цялостна картина за лечението на пациентите в България.

В интервю обяснявам гледната си точка по темата с електронните рецепти и как хипотетични ситуации спират българското здравеопазване да върви към прозрачност и да е от полза за нас, пациентите”, каза още проф. Сербезова, която навремето беше дадена на прокурор от ГЕРБ за всяване на страх със старта на Covid пандемията. Съдът логично я оправда по всички обвинения.

2 Коментара
 1. многознайко казва

  Генчо,Генчо-леке си беше и леке ще си останеш.Помня като летяхме с Ку-ку бенда преди мноого години,връщахме се от Германия-Франкфурт и тогава сподели на всеослушание в бизнес класата/и част от кукувците бяха там/,как до няколко дни ще изгониш тогавашния титуляр на болницата -проф.Чирков.И това така си и стана-ти му седна на стола.Само че,за разлика от тебе-той даваше път на младите-включителни и на теб за да станеш и ти водещ кардиохирург.Ама по душа си си леке-знай го.И никога няма да си Чирков-и това знай.

 2. българин казва

  Далавери в медицината изплуваха много! Очевадно има и още повече! Прокурратурата пак малчи и МАЛЧИ!!
  Някои са „гьон сурат“ „буклуци“! Правилнийо и единствен път е съдебния за тях!
  Такива като този генчото са ясни , добри – отлични специалисти, но меркантилни – ТОВА НЕ СА БЪЛГАРЕ!!!
  Забравиха откъде са тръгнали за да стават специалисти, КОЙ и КОГА им спомасъщенствува за да станат днешните „специалисти“!!!
  Неблагодарни отрочета! Даже нема да кажа, чи това са БЪЛГАРСКИ отрочета! Юроди на българския род!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.