СДЕЛКА: Стефан Янев отдал „Възхода” под наем на олигарх

1 14 143

„Български възход” от май насам вече не е партия на Стефан Янев, а на олигарх, категорични са запознати със ситуацията пред „Уикенд”.

През май генералът я отдал на концесия на новия собственик, който налял огромни пари в изборите. Параметрите на договорката не са точно обозначени, но очакванията са, че олигархът ще подпомага възхода на Янев поне до местните избори.

Веднага след тази сделка категорично прекъснали и отношенията между президента Радев и доскорошния му приятел и служебен премиер. Затова симпатизанти на бившия военен аташе в САЩ предполагат, че е твърде малка вероятността Янев да получи третия мандат. Но и да го получи според тях едва ли ще направи правителство, което да оцелее.

На другия полюс обаче са кадри на ГЕРБ. Те припомнят, че новият собственик на „Български възход” е известен през последните години с голямата си близост до тяхната партия. Затова те предполагат, че мандатът на Янев може да бъде параван за тяхното връщане във властта под формата на експертно правителство на националното спасение.

Задкулисният шеф на „Български възход” налял огромни пари за изборите. Те дори не са давани на ръка, а директно като бонуси към заплатите за септември в предприятията на олигарха.

Това купуване на гласове остава неуловимо за акциите на Иван Демерджиев, съсредоточени главно из маргинални общества и махали.

Така или иначе няма никакви доказателства, че във всички предприятия, свързани с олигарха, са купувани изборите, въпреки че онези, които са получили бонусите, бързо са се разприказвали за тях, без да имат и капка съмнение за какво всъщност са им дали извънредни премии от 60 лева.

Още повече, че в трудовите колективи персонално на всеки един от хората е обяснено за кого трябва да гласуват. Плюс това и самите сгради са облепени с плакатите само на Яневата формация.

Реклама

Тази финансово добре подплатена предизборна кампания до голяма степен обяснява как на 2 октомври „Български възход” получи  115 872 гласа. Най-добрите резултати естествено са в тези градчета и селца, където е начислено допълнителното материално стимулиране.

В крайна сметка партията на генерала и неговия спонсор достигна 4,63% и изпраща 12 депутата в Народното събрание.

Подозренията, че тези избраници ще бъдат патерица на ГЕРБ и ДПС, задълбочи и официалният партиен лидер.

Стефан Янев стана първият политик, който обяви, че ще отиде на разговори с ГЕРБ. „Предложението от ГЕРБ за създаването на т.нар. политически борд, който да е надпартиен, е добро и ще изпратим наши представители” – потвърди той.

Генералът заяви, че е съгласен и да участва в коалиционно правителство, подчерта още, че няма партия в парламента, с която да не може да води разговор за съставянето на кабинет.

Както обърна позицията си относно агресията на Путин в Украйна, която според него беше специална операция и едва след изборите стана война,  така и сега Янев каза, че „Български възход” може да участва дори в коалиция, която ще изпраща оръжие на Украйна.

„И сега го правим” – аргументира се генералът, който доскоро минаваше за заклет русофил. „Ако тръгваме на война с режима на Путин, трябва да го направим съзнателно. Ако това е политическото решение, след това всички сме в окопите” – е най-новата позицията на Янев, която той обяви пред медиите.

Генералът толкова напира към властта, че във фейсбук  разкритикува „нарцистичните „политици” и самовлюбени „държавници”, които не били на нивото на избирателите, а са „изгубени в превода”.

„В състояние на разрастващ се военен конфликт, който ексалира и е на прага на официална война между Украйна и Руската Федерация, да се занимаваш с рейтинги и мерене на Его е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ РЕПУБЛИКАТА!” – е последното прозрение на Янев, при това изкрещяно с главни букви. И отново призова да се сътвори правителство, спешно!

1 Коментар
  1. Lucid & Ferrous казва

    Бастунът да не е чучело на правешкия вол Златев?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.