Пловдив победи! Безумие на ГЕРБ за 10 млн. пропадна

0 7 615

Сърцатата битка на пловдивчани срещу проекта на общинската управа да прокара основна пътна артерия до река Марица – т.нар. пробив под Водната палата, принуди ГЕРБ да търси изход от скандала.

Въпреки че именно кметът на партията Здравко Димитров брани спорния проект напук на протестите, местната структура успя да се раздвои така, че хем да не застане открито срещу кмета си, хем да яхне вълната на недоволството и да поиска спиране на строителните работи.

След като вчера група пловдивски общественици заплашиха с открити стачни действия, ако проектът не бъде спрян, пловдивската структура на ГЕРБ обяви, че е възложила на общинските си съветници да инициират свикване на извънредна сесия.

В нейния дневен ред е представяне на проекта и цялата му документация – нещо, което гражданите искат от седмици, а общината непрекъснато отлага, цялата кореспонденция с управляващия орган на оперативната програма, протоколите от обсъжданията в ОбС и обществените обсъждания на заема и т.н.

Най-важното – ГЕРБ ще искат преустановяване на изпълнението на проекта до изясняване на всички факти и обстоятелства относно пълнотата на строителната документация.

В съобщението ГЕРБ се представят силно ангажирани с развитието и подобряването на качеството на живот в града.

Претендират, че общественият диалог за тях е от първостепенно значение, въпреки че никой не е виждал проекта, по който вече се работи. И най-нахално обявяват за своя инициатива искането за спиране на работата, въпреки че за това има подписки, писма, протести и ропот в социалните мрежи от месеци.

Напрежението около проекта се нагнетява в последните дни със започналото изкореняване на дървета за строителните работи.

Общината продължаваше да брани плановете си, макар и не със Здравко Димитров, който се възстановява след операция. ГЕРБ пък не правеше нищо, въпреки че от началото на октомври пловдивският лидер на партията Иван Тотев, който беше кмет преди Димитров, почти всеки ден критикува проекта във „Фейсбук“.

Един от абсурдите на пробива е, че заради него ще бъде разрушено направеното по времето на Тотев кръгово кръстовище при Водната палата, което също беше с европейски пари. С други думи – община Пловдив ползва един европейски проект, за да събори друг европейски проект, като даже тегли и заем за новото строителство.

„Защо му трябваше на Здравко? Не познавам човек от ГЕРБ в Пловдив, който да подкрепя този безумен проект“, коментира Тотев на 7 октомври. Вчера той се дистанцира от решението и пред БНР.

„Здравко Димитров е кмет на ГЕРБ, но голяма част от хората, които вземат управленски решения  в община Пловдив нямат общо с ГЕРБ и това не е нова тема“, посочи бившият кмет. Той в прав текст заяви, че догодина на местните избори ГЕРБ спокойно ще кажат, че са били против това решение. 

Постара се обаче да разясни, че не критикува директно кмета, защото на него не му било работа да влиза в детайли. „Не трябва да бъдете учудени, ако Здравко Димитров е отново кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

Но пък със сигурност мога да ви кажа, че ако е кандидат за кмет, то догодина няма да има такъв управленски екип, който пък да няма нищо общо с ГЕРБ, както е в момента“, коментира Тотев.

ПРОЕКТЪТ

Пробивът засяга кръстовището при Водната палата между бyлeвapдитe „Цap Бopиc ІІІ Oбeдинитeл“ и „Mapицa“. Там община Пловдив предвижда изграждането на подлез с пpилeжaщи лoĸaлни вpъзĸи oт двeтe cтpaни нa пpoбивa, с което движението в района ще стане на две нива. Проектът се изпълнява с пари от заем за 30 млн. лв., който Пловдив получи от Фонда за устойчиви градове.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

Местни общественици вчера изпратиха до кмета Здравко Димитров писмо със 185 подписа, в което настояват проектът да бъде зачеркнат и да се предприемат решения за хората, а не за колите. Отделно има и подписка, подкрепена до момента от над 1700 души.

„Пробивът под Водната палата е необмислен и крайно недалновиден. Целият цивилизован свят търси начини да извади автомобилния трафик от градските центрове и да замести асфалта с озеленени пешеходни и велосипедни алеи.

Реклама

Реките се вадят от бетонните си корита и се търсят всевъзможни начини да бъдат социализирани. Вие се опитвате да върнете времето назад, като построите магистрала там, където доскоро е имало алея“, пишат обществениците в писмото, инициирано от издателя Манол Пейков.

В писмото се отхвърля оправданието на общината, че пробивът ще облекчи трафика с думи на Ян Геел – експертът, който посъветва и Столична община да направи София град на хората. „Създаването на нови магистрали (увеличаване на предлагането) само увеличава търсенето, като създава повече трафик.

Единственият начин да облекчим трафика в градските центрове е като затваряме пътни платна, ограничаваме скоростта на движение и създаваме споделени улици“, пишат авторите му.

Обществениците предлагат бюджетът на проекта – около 10 млн. лв., да се пренасочи към смислени начинания – градска железница, свързване на велоалеите в единна мрежа, нов мост над река Марица, завършване на Околовръстното шосе и др.

Те предупреждават, че ако общината не прибере спорния проект в чекмеджето, са готови да сезират и международни институции, и да предприемат открити стачни действия.

ОБЩИНАТА

До вчера общината беше категорична, че продължава да копае въпреки протестите. Хора от околните сгради се опасяват, че строежът ще заплаши домовете им от срутване и настояват за подробни геодезични и хидрогеоложки проучвания преди да се премине към предстоящите изкопни дейности в района на бул. „Марица“.

На извънреден брифинг обаче зам.-кметът Пламен Райчев отхвърли тези страхове и се измъкна с твърдението, че проектът се изпълнява след проведено обществено обсъждане, където било презентирано „подробно“ какво се предвижда за изпълнение.

„Обществено обсъждане на проекта не е имало, имаше само обществено обсъждане за тегленето на заема преди много, много време“, написа във „Фейсбук“ Добромира Костова от „Зелените“.

ДЪРВЕТАТА

Допълнително напрежението се нагнетява и от започналото изкореняване на живи дървета за целите на строителството, както и от наговорените глупости от зам.-кметовете на Пловдив.

Заместник-кметът с ресор „Екология“ Анести Тимчев заяви, цитиран от БНР, че ще отсекат на първи етап само 8 дървета (едно, от които е в лошо състояние), други 6 ще бъдат преместени на друго място, 2 дървета ще се запазят с корекции. Тимчев обаче скандализира обществеността с визията си за бъдещето. Попитан от сайта „Под Тепето“ град на автомобилите ли ще е Пловдив, Тимчев отвърна:

„Какво друго бъдеще виждаш в близките 20 години? В центъра на града, когато дойде време да вкараме зоните за ниски емисии и се забрани влизането на автомобили, тогава ще ме питате това ли е единственият начин да спасим чистия въздух”. И още един цитат от същия разговор:

„В крайна сметка този град ще се реконструира. В крайна сметка този град ще се реорганизира. В крайна сметка този град ще върви към бъдещето. В крайна сметка тези улици ще стават все по-малко и по-малко.

От тази гледна точка ние ще се наложи, развивайки този град, да премахваме определена зелена растителност. Повярвайте ми, с мъка го казвам. С огромно съжаление. Важното е не това. Важното е ние да я възстановяваме, умножаваме и многократно увеличаваме, запазвайки я там, където е възможно“.

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

„Пробивът при Водната палата в Пловдив е всичко друго, но не и законен. По закон цялата му документация трябва да е публична, а тя в момента се крие даже и от общинските съветници“, допълва и природозащитникът Тома Белев. Разрешителните на проекта също са под въпрос, тъй като според устройствения план на града това е зелена зона.

Друг проблем има и с факта, че на същото място вече беше направен ремонт с европейски средства по времето на Иван Тотев. Община Пловдив е заплашена да връща стотици хиляди лева, защото целенасочено сече дървета, разрушава велоалеи и унищожава пешеходна зона, изградена с пари от ЕС.

В крайна сметка парите ще се вземат от данъкоплатците (гражданите), а проблемът с трафика единствено ще се задълбочи, предупреди Зелено движение в Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.