С чадър от ГЕРБ и ДПС: Семейна мафия превзе най-големите болници в България

22 31 831

Под протекцията на ГЕРБ и ДПС семеен клан превзе едни от най.големите болници в България. Фамилията Пеневи се оказват незаменимите кадри в управлението на българското здравеопазване.

Бащата Любчо Пенев ръководи в продължение на 30 години единствената в страната самостоятелна университетска болница „Свeта София”, докато накрая тя затъва в дългове, а персоналът се разбягва, предаде „Уикенд”.

Синът Любомир Пенев, без да има кой знае колко впечатляващ опит, става зам.-директор на „Майчин дом” с ресор обществените поръчки, а от година вече е изпълнителен директор на една от най-големите болници в страната „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Такива позиции не се завоюват от случайни хора. При това не говорим за професионализъм, а за политически гръб. Запознати твърдят, че и Пеневи имат мощни покровители – според едни от ГЕРБ, според други – от ДПС, а най-вероятно и от двете партии, и това обяснява „абонамента” на фамилия Пеневи за директорски позиции.

Таткото Любчо Пенев от 30 години е несменяем шеф

Бащата Любчо Пенев вероятно е рекордьор – три десетилетия той върти кормилото на белодробната болница „Света София”. При такъв дълъг управленски мандат не е странно, че за подчинените си той е феодал, който въобще не зачитал мнението на другите.

А през последните години, казват, можел да се види повече в Гърция или в определени заведения в Студентския град, отколкото в кабинета си. И резултатите не закъсняват. 

В пика на ковид-пандемията, когато пулмолозите бяха сред най-търсените лекари, се оказа, че подопечната му белодробна болница „Света София” трупа дългове, а персоналът й напуска през глава.

Точно тогава е уволнена и главната сестра и то в дни, през които тя е в болнични. Връчват й заповедта по куриер, а формалната причина да я пратят да си ходи е, че й бил изтекъл договорът. Това се случва, да повторим, в разгара на пандемията и при липсата на хиляди медицински сестри. Любчо Пенев на обаче със замах изпраща главната сестра в Бюрото по труда.

Нищо че преди това тя първа влиза в ковид- отделението (в дните, когато и дума не става за допълнително заплащане), вместо да се скрие в кабинета си на главна медицинска сестра на болницата.

Разбира се, за колегите й е ясно, че истинската причина да бъде махната от Пенев е друга – сигналите й към институциите за далаверите на несменяемия от 30 години изпълнителен директор.

Само да отбележим, че заради мъдрото му ръководство по време на пандемията персоналът известно време е принуден да работи без защитни облекла, оказва се също, че не са им изплатени и над 200 часа за два месеца извънреден труд.

Затова не е чудно, че само за две години половината от лекарите и сестрите напускат.

Рухването на болницата е предизвестено и още по време на служебно правителство се заговаря за сливането й с болница „Св. Иван Рилски”,  а в края на юни 2022 г. здравната министърка Асена Сербезова завършва това обединение и юридически.

Реклама

Проверка преди това показва, че в белодробната болница вече няма пациенти, както няма и персонал, който да ги лекува – в едно от отделенията са останали само лекар и сестра. В крайна сметка „Св. София” неотдавна е окончателно заличена и в Търговския регистър.

Така безславно завършва историята на единствената в страната самостоятелна университетска болница за лечение на белодробни болести.

Затова пък запознати казват, че през тези 3 десетилетия, през които я управлява директорът Любчо Пенев, нараства личният му стандарт. Господинът, родом от Владая, преди промените се подвизава като семпъл домакин на Александровска болница със средно образование.

Следва брак с дъщерята на влиятелен професор, няколко дипломи за висше и кариерата му е във възход. Той се бетонира като директор. И докато малкото останали лекари и сестри заспиват прави от преумора, особено по време на ковид-вълните, той, както твърдят подчинените му, прекарва повече време в Гърция.

Там имал и къща и яхта. Казват още, че семейството му има и други хубави придобивки, като дом в полите на Витоша, а също и участие в супермаркет в квартал „Манастирски ливади”.

Преди години обаче името му попада и в криминалната хроника през 2009 г. МВР съобщава, че в столичния квартал „Бъкстон” една вечер става инцидент – 53-годишният Пенев е прободен два пъти с нож под лопатката на лявото рамо от жената, с която живее по онова време. Историята завършва благополучно, с успешна операция в „Пирогов”.

И докато бащата Любчо Пенев трупа имане и от години се радва на весел и охолен живот, болницата се срива.

Въпреки че от финала на здравното заведение и последвалото сливане вече са изминали няколко месеца, не е известно досега прокуратурата да се е заинтересувала от делата на директора, например от обществените поръчки, който е правил, или от натрупването на дълговете. 

Не е ясно и защо според официалните данни болницата е задлъжняла със 7 млн. лева, докато запознати в дълбочина с проблемите й твърдят, че те са само около 1,5 млн. лева.

Кариерата на сина Любомир Пенев също следва утъпканата  възходяща пътека. В самия край на управлението на ГЕРБ той става директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. При това надделява в конкурс над предишния шеф на ИСУЛ – уважавания проф. Бойко Коруков, който има огромен опит в тази болница.

За разлика от него младият Пенев е икономист по образование и въпреки младостта си е поставен в борда на „Майчин дом” като административен зам.-директор. След това поема и ИСУЛ, като по същото време управлява и няколко свои частни фирми. Разбира се, след време се освобождава от тях. В ИСУЛ обаче през 2021 г. не приемат новия директор с отворени обятия, а с подписка срещу назначението му.

„Обезпокоени сме за обективността на проведения конкурс и бъдещето на болницата като лечебна, образователна и научна структура поради следното: съществува очевидна разлика в компетентността, опита и авторитета на проф. Бойко Коруков и г-н Любомир Любчов Пенев – пишат от персонала в протестно писмо. –

В първия случай е налице лекар, преподавател и мениджър, работил повече от успешно на всички нива – от ординатор до професор, началник на клиника и директор на болницата, настоящ председател на Българско хирургическо дружество, във втория – икономист, отговарял за обществените поръчки в значително по-малка болница от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” . Само че никой не пита лекарите и сестрите.

При положение, че бащата Любчо Пенев цял живот е директор на болница, защо и синът му Любомир Пенев да не поеме по същия път, коментират с ирония в здравните среди. Казват, че и майката на Пенев е директор на здравен център, но тя поне имала и опит като лекар-детски офталмолог.

22 Коментара
 1. ГЕША казва

  РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЕДНОСТТА И МАЗОХИЗМА Е ЕДНО ОХРАНЯВАНО ИМЕНИЕ….

 2. ВСИЧКО Е МОЕ казва

  НЕБЛАГОДАРНОСТ

 3. Мариана Сумистката казва

  С ДИЯН МИЧЕВ РЕШИХМЕ ДА СРИНЕМ СГРАДИТЕ.

 4. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  ИНАЧЕ МЪЖЪТ МИ НАСТОЯВАШЕ ДА СИ ОТКРИЯ МАГАЗИН ЗА ПЕРУКИ…..

 5. МИМИ ЛАМЯТА казва

  ПАПА НАМЕРИ ЕДНИ ДРЕБНИ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ В КАЛТА ….. : ))

 6. ГЕША казва

  ЦЕЛИ ДВА ХОТЕЛА МИ ОТКАЗАХА ПОДСЛОН В СМЕРТЛИНГЕН !!

 7. СГАН НЕЧОВЕШКА казва

  МАРЧЕВА ИМА ЧАСТЕН КАБИНЕТ.

 8. ЕЙ МА НА– БЕЗ ЦЕНЗУРА! казва

  ТИ ДА ВИДИШ ЖЕНА МИ КАК ОПЕРИРА СЛЕД РОБОТИЗАЦИЯТА….. ( АМА СЪМ ЖИВА )

 9. МИС ЕДНООКА ЖАБА казва

  ВТВЪРДИХ СА …..СЛЕД ЕДНА КАТАСТРОФА С ВЛАК….

 10. ОТ ВИСОТИТЕ казва

  ПУТИЩА МНОООГО, КАКТО ЗНАЕТЕ…

 11. OUTSIDER PROJECT казва

  AAM BESTEN – GEHEN SIE WEG !!!

 12. ТРИМАТА КАНИБАЛА КОМЕРС казва
 13. ВАЛЕРИ ВЪЛКОВ ФК казва

  ПАПЕ, НЕ РЗАПУСКАЙ МНОГО ПОРТМОНЕТО…..

 14. Мариана - ТА казва

  ФИРМ “ ЦУНИ ДУПЕ“ ПОЗДРАВЯВА ОТБОРА С ПОДКАРАЙ ГОВЕДАТА, ЗА ДА ТИ Е МИРНА ДОКТОРКАТА.

 15. ТОТО 2 ВТОРО ТЕГЛЕНЕ казва

  0 %, ГЕШЧЕ…. ОСЪЗНАТИ САДЪЦИ НЯМА.

 16. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  ДА ГЛЕДАШ НА ОНЯ МУТРАК КРЪВНОТО, МОЛЯ ТЕ !

 17. " ЗА ДА ПОЛУЧИШ, ТРЯБВА ДА ДАДЕШ "- 2 казва

  МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ УПРАВЛЯВА МАНАСТИРИТЕ„ ГЕШЧЕ„ А НИЕ С МАЛКАТА – ХОТЕЛИТЕ ….

 18. KOTKA TAПЕТ казва

  P.S. ТЪКМО ДА НЕ СИ МИСЛИ ЗА ГЛУПОСТИ… И ГЛЕДАЙ ОНЯ ФУКЛѝО ДА НЕ СЕ НАПИЕ

 19. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  ПРОСТО КАЖИ НА БАЙ ГАНьО ПРОСТАКА„ ЧЕ ЩЕ ГО СЛЕДИМ ДИРЕКТНО ОТ АМЕРИКА !!!

 20. †❤️Пророк Илия от село Бaба Тoнка казва

  ☞И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът, и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове!: yerl.org/iMRgc
  ☞Виждам, виждам, виждааам как пpaтeниka нa Дявoла, злият Дeмoн Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, го връщат с бeлeзници в зaтвoрa, където му е мястото, и kъдeтo щe изkyпyвa гpexoвeтe cи, дo kpaя нa днитe cи!: yerl.org/u8qd1

 21. ✞❤️Бaбa Ивaнka oт Paя дo Илийчo казва

  ☞Дяволите вече чакат БЪЛГAРОУБИЕЦA-KAHИБAЛ Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв от Xepakoвo в преизподнята!☜☞: yerl.org/1Cm1x
  ☞Бeлeнe, лaгepни pазkaзи oт oцeлeлитe – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв: tiny.cc/u5ztuz
  ☞Лилянa Пиpинчиeвa: B Лaгepитe yнищoжaвaxa пpeдимнo…: tiny.cc/1llxuz
  ☞Aтeнтaтa в чepkвaтa «Cвeти Kpaл» – «Cвeтa Heдeля»: tiny.cc/gmlxuz
  ☞Paзkaзи нa oцeлeли oт koмyниcтичeckия тpyдoв лaгeр kpaй гpaд Лoвeч.!: tiny.cc/2nlxuz
  ☞Гopяни: tiny.cc/s5ztuz

 22. ✠❤️Бaй Шaнo Гopянинa oт Haбeтo дo Илийчo казва

  ☞Дяволите вече чакат БЪЛГAРОУБИЕЦA Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв от Xepakoвo в преизподнята!☜
  ☞Прeди дeвети рязaхме шумкaрcки глaви и cкoро пак ще рeжeм, глaвите на тeхните кoпeлeта от дc-милициoнeрcкото кoтило!: yerl.org/DjtSd
  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9
  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-милициoнepo-AБПФK-koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/svu1rh
  ☞Бeлeнe. Зa бългapитe, пpeживeли yжaca нa лaгepитe нa cмъpттa.: yerl.org/ZhhO5
  ☞Пecентa – eдин филм зa Бeлeнe нa BiT: tiny.cc/vklxuz
  ☞Гopяни – дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв.: tiny.cc/pnlxuz
  ☞Cъkpoвищeтo нa Eмин Aгa.: tiny.cc/eolxuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.