Ново безумие: Иван Гешев със статут на президент – дори изритан, екстрите остават

9 10 195

Един от първите уроци, които преди години разбираха студентите по журналистика във Софийския университет (наред с определението за новина), беше, че бивши президенти няма. От тази година преподавателите спокойно могат да обясняват със същото желание, че в България освен бивши президенти няма и бивши главни прокурори.

Твърдението им може да се основава на вътрешна за прокуратурата заповед, издадена от заместник-главния прокурор Красимира Филипова в средата на август.

Според документа, с който „Капитал“ разполага, към бившите шефове на държавното обвинение (при изтекъл мандат или подадена предсрочно оставка) работещите в прокуратурата „дължат уважение“ и не бива да накърняват техните достойнство и авторитет.

Бившите главни прокурори (макар и напуснали системата), както и семействата им, ще ползват почивните и учебните сгради на прокуратурата при условията, при които могат да го правят това всички действащи магистрати.

И ако първите споменати разпоредби будят усмивки, то фактът, че със заповедта от август се осигурява достъп на всички бивши главни прокурори до всички сгради на прокуратурата в страната, предизвиква сериозна тревога.

Причината е, че теоретично по този начин се дава възможност на хора, напуснали правораздавателната система, да влизат и пребивават в сгради, в които се съхранява чувствителна информация за текущи разследвания.

Подобна разпоредба, гарнирана с първата към бившите „главни“ да се „проявява уважение, като не се допуска поведение, което накърнява неговото достойнство и авторитет“, създава истинска опасност.

„Я си представете, че така напълно безпрепятствено във всяка една прокуратура например обикаля Никола Филчев?“, попита пред „Капитал“ източникът, предоставил документа, регламентиращ привилегиите за бившите шефове на държавното обвинение.

Реклама

За да се легитимират на влизане в сградите на прокуратурата и за ползване на базите ѝ, бившите главни прокурори ще се сдобият с специални поименни карти, подписани и подпечатани от действащия им наследник. На гърба на картите ще стои надписът: „Умоляват се всички държавни органи в страната да му оказват съдействие“.

Органите се „умоляват“, защото няма никакво правно основание, на което да съдействат за каквото и да било на бивши главни прокурори.

Подобен текст обаче може да има особен тип въздействие върху държавните органи, които в България често действат на принципа „обаждане от началника“, вместо на база закона.

Така със заповедта на заместничката на Иван Гешев – Красимира Филипова, се създава особена фигура в държавата – на бившия главен прокурор. Нещо, което до момента липсваше.

На въпросната фигура ѝ се дължи уважение, държавните органи са помолени да ѝ съдействат, а сградите на прокуратурата се оказват с широко отворени врати за един обикновен гражданин с карта.

Издаването на заповедта можеше да бъде тълкувано като подготовка от страна на Иван Гешев да напусне поста и същевременно да запази част от привилегиите си. Подобна спекулация имаше основание на фона на факта, че вече дори ГЕРБ се съгласиха, че е наложителна „съдебна реформа“.

В интервю за „Капитал“ обаче Гешев отхвърли тази възможност. „Защо да подавам оставка?“, попита той малко след като беше допуснал, че съкращението „ДП“ в делото за фалита на КТБ можело да значи „Държавно предприятие“, а да не е следа към депутата Делян Пеевски.

Отново според Гешев даването на статут на бившите главни прокурори е белег за държавническо отношение. А от посещенията на негови предшественици в сградите на прокуратурата не можело да произтече нищо смущаващо.

9 Коментара
 1. БЕЗНАДЕЖДНО ВЛЮБЕН казва

  ЖЕНА МИ ГОТВИ ОТРЕПКИ БЕЗ ПОДПРАВКИ

 2. МИСЛОВНАТА казва

  ЕДИНИЯТ МИ БРАТ Е С ПРИСАДЕНА КОСА„ А ДРУГИЯТ – НЕ.

 3. БОРИСОВА БОРИСОВА казва

  МЕМЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА, ПРИСЪСТВАЛА НА ВСИЧКИ ФАШИСТКИ ВЕЧЕРИНКИ АНОНИМНО !

 4. BERBO казва

  ЖЕНА МИ МИ КАЗА ДА МЪЛЧА КАТО АКУЛА…..

 5. БАЩИНСТВОТО казва

  “ ТЯ Е РАЖДАЛА В ЗВЕРСКИ БОЛКИ…. И АЗ ЩЕ ИЗДЪРЖА !!! „

 6. многознайко казва

  Ааааа-има една хипотеза,при която екстрата няма да важи-когато реципиента на този документ ще се намира в……затвора!

 7. Мариана Сумистката казва

  БОЙЧЕТО ВИКА: ПИСНА МИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕОРИЕНТИРАНИ ПОЛИТИЦИ. ОТИВАМ В ГЕРМАНИЯ ДА ИМ РАЗПРЕДЕЛЯ ДАЖБИТЕ, ЧЕ АБОРИГЕНИТЕ МЕ ОЧАКВАТ ДА ГИ ОРИЕНТИРАМ ЗА ДАНЪЦИТЕ…..

 8. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  В СМИСЪЛ – АБОРИГЕНИ КАТО БИЛ ГЕЙТС НЕ СИ ЗНАЯТ НИТО ПОЛИТИЧЕСКОТО, НИТО ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ И ПАК СА ЖИВИ…..

 9. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  А бе Вий съ насрахте да пишете лайняни глупости

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.