Бойко се уплаши: ГЕРБ оставя властта в ръцете на Румен Радев

1 15 259

Бойко Борисов се тресе от страх да се опита да направи кабинет в пика на световната криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна.

Дълго президентско управление се очертава пред България, сочи проучване на „Филтър“ за нагласите на парламентарно представените партии и коалиции в задаващото се 48-ото Народно събрание.

Въпреки ясно изразената позиция, че ще постъпят национално отговорно и ще направят всичко възможно да съставят правителство с цената на много компромиси, очевидно е, че от ГЕРБ трудно ще съставят работещо управленско мнозинство.

Медиаторите Соломон Паси и Росен Плевнелиев също удрят на камък при опитите си да доведат преговорите до успешен край. Основна спънка за съставянето на кабинет е твърдият отказ на „Продължаваме промяната” за каквато и да било колаборация с хунтата ГЕРБ.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев са категорични, че ще бъдат в опозиция. Подобна е позицията и на БСП, но от ГЕРБ и без това са на мнение, че не трябва да преговарят със социалистите на Корнелия Нинова.

Ключовият играч за съставяне на правителство е „Демократична България”, чиито лидери и най-вече Христо Иванов повтарят през послете дни, че подкрепата на мандат е почти невъзможна.

Реклама

Самият Бойко Борисов също не пропуска да намекне, че за него уж небила възможна „безпринципна коалиция”. Бившият премиер се опитва да оцелее и да съхрани шайката покрай скандалите, защото на всяка цена ще се опита да спечели местните избори догодина.

В момента първите четири най-големи града у нас – София, Пловдив, Варна и Бургас, се управляват от кметове на ГЕРБ и ударно се пълнят чекмеджета и черни каси.

За победителите от последните парламентарни избори са твърде обезпокоителни резултатите от надпреварата именно в големите градове. И ако във Варна и Бургас формацията на Бойко Борисов печели, то в Пловдив преднината й е крехка, а в София „Продължаваме промяната“ и „Демократична България” доминират и едва ли ще пропуснат да спечелят кметския стол.

Именно мисълта за местните избор кара ГЕРБ да бъдат предпазливи и обрани. Затова и Бойко Борисов не се поддава на настроенията и на това. че спечели изборите, защото грешка при съставяне на коалицията може да му коства бъдещето – на свобода или зад решетките.

Затова се очаква, че Борисов ще върне мандата неизпълнен, независимо че, ако иска, заедно с ДПС и „Български възход” има подкрепата на 116 души в парламента и лесно може да намери още петима, които са готови да влязат в управлението. Подобна безпринципност обаче може да му струва твърде скъпо впоследствие.

Според други наблюдатели Румен Радев ще даде третия мандат на „Български възход”.

Най-малката парламентарно представена партия изглежда най-диалогична и няма да е сврьхсензация, ако успее да подреди кабинет и да го кръсти „експертен“, на националното спасение, на обединението и т.н.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.