OneCoin не спира! Фантомът Ружа Игнатова работила с Цветелина Бориславова, къде са $8 милиарда?

13 85 615

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която според „Таймс“ е в основата на „една от най-големите измами в историята“, щетата от която по неофициални данни е $8 милиарда!

Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава неизвестно. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, според друга живее в Дубай.

Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах се отправи по следите на „криптокралицата“. Премиерата на неговия филм „Cryptoqueen – The OneCoin Scam“ беше тази събота в Кьолн.

„Имаме екслузивни записи на разговори с нейния любовник“, казва Мирбах пред „Дойче веле“ (ДВ). „Говорих с нейната най-добра приятелка – Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация.“

Заедно с Йохан фон Мирбах и българския разследващ журналист Атанас Чобанов търсим отговор на въпроса: Къде е Ружа Игнатова и кой ѝ е помогнал да избяга?

„Винаги е искала да бъде различна“

„И аз идвам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея“, отговаря Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 90-те нейното семейство се премества от България в германския град Шрамберг.

„През 90-те беше времето на грънджа“, казва Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това ходи на училище с рокли и с червило.

„Винаги се е държала различно и е искала да бъде различна. Тя е много интелигентна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е продължила успешно образованието си“, разказва журналистът.

Игнатова следва в Германия и Великобритания, завършва право, а впоследствие работи и в консултантската фирма McKinsey & Company. Нейната личност и биографията ѝ са една от причините за бързия успех на OneCoin, смята Мирбах.

Връзките на Игнатова в България

Ружа Игнатова поддържа добри контакти и в България, където е централата на OneCoin. „Те имат офис в София. Но не рекламират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са много малко – основно хора, които са инвестирали в чужбина. Никой не се е оплакал, съответно не е предизвиквало и медиен интерес“, обяснява Мирбах.

Но връзките на Игнатова в България датират от по-рано. „Тя е работила с Цветелина Бориславова (бивша любовница на Бойко Борисов с истинско име Цветанка Карагьозова, б.ред.)“, припомня Йохан фон Мирбах. За отношенията между Бориславова и Игнатова свидетелстват и т.нар. файлове FinCen, публикувани през 2020 година.

Тогава в своя статия германският „Зюддойче Цайтунг“ припомня за контактите между двете и определя банкерката като „една от най-богатите жени в страната и бивша любовница на премиера Бойко Борисов“, която според информация на ЦРУ „е изпирала парите от престъпния бизнес чрез Българска американска кредитна банка“.

По темата работи и Атанас Чобанов, главен редактор на BIRD.bg. „Тази връзка стана ясна по-рано от разследване на колегите от „Капитал““, казва той пред ДВ. „FinCen Files допълниха картината с неизвестни данни за офшорни фирми на Игнатова.“

„Зюддойче Цайтунг“ посочва и името на Христофорос Аманатидис. Германското издание цитира „Капитал“, който пише, че парите на OneСoin „текат през сметките на приятелката“ на Христофорос Аманатидис, по-известен като Таки и смятан за „лидер на бруталната „Банда на чуковете“.

Пред ДВ Чобанов акцентира и върху друг ключов контакт на Игнатова в България. „Особено важна е ролята на финансиста Емил Хърсев“, твърди Чобанов. В началото на 2017 година, когато срещу Игнатова вече се водят разследвания, се появи информация, че финансистът е придобил в България имоти за милиони от офшорни компании, свързани с нея.

„Тези адвокати и финансисти, които подпомагат престъпниците да укриват и препират откраднатото, са съществен проблем в световен мащаб“, смята Чобанов.

На запитване на ДВ Хърсев отговори, че не желае да общува с нас, след като цитираме обиди по негов адрес, но все пак обясни: „Нямам и никога не съм имал никакви контакти с г-жа Игнатова, която съм виждал само един-два пъти, единствено по повод публични събития, на които сме били гости“.

Реклама

И още: „Никога и по никакъв повод аз или което и да е представлявано от мен лице не е имало каквито и да е финансови отношения с г-жа Ружа Игнатова и OneCoin. Никога. Никакви. Единственото правоотношение с дружество, свързано с групата OneCoin, е по договор за наем, сключен с наемателя Уан Нетуърк Сървисис ЕООД (една от компаниите, на които Игнатова е била управител – б.а.)“.

По информация на „Капитал“ през февруари 2017 година Хърсев придобива свързвани с Игнатова и OneCoin сгради – ресторант „Крим“, къщата на Моллов срещу българския парламент и централата на OneCoin на площад „Славейков“. Пред ДВ Хърсев определя информацията като „абсолютно безпочвена измислица“, без да навлиза в повече подробности за въпросната сделка.

Игнатова е била предупредена

Контактите на Игнатова в България вероятно са в основата и на успешното ѝ бягство от страната през 2017 година. „Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена“, убеден е Мирбах.

Преди дни БиБиСи потвърди, че разполага с данни от Европол, които свидетелстват, че Игнатова е била информирана, че ще бъде арестувана.

Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, е работил навремето с Игнатова. Пред британската медия той казва: „Когато българите участваха в определени срещи на Европол, тя се нуждаеше само от часове, за да получи пълната информация и протоколите за това, което е било казано на тези срещи ().

Мога само да заключа, че това идваше от кръговете, в които тя беше – и от връзките, които имаше чрез различни влиятелни личности“.

През цялото това време българските институции оставят Игнатова безпрепятствено да подготви заминаването си. Тогава начело на Специализирания съд е Иван Гешев. „Даже може да се говори за съучастие, тъй като спецпрокуратурата е получила от Германия запитване за съдействие и не го е изпълнила навреме, което е дало на Игнатова възможност да избяга“, казва Атанас Чобанов. Бездействието на органите Чобанов си обяснява „с дълбока институционална корупция“. „Това не е новост за Гешев“, допълва той.

Къде е Ружа Игнатова сега?

Пет години по-късно редица институции и журналисти продължават да се опитват да намерят Ружа Игнатова. Къде е тя? „Ако знаех, щях да спечеля Пулицър“, казва през смях Йохан фон Мирбах. Но според него две от версиите звучат най-достоверно.

„Мнозина смятат, че е мъртва. Защото някои хора се опасяват, че тя знае твърде много. Ружа има толкова контакти в България, че ако бъде разпитана от ФБР, може да каже много“, казва Мирбах. Пак пред БиБиСи Франк Шнайдер, бившият ръководител на люксембургските служби, който съветва Ружа Игнатова, разказва за последната комуникация помежду им.

Според Шнайдер Игнатова му се е обадила от Атина и му е казала, че ще лети за Солун, а оттам ще се върне обратно в България. Краят на комуникацията между двамата, твърди той, е съобщение от Ружа Игнатова, че се е прибрала и че всичко е наред.

Съобщението е на английски, въпреки че Шнайдер и Игнатова винаги са си говорили на немски. „Тази хипотеза (че Ружа Игнатова е мъртва – б.а.) се разглежда много сериозно“, казва и Атанас Чобанов пред ДВ. Но фактът, че през юни тази година ФБР я добави в списъка с най-издирваните лица, означава, че според американските служби тя е жива.

„Някои хора казват, че от Атина се е върнала обратно в България, откъдето пък е заминала за Дубай“, обяснява Мирбах. „Няма доказателства, само отделни улики.“ През годините Игнатова е инвестирала милиони в недвижимо имущество в Обединените арабски емирства. Тя поддържа добри отношения и с шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими.

OneCoin работи и днес

И макар да не е ясно къде е „криптокралицата“ и дали изобщо е жива, създадената от нея схема продължава да функционира.

„Най-стряскащото е, че тази измама продължава толкова дълго“, казва Йохан фон Мирбах. „Включително и днес, макар и в по-малки мащаби. Съвсем наскоро те имаха голяма конференция в Кито.“

И докато мнозина, включително братът на Ружа – Константин, междувременно бяха изправени пред съда, голяма част от участниците в измамата все още са на свобода. „Толкова трудно е за властите да разследват и осъдят хората, свързани с OneCoin. Особено продавачите, тъй като трябва да се докаже, че са знаели, че това е измама“, обяснява Мирбах. „Това са мултимилионери, които всяка вечер продължават да плащат десетки хиляди за шампанско с парите на жертвите.“

Накратко: използвайки ентусиазма около Bitcoin, образованието и интелекта си, своите контакти и слабите институции в родината си България, Ружа Игнатова успява да открадне милиарди и да изплете една схема, която ще остане в историята.

Но как? Йохан фон Мирбах го обобщава така: „Хората предпочитат да повярват на една красива лъжа, отколкото на грозната истина“. Дали за тази лъжа „криптокралицата“ е заплатила с живота си – може и никога да не го разберем.

Публикация на „Дойче веле”, заглавието е на Narod.bg

13 Коментара
 1. †❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ yerl.org/9xtcW казва

  ☞ⒽⒾⓉⓁⒺⓇ koйтo «интeгpиpaшe» мaнгaлитe-cвoдници, изнacилвaчи и yбийци пpeз koминa, вce пo-вeчe щe ни липcвa! 卐☞Sieg Heil!☜

  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!

  ☞Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!
  ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/rq6zuz

  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: tiny.cc/gq6zuz

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ☞Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo трябва да бъде НАБУЧЕН НА КОЛ!☜☞: yerl.org/crXJp

  ➤Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: tiny.cc/zp6zuz

  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☜☞: tiny.cc/qewyuz

 2. Д-р Менгеле казва

  Тази ружа е от индийско-испано-мароканската флора. Тия нямат ни срам, ни свян, за морал да не говорим. Интересно, Хърсев е от индийските, (абе може и да има някъде отрицателен Rh), как са се сдушили. За шейховете е ясно – кръвта вода не става.

 3. Аха казва

  АХА, ГНУСНИ МАНГАЛКИ С МНОГО ПУДРА….

 4. АЛЕКС ГОМНОТО казва

  БАЩА МИ РАБОТИ НА ПЕТРОЛНА СОНДА В ОТКРИТО МОРЕ И ВЗИМА МНОГО МАНГИ ПОСРЕДСТВОМ БИЗНЕС….

 5. ГНУС„ ГНУС„ ГНУС..... казва

  ДО ДУПКА: АКО ВЪРЖЕТЕ РЪЦЕТЕ И КРАКАТА НА ПЛУВЕЦ, ЩЕ МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА ИЗПУВА НА БРЕГА ??

 6. ПОВЯРВАЙ МИ, ЩЕ ТИ СТАНЕ НЕУДОБНО казва

  ВСИЧКО МОЕ СИ Е МОЕ; ВСИЧКО ОБЩО – НА ОБЩИНАРИТЕ…..ПОСИНЯХ ОТ НЕУДОБСТВО„ ША ЗНАЙШ…

 7. АТИНА ПАЛАДА казва

  НИТО КРАЧКА НАЗАД В СВЕТОНОТО ПО ФУТБОЛ 2024- 5- 6- 7- 8

 8. Хари Потър, " Философски камък" ( 2001 ) казва

  ПО МОЕ ВРЕМЕ В КАНАДА НЕ ПУСКАХА ДА СТЪПИ РУМЪНСКИ КРАК, МЪРШИ… ФАКТ.

 9. ЕЙ МА НА– БЕЗ ЦЕНЗУРА! казва

  ДА УБИЕШ АДВОКАТ И СИНА МУ ЗАРАДИ НЯКАКВИ СИ 5 000 ЛЕВА, СЛЕД КАТО МАНГАЛИТЕ РАЗПОЛАГАТ С ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ АЙФОНИ И ТАБЛЕТИ, МИ СЕ СТРУВА НЯКАКСИ НЕДРУГАРСКА ПОСТЪПКА !!!

 10. казва

  Оксиденталците – Продължават да НЕ зацепват че АбсолютноВсичко В/С/От/Чрез задунайшката незнамквоси “държава”
  – Е Директно под Ботуша на КремълБесовете .

 11. Д-р Менгеле казва

  …Казваш ти, но смърди на мангалска мафия.В прочем, има ли някъде мафия без мангусти?

 12. казва

  Мангустката, както И Изобщо подобните – СА Единствено&Само Низките Изпълнител(к)и. …въпросът е отн. Главата, респ. Самата Схема.

 13. Хасан казва

  Та кой в Бг би се доверил на тая мангалка като ги знае какви мързеливи лъжци и измамници са ?! Но по Земята е пълно с алчни и ненаситни богати хора! То бива бива ама как си предствят някой да им утрои вложенията?! Наивни глупаци!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.