Генерал срещу писарушка: Румен Радев попиля Къдравата Сю в спор за армията

12 19 537

В полемика за модернизацията на армията ни и предстоящото решение за военната помощ за Украйна влязоха зам.-лидерът на ГЕРБ – писарушката Даниел Митов и президентът – генерал Румен Радев, на консултациите в президентството.

Искрата припламна след като вицето на Бойко Борисов заяви, че България е слабото звено като член на НАТО, защото е закъсняла с решението за предоставянето на въоръжение на Киев.

Къдравата Сю, както е познат Митов, вметна, че нямаме и наш посланик в отбранителния съюз (след като постоянният представител в щаб-квартирата в Брюксел Драгомир Заков бе извикан да стане военен министър у нас, България има само временен в лицето на Златин Кръстев – б.р.).

А в дебата за изоставащата модернизация на Въоръжените сили Радев ясно показа, че не е забравил отношението на ГЕРБ към армията, докато бяха на власт в продължение на 10 години. Президентът даде 2 пъти рапорт за напускане, докато бе командир на Военновъздушните сили именно докато Борисов бе на власт – през 2015 и 2016 г. във втория му кабинет.

Закъсняхме с взимането на решение за даване на оръжие на Украйна и сега трябва да изчистим този срам. Не стоим добре в НАТО, трябва да изпратим посланик организацията, отсече Даниел Митов. Не знам защо смятате, че сме слаб член на НАТО.

Сега функцията се изпълнява от заместника на мисията. Това е важна функция. Дали сме силен или слаб член зависи от нашата отбранителна система, от нашата съвместимост, поправи го Радев.Когато взимаме въоръжение и техника от армията, в 10-те години, докато вие бяхте на власт, какво внесохте да българската армия?

За да раздаваш, трябва да си дал, апострофира президентът. България закъсня 15 години с модернизацията на въоръжените сили. Какво се даде за тези 10 години?

На този въпрос трябва много внимателно да си отговорите, изостри тона президентът.

Ако я отворим тази тема, ще ви отговорим на този въпрос публично. Да, за последните 10 години има направено.

Когато има правителства, които създават и дават възможност икономиката да работи и да акумулира ресурс, който да се ползва за модернизация, а други правителства харчат натрупаното и ни връщат на кота нула, така ще я караме на кота нула, без да дадем на секторите, които заслужават модернизиране, отвърна Митов. 

Защо като слаб член на НАТО – не само заради липса на посланик, това е само един аспект, но България през институциите си дава разнопосочни сигнали какво е отношението на България към войната в Украйна.

Когато се говори за военна подкрепа, че ако я разрешим, това ще ни вкара във война, това е ясен сигнал към партньорите ни. Те споделят, че това тях ги притеснява.

Реклама

Подобен тип сигнал не дават възможност да оценят страната ни като сериозен член на НАТО, отвърна на хвърлената ръкавица Митов.

„Понеже се срещам с европейски лидери, никъде не съм срещнал упрек, че България е ненадежден член на НАТО“, закова Радев заместника на Бойко Борисов.

„Напротив, оценяват се усилията. Нашите военнослужещи да генерират отбранителна способност високо се оценява. България първа успя да направи организация за рамкова държава и да сформира бойна група в отговор на военните действия на изток“, размаха пръст още главнокомандващият. 

Зароди се спор между него и Митов и за възможността България да даде свое старо въоръжение за Украйна и да получи ново от съюзниците, явно като визира смяната на хеликоптерите и зенитните комплекси на Словакия.

„Няма такова нещо“, обаче се ядоса Радев. И обясни на бившия външен министър, че това са продължителни процеси, при които има намаляване на отбранителните способности и затова се предоставя втора ръка въоръжение, което вече е изчерпано.

„Това е 2 години създаване на логистика, обучение, организационно сглобяване. Пак искам да призова да се подхожда внимателно с тези искания, нещата не са толкова бързи и лесни.

Имам ангажимент като върховен главнокомандващ да не допускам намаляване на отбранителния капацитет на България“, заяви Радев. „Няма да взимаме необмислени решения, ще съгласуваме с Министерство на отбраната, ние сме отговорни хора“, отговори му Митов.

„Но до този момент сме направили нула“, настоя герберът. Радев отново хвърли топката към партията, която представлява, за свършеното от нея. Наложи се шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да направи бърза справка в „Гугъл“.

И да цитира всички капиталови разходи, направени от Борисовите управления. „И да кажете накрая, че дадените над 5,2 милиарда лева, са нищо, е просто некоректно“, разсърди се тя. Радев обаче не се задоволи с отговора й и напомни, че армията се нуждае от непрекъснати текущи разходи.

Като се съгласи, че да, ГЕРБ е наследила плащанията за хеликоптери и военни самолети, но че например бойната машина за нуждите на Сухопътните войски е била неглижирана цяло десетилетие като проект. Той напомни и думи на самия експремиер, че първо искал да се погрижи за магистралите и църквите, а след това за бойната авиация.

Както и системното отхвърляне на исканията от военното министерство за разходи от страна на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Точно по това време самият Румен Радев хвърли пагон и оставка и се наложи в края на 2015 г. лично Борисов да го разубеждава да не го прави. През 2016 г., малко преди старта на предизборната му кампания за първия мандат на „Дондуков“ 2, рапортът вече бе окончателен и Радев стана офицер от резерва

12 Коментара
 1. ГЕША казва

  КАКА ЩЕ ИЗДЕЙСТВА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ОРЪЖИЕ И ОХРАНА С ИНФРАРЕД И ЛАЗЕР.

 2. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  ОФФ, АЗ ЗАБРАВИХ, ЧЕ ТЯ ИМА ЧАТАЛИ ЗА ЗМИИ, КОИТО ОБИЧАТ ЛУКСА И ВИСОКИТЕ ПОСТОВЕ !!!

 3. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  ТЪЙ КАТО ГЕРМАНИЯ И БЪЛГАРИЯ СТРАДАТ ОТ СИЛНО НАРУШЕН ПАТРИОТИЗЪМ„ СМЯТАМ„ ЧЕ НИЕ„ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СМЕ СИ ЕДИН ДЮШЕШ ЗА ОБЕТОВАНАТА НИ РОДИНА…

 4. казва

  Нищо ново. ….т.е. задунайшката незнамквоси Е Инвариантна.
  ——-
  Рюте – НЕслучайно Се разхохоти на “умнотиите” на “нашия”.

 5. ИСТИНАТА казва

  А бе,КЪДЕ е ЛИДЕРА,на тази ПАСМИНА „герб“????????????????? ЗАЩО се КРИЕ като МИШОК???????????????????????? Да не би вече да е ОТЛЕТЯЛ за Кувейт или…………….?!?!?!

 6. МИА УРУГУАТА казва

  КАТАР…. С БОНУСИ ОТ ИСПАНСКАТА ИНКВИЗИЦИЯ !!!

 7. ЦЕНА 0,60 ЛВ. казва

  ПИКЛьОТО; “ ГЮРГА ПЕНДЖУРОВА Я ШИТНАХ В КОСМОСА СЪС 13о ЛЕВА ПЕНСИЯ ….

 8. Филателистка казва

  “ ДА НЕ МИ Е ИМЕТО “ КАНИБАЛ „, АКО НЕ ОГЛОЗГАМ НЯКОЙ И ДРУГ ЧЕРЕН КОКАЛ ОТ ФРЕНСКО ПОТЕКЛО …“

 9. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  СВИНКО СЕ ХВАНА НА БАС„ ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МУ ОТНЕМЕТЕ МЕКСИКАНСКАТА ШАПКА БЕЗ БОЙ, ЗАЩОТО НА ЖЕНА МУ И ТРЯБВА….

 10. ДЕА ЗНАМ КОЙ БЕШЕ.... казва

  НЕ ПИПАЙ !!! КИНДЕРЯЙЧИЦЕ….

 11. БАБА ГИЦКА ТРЪГВА: казва

  МИТКО ЧЕСТИМЕНСКИ ОТ ГРАД СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ОТ ИГРАТА ‘ ИГРАЙ С ЛЕЛЯ “ БАЗАТА НА МАЛКОТО ВОЕННО ЛЕТИЩЕ.

 12. бацо казва

  леворезбовия капут сплескан митов явно отдавна неса го ебали та е нервенен нещо ,иска му се мъжка ласка и баур в гъзъ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.