ДОБРА НОВИНА: ГЕРБ се самоизяжда в Пловдив – Мамин Ваньо сваля Зико заради 9,2 млн. лв.

0 10 411

Големият скандал на годината в Пловдив — строителството на пробива под Водната палата, очаквано са превърна в политически. Срещу кмета от ГЕРБ Здравко Димитров скочиха не само жителите на града.

„Демократична България“ също се присъедини към искането за спиране на строежа. Срещу Зико е и неговият съпартиец и стар враг Иван Тотев, наречен иронично от пловдивчани Мамин Ваньо.

Верните на бившия кмет общинари на шайката саботират редовно работата на бившия баскетболист. Сега Тотев няма да пропусне да унищожи кмета, като помогне за спирането на прочутия пробив. Това ще е съкрушителен удар за Зико, пише „Галерия”.

Какъв е проблемът с проекта за едно от най-оживените места в Пловдив – до моста на река Марица, който свързва центъра с панаира?

Кметът от ГЕРБ Здравко Димитров – Зико и общината искат да правят движение на две нива вместо кръгово пред Водната палата, което навремето направи Иван Тотев.

Истината е, че там се образуват чудовищни задръствания. Тук спор не може да има.

Противниците, обаче, имат свой солиден аргумент – строейки огромно шосе с няколко летни, общината ще стимулира пловдивчани да го използват, натискайки газ буквално в центъра на града. По цял свят, също факт, големите градове ограничават постепенно всякакви коли в централните зони за сметка на велоалеи и пешеходни зони.

Реклама

За капак проектът беше изменен така, че съществуващата велоалея ще бъде прекъсната. Пловдивчани се оплакват, че магистралата в самия център ще им отреже възможността за любимите разходки до река Марица. „Зелените“ пък скочиха, че вече се режат емблематичните дървета край реката.

Азбучна истина е, че разширението на един булевард в центъра на града не води до облекчаване на задръстванията, а точно обратното – привлича трафик и се получават още по-големи тапи в него и около него.

Но това трудно можем да го обясним на хората. Една наистина голяма част от пловдивчани са „за” самия проект по една основна и доста смислена причина: в тези задръствания смятат, че един такъв проект малко или поне мъничко ще облекчи трафика”, призна партиен лидер пред „Галерия”.

Скандален момент е, че никой не дава обяснение как беше стигнато до числото 9,2 милиона лева за проекта. Нито имаше конкурс, нито обсъждане.

В Пловдив се страхуват, че Зико ще приложи схемата от стадион „Христо Ботев“, където непрекъснато се наливат нови и нови суми, но краят на строителството не се вижда.

В града са бесни, че проектът може да отреже оградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата. Ако това се случи, се очаква масово недоволство и протести. В тях кметът ще остане сам, защото срещу него ще са не само ДБ, „Промяната“ и БСП, но също верните на Иван Тотев гербаджии, които са мнозинство в града.

Вътрешните битки в партията под тепетата принуждаваше самия Бойко Борисов да идва няколко пъти в Пловдив и да гаси пожари. Бате видимо нарита Иван Тотев, като го махна от депутатските листи.

Но пък и не е тайна, че не харесва Зико за нов мандат и търси друг човек за местните избори. Чува се, че ГЕРБ ще издигне един от сегашните районни кметове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.