Бай Ганьо прави избори: Как гласувахме със заплахи и под строй (ПРЕСТЪПЛЕНИЯ)

8 8 509

Спиралата от избори, започнала след края на мандата на ГЕРБ през 2021 г., безспорно води до изтощаване на гласоподавателите, което видяхме и в ниската избирателна активност. На последния вот за нов парламент на 2 октомври до урните са отишли малко над 2 600 000 избиратели, или 39% от всички с право на глас, отчита ЦИК.

Това дава по-голяма тежест на купения и контролиран вот, който продължава да определя немалка част от депутатските места в парламента. По-скандалното обаче е, че незаконните практики остават безнаказани.

Крепостничество в XXI Век

За никого не е тайна, че в малките градове и села, където работните места се броят на пръсти, а прехраната се изкарва трудно, поминъкът на хората до голяма степен зависи от местния велможа с политическа власт.

Дали ще получиш помощ през зимата под формата на дърва за огрев, или пък ще си на заплата в близкото предприятие, понякога изцяло зависи за кого ще си пуснеш гласа на изборите.

Контролираният вот е дългогодишна практика, на която МВР и прокуратурата така и не успяват да противодействат. Примерите са много.

Достатъчно е да погледнем резултатите от последните избори в област Благоевград, където абсолютен рекордьор по преференции е последният в листата на ГЕРБ Стефан Апостолов, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов – Поли, „който е*а Бойко Борисов”, както твърдеше покойният едър бизнесмен Методи Бачев.

34-годишният футболен съдия Стефан е дългогодишен депутат от партията на Бойко Борисов. Въпреки че толкова време топли парламентарното кресло, кметският син не е известен с актив на законодателна дейност и писане на законопроекти.

Вместо това Апостолов нашумя през 2018-а, когато излезе на парламентарната трибуна да чете текстове от закона, но шокира със сричането си.

Може и да не чете гладко, но синът на кмета Поли е най -харесваният в Симитли и селата около града. Той влиза в 46-ото Народно събрание от 22-о място в герберската листа с рекордните 7357 преференции.

След вота на 2 октомври започна да става ясно по какъв начин фамилия Апостолови трупа гласове. Ина Тодорова от София, която е участвала за първи път в избори като член на избирателна комисия на село Долно Осеново, общ. Симитли, публикува във фейсбук профила си своите наблюдения за порочните практики при вота:

„Към късната сутрин вече се бях ориентирала „къде е ключът за мазето“. Придружителите. Забелязах, че през известен период едни и същи момчета водят различни баби и дядовци, в качеството си на придружители и никой не ги записва (на мен удобно в този момент ми бе дадена друга задача).

Законът обаче гласи, че придружител може да си само два пъти, като това се записва, за да се проследи дали се спазва. Подадох сигнал. Направих си експеримент и попитах един от придружителите кого водят. Разбира се, беше „леля му”. Попитах го как се казва, за да я запиша и познайте: не знаеше името на леля си“.

Заради усилията да следи за спазването на изборните правила жената дори е получила заплахи за живота си. „Председателката на моята СИК, която иначе ми крещеше наравно с мъжете, два пъти се разплака пред мен.

Не един, а два пъти. Като през сълзи ми повтаряше: „Защо ми го причиняваш?” Едва по- късно предположих едно обяснение – а дали няма да има наказателна акция за нея, задето допусна толкова сигнали, полицаи и медии“, разказва Ина Тодорова.

Резултатът: гласували 424. За ГЕРБ 1366. С „правилната“ преференция за Стефан Апостолов – 346.

Партия на концесия

Реклама

Контролираният вот обаче не се изчерпва с едно или две депутатски места, а вкарва в парламента цели партии. „Български възход“ на Стефан Янев, която на 2 октомври събра 4.63% от гласовете, много напомни с резултата си близката до енергийния бос Христо Ковачки партия „Лидер“ през 2009 и през 2014 г.

Неслучайно Янев започна предизборната си кампания от ТЕЦ „Брикел“, който е в орбитата на самоковския бизнесмен Ковачки.

„В този момент дори не съм мислил кой е собственик, дали е олигарх, казахте Ковачки, когото не познавам. Мисля, че той няма връзка с енергетиката.

Така че водещото за мен е било да се срещна с работниците, да ги чуя и да вдигнем заедно своя глас, че всяко българско работно място трябва да бъде защитавано“, коментира Стефан Янев пред Илияна Беновска от радио К2.

Независимо дали бившият служебен премиер се познава с Ковачки или не, „Български Възход“ получава най- силна подкрепа там, където партия „Лидер“ бележеше успехи. Тя е втора или трета политическа сила в секциите в Самоков и околните села.

По същия начин се класира през 2014-а коалицията „България без цензура“ на Николай Бареков, в рамките на на която участваше и „Лидер“. Любопитни са и резултатите на „Български възход” и в близост до част със свързваните с Ковачки имоти.

„Капитал“ разкри, че „Агро ленд мениджмънт“ е наемател на Централната планинска школа в Рила, а друга компания – „Ви Ай хънтинг“, за 10 г. е взела под наем и хотел Мальовица“, както и влековете в ски  зоната.

 Според публикацията през „Ви Ай хънтинг“ Ковачки е взел от държавата за 15 г. дивечовъдния участък „Рила“, който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Резултатите от тези населени места от изборите на 2 октомври отреждат или първо място (секцията в Маджаре), или второ (в Мала Църква) за партията на Стефан Янев. Подобен добър резултат БВ получава и в секциите в Бобов дол, където се намира и ТЕЦ „Бобов дол“ на Ковачки!

Ромският вот

От дълго време ГЕРБ и ДПС са властелини на вота в големите ромски махали. На изборите през април 2021 г., когато машинното гласуване не беше задължително, гетата масово подкрепиха партията на Борисов.

Въвеждането на машините обаче, както и засилената активност на бившия вътрешен министър Бойко Рашков срещу купения вот, доведе до рекордно ниска избирателна активност сред ромите в махалите.

„Столипиново“ и „Шекер Махала“ в Пловдив, „Факултета“ и „Христо Ботев“ в София, както и махалите „Максуда“ във Варна и „Надежда“ в Сливен не излязоха да гласуват и на 2 октомври.

Не навсякъде обаче ромите са избрали да останат у дома. На последните избори махалата на Ихтиман гласува единодушно, като дори пренареди листата на ДПС за София- област и вкара в парламента неизвестния Николай Аргиров за сметка на бившия министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов.

Впоследствие обаче Аргиров се отказа от мястото си в НС. Стана ясно, че той е син на местния ромски лидер Борис Аргиров, известен още като цар Бони, който е общински съветник от Евророма-ДПС в Ихтиман.

„Това, на което станахме свидетели, беше грубо погазване на всякакви какви закони. Членове на СИК придърпват хора и им казват за кого да гласуват, влизат в стаичката, отварят бюлетините, преди да се пуснат в урната. Кандидати за депутати придърпват хората и им казват за кого да гласуват. Човекът беше Борис Аргиров. Той видимо си личеше, че ръководи нещата там.

Изводите са очевидни за всички – това е купен или контролиран вот“ каза пред bTV Румен Лафчийски, който е бил застъпник за ИТН в ромските секции на Ихтиман. Въпреки не срещу Борис Аргиров са подавани множество сигнали за купуване на гласове, всички производства са били прекратявани.

Публикация на „Сега”

8 Коментара
 1. ABOUT , ABOUT казва

  КАЖЕТЕ НА ИТАЛИАНСКИТЕ ДОЛНОПРОБНИ МЪРШИ, ЧЕ ИМАМ ДОСТА ЧЕРЕН СЦЕНАРИЙ ЗА РАЗКАЗВАНЕ. ФАКТ.

 2. MY LETTER IS WORDLESS казва

  I WILL BE YOU HERO ( 2 )

 3. Careless Whisper казва

  I SAID “ I WILL BE YOUR HERO “ ( 2 ) IN OTHER WORDS ( 2 X 2 )

 4. VIRTUALLY казва

  NORWAY IS BEAUTIFUL COUNTRY WITH SOME PICTURESQUE FIORDS….

 5. Мариана Сумистката казва

  ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ БАЙ ГАНьО НЯМА ДА ИСКА ДА ЗЛЕПОСТАВЯ БЛАГОДЕТЕЛИТЕ СИ ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО ЩЕ ГО ЗАБОЛИ ГЪЗА.

 6. Мариана Сумистката казва

  БОКЛУЦИ, ПРЕСТАНЕТЕ ДА МИ ТРОВИТЕ ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ С АМЕРИКАНСКА ТЕХНИКА„ КОЯТО Е СЪЗДАДЕНА ЗА ЛЕКУВАНЕ.

 7. ЗЛОВЕЩО казва

  КОЯ ГЪБА ЩЕ ПОДПИШЕ СМЪРТНИЯ АКТ НА ЗЛОВЕЩИЯ ПАКТ? ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ.

 8. ✡ACAНA✡ Чepнaтa Пoмaшka Xoджa казва

  ☞Бог да прости изгорените албански жени и деца.
  ☞Боко-Българоубиеца трябва да бъде жив одран и oпечен!

  ☞Отровите са твърде популярни в масонските братски общества.
  ☞Вежди-Рашид ефенди е велик мастьр отровител!
  ☞На 15.04.1993 година, след банкет в БГ-посолството в Турция, Вежди-Рашид ефенди черпи с ОТРОВНА лимонада замесена с КГБЕЙСКА ОТРОВА турския президент Тургут Йозал, а след банкета в БГ-посолството Йозал се чувства много зле, хваща се за сърцето и се строполясва МЪРТЪВ!

  ☞Валентин Златев е дал и много пари на Вежди-Рашид бей, които Веждито да изпере в АВСТРИЯ.
  ☞Например Вежди-Рашид бей да си спретне една кооперацкика в кв.ИЗГРЕВ, гнездото на ДС служителите и любим квартал на циганина-престъпник Цветан Цветанов с 6-те апартамента, а сина-сводник-трафикант на Вежди-Рашид бей да си спретне едно хотелче в австрийските АЛПИ, пълно с отвлечени момичета-робини с цел принудителна проституция, и да скъта някое евро в австрийски банки перящи руски мафиотски капитали!

  ☞Вежди Рашидов е човека за мокри поръчки на Боко-Канибала!
  ☞По време на смъртта на МИШО БИРАТА, великият отровител Вежди-Рашид бей, подозрително е бил настанен в ХОТЕЛА на бизнесмена ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ “ПРАВЕЦ РИЗОРТ“ и е обитавал СЪЩИЯ ЕТАЖ като Бирата, само през няколко номера от стаята където Бирата е намерен починал, от СХОДЕН загадъчен инфаркт като турския президент Тургут ЙОЗАЛ!
  ☞Зa нeзнaeщитe пoяcнявaм, чe „биpaтa” e koдoвoтo имe нa kokaинa, т.e. МИШО БИРАТА, e бил kokaинoв БOC!

  ☞Вежди-Рашид бей е твърде близък с бизнесмена-КГБеец Валентин Златев.
  ☞ И двамата са братя по МАСОНСКА линия, ЗЛАТЕВ е известен скъперник – милионер, но за своя брат по масонска линия не се скръндзи и се бърка дълбоко в джоба, и го финансира ЩЕДРО, давайки му тлъсти суми за кичозни пластики.
  ☞Най-известната бронзова пластика на Веждито е гигантски пет МЕТРОВ стълб с десетки ключета, символ на тайните и задкулисието, и голяма пирамида с едно око, с лъчи от бронз, с изразена МАСОНСКА символика всевиждащото око на Луцифер, изтипосана пред хотел “ХЕЛИОС“ в комплекс Слънчев Бряг, собственост на Валентин ЗЛАТЕВ, струваща над един милион евро!

  ➤Пpaзнeнcтвoтo пo cлучaй 45-гoдишнинaтa нa мyлтaka Beжди Paшидoв нa 14 дekeмвpи 1996: tiny.cc/wv4zuz
  ☞Вежди-Рашид бей е твърде близък с МAФИOЗИТE oт koтилoтo нa ДC: tiny.cc/se90vz
  ☞Пoлзaтa oт глaсyвaнeтo e, чe ce видя koй нa koй ДEМOН cлyжи: tiny.cc/ue90vz
  ➤Вcичkите дo eдин ca пpecтъпници oт милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилото!: tiny.cc/wewyuz

  ☞Зa дa зaдъpжи влacттa в cвoи pъцe, пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека!
  ☞Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра!
  ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб!
  ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите!
  ☞Не проумявяш ли, че oт 78 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са!
  ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът!

  ☞Отвсякаде само лъжи и измишльотини за уж катастрофиралия автобус!
  ☞Очевадно е, че държавата-мафия разиграва цирк пред БГ-овцете!
  ☞Cатaнинcко ОГНЕНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ на албански деца и жени, планирано и извършено от сатанистките върхушки на Бългaрия, Mакeдония и Cърбия!
  ☞Който не е проумял, че Боко и Румен са двете страни на една и съща дс-монета, е много зле!
  ☞Иcтинaтa e, че не министрите и президента управляват БГ-клозета, а управляват техните кукловоди от ДС!

  ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜ ☞: tiny.cc/w1duuz
  ☞Бokо-Kaнибaлa тpябвa дa бъдe жив-изгopeн нa oгнeнa-kлaдa пpeд пapлaмeнтa!
  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9
  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw
  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/lpqy1m

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.