Корнелия се завръща като вицепремиер?

1 19 333

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който си има стара вражда с Корнелия Нинова, ударно назначава свои хора във ведомството в очакване лидерът на БСП да се върне на бял кон в министерството, разкри отлично запознат с драмата източник.

По върховете на държавата упорито се говори, че БСП е на крачка от коалиция с мандат на „Български възход”. Ако това се случи и се състави редовно правителство, предположенията са, че Корнелия отново ще стане министър на икономиката и индустрията.

Тя била поискала ултимативно да остане на поста вицепремиер, твърдят източници на „Уикенд”.

Затова и служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов се презастраховал, че ще има влияние и в бъдеще с подставянето на приближени на апетитни постове. Припомняме, че Стоянов беше шеф на борда на ВМЗ Сопот, назначен есента на миналата година от предишния служебен министър Даниела Везиева.

В началото на юни като икономически министър Корнелия Нинова смени цялото ръководство на държавното оръжейно предприятие с мотива за лоши финансови резултати, който Стоянов обяви за несъстоятелен.

Впоследствие, обаче, той замени Нинова начело на Министерството на икономиката в служебното правителство на Гълъб Донев, в което социалист №1 видя реваншизъм.

Реклама

Така или иначе, факт е, че се готвят рокади в държавните предприятия и агенции под шапката на ведомството.

Само за последната седмица на сайта на министерството са качени обявления за 3 конкурса – за старши експерт в отдел „СТО и други международни икономически организации“, дирекция „Външноикономическа политика“; за главен експерт в сектор „Управление на собствеността“, отдел „Административно-стопански“, дирекция „Финанси и управление на собствеността“; за главен експерт в отдел „Политика за развитие на индустриалните паркове“.

Запознати обясниха, че се прави опит, например, да бъдат набутани нови хора в Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която е на подчинение на Никола Стоянов и от малкото звена в отлично финансово здраве. БАЕЗ има назначен Управителния съвет от 9 месеца, който видимо подобри работата, за догодина дори е заложена още по-добра управленска програма.

Сега близката до министъра Бойка Василева, член на Надзорния съвет, състоящ се от петима, се опитва да влезе в Управителния съвет, в момента от трима души със заплати около 4000 лева.

Никола Стоянов иска да смени цялото управление в дружества и агенции точно в мътните последни дни на служебното правителство, когато всички са вперили поглед в съставянето на редовен кабинет.

Това може да стане само с пускането на конкурси, които да бъдат спечели от „наши хора” с 5-годишен мандат. Целта е Управителният съвет на БАЕЗ да се увеличи до седем човека, което, обаче, се прави в 12 без 5 – програмата на агенцията за 2023 г., в която работят общо 34 човека, е готова и не е писана за раздут щат.

За капак действията на министъра стигнали до ушите на Гълъб Донев, който привикал Никола Стоянов, но срещата нямала резултат – на министъра вече не му пукало от никого.

1 Коментар
  1. казва

    Математика. Базова.
    – Колко Е броят на БюджетноПлатените у Нас ? ..а Сравнен с Реалния брой Живеещи у Нас ? …и прората – колко Е Сумарното Заплащане (на такива) спрямо Реалните Финанси/Бюджет ?
    …и След което – ИдетеСравнете Същото в Германия..Франция…Америка…и НЕ си чупете кккалкулатоорррааа :-)))))))

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.