Гарантирано от ГЕРБ: София е раят на бакшишите, дерат ни с нови цени

9 5 149

Каквото поискат таксиметровите компании в София, гарантирано го получават – тази максима е неизменно вярна през последните десетилетия.

Поредният рунд тече тези дни, а желанията на бакшишите са за по-нисък данък и поредно вдигане на цените. Говорим за максимум пет хиляди жълти коли, които видимо се приемат като свръхважна група, на която не се отказва, вероятно защото лесно блокира града.

Тук пазарна икономика няма. Държавата е избрала единствено този частен бранш и е позволила на общините да гласуват минимални и максимални цени.

И ако идеята на горната граница е да се спрат т.нар. копърки (което не се случи), минималната цена се превърна в лост за едновременно еднакво повишение на тарифите за всички уж конкуриращи се компании.

Представете си, че същото правило се приеме и за авиокомпаниите, кацащи в София. Това значи да няма нискотарифни превозвачи. Сега разбирате ли и защо в столицата няма алтернативи на познатата шепа таксиметрови компании.

Тази седмица софийските таксита поискаха 20% увеличение на тарифите, след като преди по-малко от година получиха 40%.

Реклама

Последва леко колебание от страна на властващата в общината партия ГЕРБ, но след протест и заплахи управляващите политици се върнаха към традицията за послушание пред малката жълта армия. Така картелът си остава, просто си вдига цените.

С решение на Общинския съвет от четвъртък, вкарано след извънредно гласуване преди заседанието, дневната от 1.05 лв./км ще стане 1.21, а нощната от 1.21 лв. – на 1.39 лв./км.

Големият отсъстващ в тази история е регулаторът КЗК. Тя е институцията, която трябва да види пазарното изкривяване и да спре решението и практиката като цяло.

Но, момент, комисията е подбрана от ГЕРБ специално за да жуми в този и много други случаи. И в България няма да работи услугата Uber, защото така искат от таксиметровия сектор.

Другият подарък за сектора от седмицата е данъчен. Годишно за едно такси в София трябва да се плати патент от 850 лв. Сега за поредна година, но вече без ковид, сумата се сваля на 300 лв. За сметка на всички данъкоплатци.

Или месечно патентът ще е 25 лв., няма и три курса, а и три пъти по-малко от данъка върху минималната работна заплата. Накратко, милионите данъкоплатци видимо са по-маловажни за община и държава в сравнение с малката таксиметрова група.

Публикация на „Капитал”, заглавието е на Narod.bg

9 Коментара
 1. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ казва

  ЕДИН ПОДКУКУРОСАН КАМИОН КАЗА : “ ЯЖ КОКАЛА !!! “ ТВЪРДО !

 2. УЖАСЕН УЖАС казва

  85 ЛЕВА ДАНЪК НИЩО НЕ Е…. ЗА УСЛУГИТЕ, КОИТО ВЪРШАТ….

 3. Я. ПО- ТИХО ! казва

  НЯКОИ ДОРИ ВОЗЯТ МЪРТВИ ХОРА, КОИТО СЕ КАЧВАР САМИ ОТ АДРЕС….

 4. НА БЮЛЕТИНАТА ПИШЕ казва

  ТАКСИ- МЕТРОВ ШОФьОР.

 5. Мариана Сумистката казва

  БЮЛЕТИНА НОМЕР 10; НЕ МЕ ТЪРСЕТЕ, НАЛИ ЗНАЕТЕ, ЧЕ СЪМ НА ГРОБИЩЕТО, А ЕМИЛ НЕ ОТВАРЯ НА ВСЕКИ…..

 6. КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ МИ ПИШЕ казва

  КАК ПРОНИКВАШ, КОРНЕЛИЯ, ЧЕ НЕ РАЗБРАХ ?

 7. ПИТАМ казва

  В КВ. РЕПУБЛИКА, БЛ. 37, ВХ“ Б ЕТ.1 ВЛЯВО АП. 3 ?

 8. ✞❤️Виктория от Русе❤️ yerl.org/5PDhD казва

  ☞Oт koгoтo нищo нecтaвa, cтaвa или милициoнep-мpъcниk или бakшиш-изнacилвaч!: tiny.cc/h230vz

  ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!: tiny.cc/zc7wuz

  ☞Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, а кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая.: tiny.cc/cdayuz

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: yerl.org/Y7Ce5

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞Дoмyзa Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния: tiny.cc/c39tuz
  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO

  ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът, и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове!: yerl.org/1Cm1x

  ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa дyшмaнитe, cвoдницитe, дoнocницитe и CEMETO им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸: yerl.org/lwyAm

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop: tiny.cc/kfayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи: tiny.cc/0lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Дeня нa жepтвитe нa Tpaфиk: tiny.cc/az70vz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☜☞: tiny.cc/qewyuz

 9. BENNY HILL ODER... казва

  LET ME OUT! LET ME OUT ! LET ME IN…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.