Опасно привличане: Корнелия предаде Киро и Асен, пак зави към Бойко

21 14 779

Изборът на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание увеличи значително шансовете за съставяне на кабинет. Не толкова заради формалната аритметична подкрепа, която получи от БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, а заради начина, по който стана това, и Вежди Рашидов има най-голямата заслуга.

С поведението си като председателстващ в първите три дни и с кратката си реч, с която отказа първата номинация.

С искреността и простодушието на искрен човек, а не на хитростен политически играч, Вежди Рашидов спечели публиката не само в Народното събрание. Депутати казват, че Асен Василев се разплакал, докато го слушал. Не знам дали е така, но чух много хора, които не са изкушени от политиката и не се интересуват особено от нея, да казват, че много са харесали речта на Вежди и че тя ги е докоснала.

С няколко думи и едно извинение към Корнелия Нинова той успя да обърне отношението на много хора, но най-вече да покаже на политиците пътя, по който може да се сформира мнозинство.

В друго време и друг контекст изборът му веднага щеше да предизвика протест на умните и красивите на жълтите павета. За тях Вежди Рашидов – председател на НС, е равносилно на Пеевски да оглави ДАНС. Сега обаче това мина, защото Вежди сам си го изработи с поведението и думите, които каза от трибуната на парламента, както и с призива за обединение след тридневни разправии за избор на председател, които очевидно водеха до задънена улица.

На този фон протест срещу него би бил нелеп, а умните и красивите усетиха това и се смълчаха. Корнелия Нинова, която има политически инстинкт и опит, усети отворения прозорец и се възползва светкавично, за да мине от единия в другия лагер.

Тя предложи от трибуната на НС Вежди Рашидов за председател, въпреки че предишния ден той си бе направил :отвод, но и я спомена лично с поднесени извинения, новото мнозинството между ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ го гласува и сагата приключи, но показа пътя към развоя на другата и по-тежка сага – съставяне на правителство.

Разбира са, Корнелия Нинова и всички от БСП започнаха веднага да обясняват, че по никакъв начин няма да участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

„Подкрепихме Вежди Рашидов, за да извадим България от евентуална много тежка криза. Той не е избран като представител на една партия. Избрахме го, за да не блокираме държавата. Потвърждавам отново, че няма мнозинство. Няма коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Ние няма да приемаме такова правителство“, коментира на няколко пъти Нинова

Сега само смете името на Вежди и контекста на тези думи на Корнелия Нинова и си ги представете как ще звучат след месец на вземане и връщане на мандати, всеобщи призиви за редовно правителство, което ще бъде „програмно”, „експертно“, на „националното спасение“, без „ярки политически фигури“, издигнато от „малка партия с третия мандат” и т.н. камуфлажни трикове, които ще направят приемлива подкрепата за него. Корнелия пак ще спасява България, като гласува за него, и всички ще са доволни.

Допреди седмица този сценарий не изглеждаше много реалистичен. По единствената причина, че Бойко Борисов няма интерес да го опаковат с БСП и ДПС и има нужда от ДБ и хората на Христо Иванов за легитимация и неутрализация.

Той ги иска във властта, за да не протестират всеки ден пред Министерския съвет, а големите телевизии да ги въртят от сутрин до вечер, а и за да обезсили градската десница до местните избори, които са след година.

Реклама

Допреди избора на Вежди Рашидов изглеждаше, че ГЕРБ няма да се навият да участват в правителство без „Демократична България“. Резкият завой на Корнелия Нинова обаче предлага едно доста комфортно мнозинство, от което е трудно да се откажеш.

С нейните гласове и гласовете на Стефан Янев в парламента ГЕРБ и ДПС (основните партии, които управляваха България в последните 10 години преди 2021) ще имат комфорт от 140 депутати.

Това е много солидно мнозинство, което може да бъде увеличавано с отделни депутати от „Продължаваме промяната”, която няма никакъв парламентарен опит и е разделена по отношение на ГЕРБ и евентуална колаборация с тях.

Тук трябва да се вземе предвид и пълната мотивация на Корнелия Нинова да участва в управление на всяка цена, защото от това зависи политическото й оцеляване. Ще направи всичко, за да е във властта с ГЕРБ и ДПС, както преди го направи с „Промяната“ и ДБ.

Разбира се, публично ще говори точно обратното, както беше с оръжията за Украйна, но вече се вижда как реже мостовете с Кирил Петков и обръща палачинката към старото статукво.

От гледна точка на Борисов и ДПС това е приемлив вариант, защото ще разполагат с комфортно парламентарно мнозинство и правителство, което има всички шансове да изкара по-дълъг мандат.

Да не забравяме кабинета „Беров”, който беше уж за кратко и почти на шега управлява две години. Ако се намери подходящият дизайн, приемлив за всички, които го подкрепят, такъв кабинет с третия мандат има всички шансове да бъде съставен. Още повече че нови избори през март няма да променят коренно сегашната ситуация.

Казвам, че това е само опция, а не, че ще се случи. Ситуацията е динамична, а на този етап шансовете за редовно правителство все още не изглеждат големи.

Предстои месец на сложни преговори и нещо още по-важно — на пълноценен парламентарен живот с важни гласувания в Народното събрание – бюджет, връщане на хартиените бюлетини, пакта за европейски пари и т.н.

Това парламентарно ежедневие ще покаже на политическите играчи дали е възможно съставянето на по-дългосрочно мнозинство. Те ще го усетят в движение и в процеса на работата на 48-ото НС.

След това ще бъде много лесно да измислят правителство, да го пакетират в подходяща опаковка и да го гласуват с третия мандат, който президентът ще връчи по свой избор.

Във всеки случай за България ще е най-добре да има редовно правителство поне за година-две, защото се вижда, че изборите все още не произвеждат ясно очертано мнозинство, което да поеме отговорността за властта.

Явор Дачков за „Филтър”, заглавието е на Narod.bg

21 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  АЗ КАЗАХ КУЧЕТО, МЪРШИ И МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ОТПОЧИСТЯ КАМЕЛИЯ ВЛЮБЧИВАТА.

 2. Мариана Сумистката казва

  И ИРАН И ИРАК ЗАЕДНО СТРУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС„ АКО ОЩЕ НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ !

 3. СЕРАТ КАТО САМОСВАЛИ казва

  ДА РАБОРЯ ?? АМА АЗ ИМАМ МЕДИЦИНСКО !

 4. ША МА ЯДОСАШ И... казва

  БОЙЧЕТО ВЕЧЕ ИМА ЛЕХИ С ДОМАТИ НА ЗЕЛЕНИЯ КОНТИНЕНТ„ МЪРШИ….

 5. ГАЛАТЕЯ КОМЕРС казва

  КОЙ БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ ВСЕЛЕНАТА Е МЕНТАЛНА…?

 6. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  ДАЛИ ПЪК НЕ СТЕ ПРОДАЛИ ЕДИН СЪВЪРШЕН ЧОВЕК В УСИЛИЯТА МУ ДА СПРЕ ИЗНАСИЛВАНИЯТА…?

 7. Мариана Сумистката казва

  ЛИЧНО АЗ ОЦЕНЯВАМ СЪСТОЯНИЕТО СИ НА ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА ЕВРО И НИТО СТОТИНКА ПО- МАЛКО !

 8. Аха казва

  ПУСНАХ КАМИОНА„ ЗА ДА МИНЕ ПЪРВИ, ПАПА !

 9. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  АХА ДА ГИ ОБСЛУЖАТ И СВЪРШИХА СПРИНЦОВКИТЕ….

 10. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  С ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН РЕШИХМЕ, ЧЕ ИГРАТА “ КОЙ Е ПО- ПО- НАЙ–“ Е НАЙ – ПОДХОДЯЩА, А ПРЕВЪРЗОЧНИТЕ МАТЕРИАЛИ СА СКЪПИ !

 11. Мариана Сумистката казва

  ГЪРЦИ ИЛИ БЪЛГАРИ ? АРМЕНЦИ ИЛИ ПАКИСТАНЦИ ? ГОСПОД БОГ РАЗЧИТА НА ДОБРОСЪСЕДСТВО…

  ( А- Я НА ОСТРОВА НА СЪКРОВИЩАТА )

 12. ДЕТСКА ГРАДИНА казва

  АЗ ПОРЪЧАХ ЗА МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТТАТЪК ОКЕАНА СКЪПОСТРУВАЩИ ЛИМУЗИНИ ЗА РАЗХОДКА !

 13. НА МЕН ХИТЛЕР МИ Е БАЩА ! казва

  КАТ ДАДАХА ДУМАТА НА БЪЛГАРИТЕ И ВСИЧКО СТИГНА ДО ТРИПЕР !

 14. С ПРАЗДНИКОМ казва

  Ооо, ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ОБЕЩАВАТЕ, ОТРЕПКИ !!! ПРИ ТОВА НЕ ВИЗИРАМ “ ГЕРБ „…

 15. Мариана Сумистката казва

  ЗА ТУМОР КАТО ВАС„ КОЙТО ВСИЧКИ МРАЗЯТ, ПРЕДЛАГАМ ДА СИ СМЕНИТЕ ГЕОПИЛИТИЧЕСКИТЕ ПОЗИЦИИ С ИЗРАЕЛ !

 16. В СВЕТА НА МИНИАТЮРИТЕ казва

  БУКВАЛНО ДА СА ИЗСЕЛИТЕ И ДА СА ЗАСЕЛИТЕ ОТНОВО !

 17. АМА..... казва

  АЗ ВИ КАЗАХ, ЧЕ ЩЕ НАБУЧА НЯКОЙ ГОЛ НА КОЛ- ВИЕ ЩЕ СИ ИЗБЕРЕТЕ ПЕДАЛ ИЛИ НЕ, ЗА НАЗИДАНИЕ. КЪЛНА СЕ В ИСУС !

 18. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  КОЙ ПРЕОБЪРНА АТЕИЗМА НА БОТЕВ В ПРЕСТЪПНО НЕХАЙСТВО КЪМ СЪДБАТА НА БЛИЖНИЯ ? А ?

 19. ИСТИНАТА казва

  НЕ „зави“, ТЯ си е била ВИНАГИ с Бойко, както и ТОЙ с НЕЯ!?!?!? ВЪПРОСЪТ тук е:КОГА ще получим ОТГОВОР, що е ТО „герб“ и що е ТО „дпс“?!?!?!?!?!?!?! НЕ е ли ВСИЧКОТО ТОВА „бсп“?!?!?!?!?!?!?!? НАРОДЕ????

 20. ¸¸¸.Kpайoнa.¸¸¸ казва

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: yerl.org/Y7Ce5

  ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz
  ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz

  ☞Дoмyзa Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния: tiny.cc/c39tuz
  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO

  ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът, и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове!: yerl.org/1Cm1x

  ☞…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa дyшмaнитe, cвoдницитe, дoнocницитe и CEMETO им до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸: yerl.org/lwyAm

 21. ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ tiny.cc/piayuz казва

  ☞От 78 години България е под жидo-цигaн-милициoнepcko ИГO☜☞!: tiny.cc/zc7wuz

  ☞Paятa e тъпa и нямa дocтaтъчнo мoзъk зa дa пpoумee, чe kakтo бeнзинokoлoнkaтa, тakа и kpaвaрия ce yпpaвлявaт oт жидoвe-бoлшeвиkи!: tiny.cc/1wvzuz

  ☞Шyмkapckaтa Милициoнepo-AБпФK дъpжaвнa cигypнocт «ДC» e okтoпoдa-мaфия, a тpeтo глaвнo yпpaвлeниe нa ДC, вoeннoтo koнтpapaзyзнaвaнe «BKP» e глaвaтa нa okтoпoдa-мaфия, възпpoизвeждaщ 78-гoдишнoтo cтaтykвo.: yerl.org/LgIUu

  ☞И cлeд лъжe-пpoмянaтa пpeз 1989 гoдинa, нищo нe ce пpoмeни във BKP, a тaм ce пpaвят paзчeтитe зa бъдeщитe пoлитичeckи и иkoнoмичeckи тpycoвe в Koнцлaгeр-БГ, oт тaм мoжe дa ce пoдcлyшвa и шпиoниpa вcekи и вcичko, и бeз ниkakви paзpeшитeлни и ce пpaви, oт тaм ce нaзнaчaвaт пpeзидeнтитe и пpeмиepитe, a избopитe ca циpk, зa дa cи миcли paятa, чe тя cи ги e избpaлa вълцитe-бългapoyбийци!
  ☞Вoeннoтo koнтpapaзyзнaвaнe «Пpeзидeнтcтвoто и пpeзидeнтckите cъвeтници нa Тoдop Живkoв» e ocнoвният kykлoвoд в Бългapия, вcичkи oстaнaли ca cъc cъпътcтвaщи фyнkции!
  ➤Koйтo вяpвa, чe ДC e pазфopмиpoвaнo и заkpитo e мнoгo нaивeн!☜☞: tiny.cc/wewyuz

  ☞KYЧETO на Боkо и Дoгaн, Peцeдивиcтa-Ултракомунист-Нeо-Болшевик и Зakлeт-Bakcъp Цигaн-Коcтадин Коcтадинов е CATAНИCТ, член на варненска масонска ложа!: yerl.org/R4vUw
  ☞Цигaн-Kостя Koпeйкин е приет в масонската ложа “Бoян Aбаджиев” Варна през 2018г., от тогавашния велик майстор на ложата, бившият ректор на военноморското училище във Варна, Бoян Mедниkаров.
  ☞Един маcон не може да бъде националист!
  ☞Това са две взаимно изключващи се понятия!
  ☞Mасоните са безpoдници и Cатaнисти-Kaнибaли, учавстващи в жepтвoприношeния на мaлkи мoмичeнца!: tiny.cc/ay9zuz
  ☞Ваксъра-Мошеник Костя Копейкин за една година се сдоби с нова къща, с изглед към морето, и чисто нови коли.
  ☞Ваксъра-Костя Копейкин = Безродника-Волен-Долен!
  ☞И двамата са гнусни доносници на ДС, и ПОДЛОГИ на доносниците-българомразци Гоце фон Клозет, Бoko Гoмнoтo oт Бpeг, Цигaнинa-Ивaн Kocтoв, Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа, бpaтя Дoмycчиeви и Доган-Сопола от Дръндар!: yerl.org/UYVvr
  ☞Докладна от убития Ахмет Емин от Козица до Ахмед-Исмаил-Доган от Дръндар доказва, че ДПС е спонсор на Атака, а Bолeн Cидeрoв и Kрacимир Kaрaкaчaнoв са пoдлoги на Axмeд Дoгaн: yerl.org/4SkBO
  ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa.: yerl.org/KUBmA

  ☞He нa глacyвaнe, a HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT тpябвa дa ce вдигнe нapoдa!☜☞: tiny.cc/w1duuz

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/toozuz

  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!☜☞: rb.gy/cw3xj9

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!☜☞: rb.gy/lpqy1m

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE☜☞: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.