Гълъб Донев се сети: Инхаус поръчките на ГЕРБ са емблема на кражбите! Време е за промяна в закона

1 5 065

Инхаус възлагането на обществените поръчки (добило катастрофални размери по времето на ГЕРБ, б.ред.) се превърна в емблема за източване на държавни средства, се сети в сряда служебният премиер Гълъб Донев.

Той представи предложенията на кабинета за промени в Закона за обществените поръчки, които предвиждат забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката. Ако това се случи, проектът предвижда санкция.

„Инхаус“ е западният термин, с който стана популярно възлагането на обществени поръчки без търг на държавни предприятия, които нямат капацитет да ги изпълнят.

След това те превъзлагат работата директно на частни компании, заобикаляйки закона. Големите пример за тази схема са държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“, както и Държавната консолидационна компания.

В понеделник служебният премиер е вкарал за разглеждане в Народното събрание одобрените от служебното правителство множество проекти на закони. Пет от тях са свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост.

До края на годината България трябва да приеме мащабен пакет от промени в десетина закона, за да получи транш от 1.4 милиарда лева безвъзмездна финансова помощ от Европейската комисия.

Реклама

Правителството ще внесе и проектите, разработени екипа на правосъдния министър Крум Зарков – Закона за медиацията и антикорупционния закон

Гълъб Донев обясни, че е особено важно парламентът да приеме промените в антикорупционния закон. Той нарече антикорупционната комисия “имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество“.

„Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представители ви поддържа в добра форма“, обърна се Донев към министрите,

За първите два дни от дейността на 48-ото Народно събрание по груби сметки са зададени около 70 въпроса към министрите от служебното правителство, разказа той.

“Забелязвам ударници в състезанието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първенци в категорията „най-питан министър“, каза премиерът.

Засега първенството води регионалният министър Иван Шишков към когото са зададени 18 въпроса от страна на народните представители.

В сряда правителството ще одобрени допълнителни 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лв.

1 Коментар
  1. казва

    България като държава – е Свършила в Този си вид. Точка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.