Плевнелиев – Паси готови с документ за коалиция „анти Радев” – сред условията е военна помощ за Украйна

8 9 301

След срещи с едва три парламентарни формации контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, излезе с проект на декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание, която може да се определи като „анти-Радев”.

Бившият президент Росен Плевнелиев и почетният председател на Атлантическия клуб Соломон Паси днес представиха пред медиите документа, който ще бъде внесен утре в парламента.

Двамата парламентьори успяха да разговарят единствено с ГЕРБ-СДС, която ги натовари с мисията да търсят консенсус между политиците, с „Български възход“, а днес и с ДПС. Всички останали – ПП, ДБ, БСП и „Възраждане“, отказаха да се срещнат с тях.

Напук на бойкота, Плевнелиев днес бодро обяви на брифинг в парламента: „Пресечни точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация и мобилизация на евроатлантическите сили … Ние сме убедени, че има не само мнозинство, но и конституционно мнозинство.“

От думите му пред журналистите се разбра, че декларацията е написана на основата на свършеното дотук от него и Паси. Целта й, както той обяви, е да допринесе за формиране на редовно правителство – с който и да е мандат, с каквато и да е политическа формула.

Очевидно е обаче, че при толкова малко срещи, в документа са залегнали главно тезите на ГЕРБ-СДС.

От ДПС например днес споделиха, че не са виждали текста. Бившият президент обаче твърди, че декларацията е била съгласувана дори с представители на онези парламентарни групи, които отказаха да разговарят официално с него и Паси.

Не конкретизира обаче с кого точно под претекста, че става въпрос за „скрита, неофициална работа“. „Ние вярваме, че съгласието е дори по-широко, отколкото това, което видяхте в хода на преговорите“, заяви той, отново без да го докаже.

ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС В ДЕКЛАРАЦИЯТА

Основните положения на проектодекларацията са следните:

– депутатите призовават политическите сили да се върнат към духа на парламентаризма;

– противопоставят се на хаоса, който може да доведе до „антисистемно и дори авторитарно правителство“;

– осъждат идеята за въвеждане на президентска република, защото „това може да създаде предпоставки за авторитарно управление“, което е пряк израз на страха от повече власт за Румен Радев;

Реклама

– обединяват се за всеобхватна правосъдна реформа, като до 6 месеца се предвижда широко обществено обсъждане, а до една година – промяна в Конституцията;

– съгласяват се с покупката на допълнителни изтребители от САЩ;

– осъждат военната агресия на Русия в Украйна и обявяват готовност за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев.

Ясно е, че няма как политиците да се обединят около такъв документ. Най-малкото БСП и „Възраждане“ например ще отхвърлят категорично текстовете, свързани с американските изтребители, Русия и Украйна.

ПРОИЗХОДЪТ НА ГРУПАТА

Много интересно обяснение даде Плевнелиев пред журналистите за произхода на контактната група. Той разказа, че поотделно двамата с Паси са се обадили на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на членовете на Изпълнителната комисия на партията. При това Плевнелиев твърди, че двамата не са се наговаряли предварително.

Бившият президент е бил поканен от комисията, която е висшият оперативен ръководен орган на ГЕРБ, където изслушали мнението му за това как да се преодолее кризата.

„Оказа се, че г-н Паси и аз сме имали една и съща идея“, каза Плевнелиев. За членове на групата са търсени други бивши държавни глави – Петър Стоянов и Георги Първанов. Те изглежда не са се съгласили.

Паси, който беше обявил преговорите за нещо средно между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“, реши отново да пробва чувството си за хумор. „Сега се търси за министър-председател или Том Круз, или Брус Уилис“, обяви той пред репортерите.

КАКВО КАЗАХА ОТ ДПС

В днешната среща от името на движението участваха неговият зам.-председател Йордан Цонев и депутатът Хамид Хамид. Преди началото на разговора Цонев заяви, че разчита консултациите като политически знак, че лоялността към съюзниците ни от ЕС и НАТО трябва да бъде „изведена пред скоби“, когато се обсъжда съставянето на правителство. Това е намек за старата теза, че новият кабинет трябва да се подкрепя от „евроатлантическо мнозинство“.

След срещата Цонев коментира теми, които нямаха конкретно отношение към проведения разговор с Плевнелиев и Паси. Например за новия държавен бюджет – според него такъв не трябва да се приема, ако няма стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за бюджетните политики.

„Ако не може да се състави мнозинство, по-добре е да продължим мерките от този бюджет за известно време, без да приемаме нов бюджет“, смята Цонев.

Той говори и за евентуалното връщане на хартиените бюлетини. „ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини, по този начин“, посочи Цонев. Така подсказа, че партията му ще иска да се въведе отново масовата употреба на хартията.

8 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  НИЕ„ НАШЕТО СЕМЕЙСТВО ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ НА ПАПЕТО КОМАНДИРОВКИТЕ “ ЗА СВИРКИ “ СА ПРИКЛЮЧИЛИ ….

 2. Мариана Сумистката казва

  АЗ? АЗ МОГА ДА ВИ ИЗКАРАМ В ПЕНСИЯ ВСИЧКИТЕ НАКУП…..

 3. ФАКТОЛОГИЯТА казва

  КАТО ЦЯЛО ИМА ДОСТА СЛАБИ ПОПАДЕНИЯ НА БУНДЕСВЕРА НА ГЕРМАНИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ГЛАДА….

 4. мб казва

  РАЗБИРАМЕ„ ЧЕ ИСКАТЕ ДА СИ ИЗПРОБВАТЕ ЛАБОРАТОРИЯТА„ ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА КУРВАЛЯЦИТЕ НО ВСЕ ПАК- ИМА АКТИВНИ КАНДИДАТИ НА МАКС !!!

 5. ИСТИНАТА казва

  А, УСЛОВИЕ за РАЗКРИВАНЕ на ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, „Белене“, Барселона, Капитан Андреево,………………………., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ „герб“, ЗАЩО НЯМА?????????????????

 6. Локо Сф. от 1956 казва

  Плевнелиев и Паси да не си губят времето с разни декларации и коалиции. Ако искат България да ги запомни с години, да съберат и оглавят доброволчески баталион, да заминат спешно за Украйна и да участват във военните действия срещу Русия.То да се скиташ по света като дипломат е най лесно. Има разлика, нали Мончо.

 7. Д-р Менгеле казва

  Истината, на психично болни оръжие не се дава. Тези два индивида трябва да бъда освидетелствани и диспансеризирани за да не вредят на обществото.

 8. Изумен казва

  Не разбирам защо телевизиите ни занимават с тия двама олигофрени, посочени лично от байхой и наречени претенциозно „комисия“ или както там ги титулуват?!?!
  И защо ги представят в светлината на някакъв обществен гарант за нещо добро.
  Шутове, сър…!
  Придворни слуги на банкянския феодал!
  Чиба, нещастници! Не ще спасите кожата на един криминал!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.