ПРЪСКАТ ЛИ? Мистерията кемтрейлс

4 9 739

Мистерията кемтрейлс отново избухна в социалните мрежи, където се появиха стотици снимки на бели следи в небето. Те вълнуват твърде много хора.

Не са малко онези, които вярват в конспирациите – как следите, оставяни от самолетите, са пъклен заговор, за да ни ръсят с отрови и бавно и мъчително да унищожат и българската нация, припомня „Уикенд“.

Разбира се, в това няма нищо вярно. Терминът „кемтрейл“ (на английски: chemtrail) идва от „кемикъл трейл“ – „химически линии“.

Най-близо до тях е българинът Марио Бакалов – единственият български пилот в германската авиокомпания „Луфтханза”, който приземи мегасамолета „Ербъс А380” при първото му кацане у нас.

Той разбива на пух и прах конспиративната теория във видео в Ютюб, което си заслужава да се изгледа. Обяснява, че кемтрейлсите не са резултат на конспиративен заговор за пръскане на населението, обгазяване и дори заразяване с коронавирус, а съвсем нормален резултат от физически процеси.

Кемтрейлс са изкуствени, продълговати и продължителни облаци, които се състоят от кондензирана и след това замръзнала водна пара и остатъците от изгорял керосин. Един от най-важните фактори за образуването на тези следи е температурата на въздуха и влажността му, казва Бакалов.

И пояснява, че тя трябва да е под минус 40 градуса. Такива условия има над 8 км, където обикновено летят пътническите самолети.

Механизмът на кемтрейлс е следният – когато горещите газови изпарения при полет напуснат турбината на двигателя и се охладят рязко от студения въздух, те сменят агрегатното си състояние от газообразно в течно.

Образуват втечнени пари, т.е. малки капчици, наречени кондензат. За образуването му помагат и т.нар. кондензационни ядра. Те са под формата на изгорели частици керосин от двигателя – сажди, за които се прихващат капките.

Този кондензат се вижда с помощта на слънчевите лъчи още известно време като следа от самолета. За това говорим не за кемтрейлс а за контрейлс, от английски език – следи на кондензацията, пояснява Бакалов.

На по-големи височини капчиците веднага замръзват – от газообразно директно преминават в твърдо състояние чрез сублимиране и стават ледени облаци от семейството „Цирус” – т.е. перести облаци.

Бакалов разяснява и защо някои самолети не оставят следи, а от други следите стоят с часове. Колкото по-влажен е въздухът, толкова повече самолетите оставят дири в небето.

Рекордът е от цели 17 часа. При по-ниски височини може да няма и следи. Продължителността им зависи също така и от модела на двигателя на машината.

Това може да бъде причина защо на една и съща височина самолетите оставят или не оставят дири, коментира феномена Бакалов. Той казва, че има три причини за появата на повечето следи.

Сега има много повече полети и те се възстановяват пандемията от коронавирус. Той привежда данни че, през 2000 г. въздушния трафик над България е включвал 350 000 полета, а през 2019 г. те са тройно повече – 880 000.

На второ място, въздушният ни ас изтъква техническа причина – газовете, излизащи от двигателите на новите самолети са по-студени от тези на старите. Това води до по-високо съдържание на вода и повече кондензат. И накрая, самолетите летят много по-високо, защото има трафик, а е и по-икономично.

Думите му се подкрепят и от професора по ядрена и атомна физика Ана Пройкова, която е преподавател  в СУ и ръководител на лаборатория в „София Тех парк”. „Много отдавна сме разбрали, че тези следи имат произход, абсолютно аналогичен с произхода на студените мъгли”, казва проф. Пройкова.

Реклама

И посочва, че при мъгливо време тези кондензационни следи не се виждат. „Това, което хората снимат, е друг механизъм на образуване на кондензационни следи. Това е кондензиране на влагата във въздуха вследствие от понижено налягане над крилата и завихряне след летателния апарат.

Нашето око трудно вижда къде точно се намират следите, особено тези, които са много високи. Там, където е много ниска температурата, ние на практика не ги виждаме”, допълва проф. Пройкова. Тя поясни, че повече следи се наблюдават в сезони, в които влажността на въздуха е голяма.

Теорията за конспирацията с химическите самолетни следи набира скорост у нас преди десетина години. Сред основните ѝ популяризатори е писателят Еленко Ангелов, коментирал кемтрейлс в редица тв предавания.

Въз основа на популярността на теорията в социалната мрежа „Фейсбук” една от националните телевизии прави репортажи по темата, включително и „журналистическо разследване”.

В рамките на репортажа поддръжниците на теорията посочват място в София, от което желаят да бъде взета и изследвана проба от почвата за наличие на токсични химикали и в по-специално на тежки метали. Пробата е предоставена за изследване в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Резултатите обаче са отрицателни.

Марио Бакалов разбива и друга проекция на конспиративна теория за кемтрейлс – за снимките в интернет на самолети, натоварени с бидони, свързани с маркучи по между им.

Според тази теория бидоните били пълни с химикали и дори с вируси. Снимките са съвсем истински, само че тези бидони са пълни с вода и имат ролята да симулират теглото на пътници, при проверяването и одобряването на нов самолет преди да влезе в експлоатация, казва Бакалов. Пояснява, че така се проверява промяната на центъра на тежестта във въздуха.

Той смята, че е абсурд да се пълнят самолети с отрови. Според пилота, за да се заредят хиляди самолети с химикали биха били нужни милиони души персонал, които всъщност ще помагат и за собственото си отравяне, а ако се пусне течност от тези височини заради разреждането й абсолютно нищо няма да стигне до земята.

Конспиративната теория за кемтрейлс не е приета от научната общност. Като резултат от популярността й официални държавни агенции в САЩ, Канада и Великобритания са получили хиляди оплаквания от хора, които настояват за обяснение и са получили отрицателни отговори. 

Поддръжниците й обясняват целите с управлението на слънчевата радиация, контрол на популацията, въздействие върху хидрометеорологическите процеси, разпръскване на електропроводящи материали, които да служат за прилагане на електромагнитни супероръжия (каквото е определяна HAARP – Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние), или прилагане на биологическо или химическо оръжие, като се твърди, че тези линии причиняват респираторни и други здравни проблеми.

По отношение на химикалите се изброяват барий и алуминиеви соли, полимерни фибри, торий или силициев карбид. Вярващите в тази теория са почти единодушни, че кемтрейлс са токсични.

Теорията набира сила през 1994 г., когато една от самолетните компания патентова технология, при която горивото се смесва с отразяващи материали, в това число частици алуминиев оксид. Конспираторите казват, че това ще покрие Земята с химически слънчев щит.

Две години по-късно ВВС на САЩ са обвинени в „пръскане на американското население с мистериозни субстанции“ чрез самолети, „оставящи необичайни кондензационни следи“. ВВС отговарят, че това е мистификация, отчасти подклаждана от цитати от стратегически доклад, чийто проект е изготвен от Американския университет за военно въздухоплаване.

Докладът носи заглавие „Климатичното време като умножител на силата: Контролиране на времето до 2025“ и е изготвен в отговор на военна директива за очертаване на стратегическа система за модифициране на климата с цел на утвърждаването на военната доминация на САЩ през 2025 г. Докладът е описан като „въображаемо описание на бъдещи сценарии“.

По-късно ВВС обясняват, че докладът „не отразява настоящите военни политики, практики или способности“ и че те „не извършват никакви експерименти или програми за модификация на климата и нямат планове да правят това в бъдеще“.

Поддръжниците на теорията за химическите следи напоследък обаче я модифицираха. Сега те твърдят, че химическите самолетни следи могат да бъдат отличени от обикновените по това, че остават в небето по-дълго, понякога половин ден, като се преобразуват в подобие на перести облаци.

А у нас я доразвиха, че стратегически бомбардировачи на САЩ с атомни бомби зареждат над въздушното ни пространство, очаквайки, че руският президент Владимир Путин може да натисне ядреното копче.

4 Коментара
 1. !!! казва

  Още малко и ще взема да повярвам на глупави писания, като горното, а не на очите си!

 2. †❤️Таню Войвода от Кирчан Баир❤️ yerl.org/9xtcW казва

  ☞На 06.10.2022, oт cyтpинтa дo oбяд, гoлeми caмoлeти-пpъckaчkи бeз TPAHCПOНДEPИ OБГAЗИXA цялoтo бългapcko H●E●Б●E и paятa пoд НEГO!: ➤Keмтpeйлc-1: tiny.cc/xvvzuz ➤Keмтpeйлc-2: tiny.cc/5z30vz ➤Keмтpeйлc-3: tiny.cc/9z30vz ➤Keмтpeйлc-4: tiny.cc/2z30vz

  ☞Сатаната Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo e ypoдa koйтo дaвa зeлeнa cвeтлинa нa caмoлeтитe-пpъckaчkи нa oтpoвa!: tiny.cc/axvzuz

  ☞Maнгъpoв: Hиkoй нe kaзвa зa oтpядa Дeлтa, koйтo зapaзявa Бългapия!: yerl.org/Dp2oS

  ☞Бългapckитe мъжe cъc зaeшkи cъpцa ce пpaвят нa yмpeли лиcици, нapeдeни kaтo oфчe cтaдo нa въжeн мocт!: tiny.cc/1wvzuz

  ☞Иcтинaтa e, чe Жидoвeтe-Caтaниcти гoтвят Бългapия зa втopа Ykpaйнa!: yerl.org/W98Oo
  ☞B xoд e тaйнa и гнycнa мoбилизaция нa eтничeckитe бългapи, c цeл изпpaщaнeтo им зa пyшeчнo мeco, koйтo pазбpaл-paзбpaл!: yerl.org/qVJXK
  ☞Peaлизиpа ce пoдлият жидo-циoниcтkи плaн, зa eтничecka пoдмянa нa xpиcтиянckoтo нaceлeниe в Eвpoпa: yerl.org/31Jrf
  ☞Ykpитиятa в пaнeлkитe ca oтдaвнa пpeвзeти oт нaгли тypчeeщи ce дoнocници, cъдиийckи poдитeли и koшapeвckи cвидeтeли, … и нeka бъдe cвeтлинa!

  ☞A koпeлдaцитe-бългapoмpaзци, зaпoчнaxa дa нaдyвaт БPOЙKИТE зa ГPИПA!!!: tiny.cc/cxvzuz

  ☞Bakcъpитe пo лaмпитe!: tiny.cc/iwvzuz

  ☞Вeднъж пpoдaдeш ли дyшaтa cи нa Дявoлa и Caтaнaтa, oбpaтeн път нямa!: tiny.cc/hwczuz

  ☞Тpябвa дa ce пoдгoтвим opгaнизиpaнo зa oтпop cpeщy гeнoцидa!: tiny.cc/uq6zuz

  ➤Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв: tiny.cc/deazuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пpeз 1993г., лeжax в apecтa в «Cлънчeв Бpяг», зaeднo c aвтokpaдeцa Бойко Борисов oт Бaнkя: tiny.cc/fqgvuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Бaндитckитe гpyпиpoвkи, kоитo ви yбивaт: tiny.cc/28pzuz

  ☞Дoмyзa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния: tiny.cc/c39tuz
  ☞Зaдaвa ce cъc cтpaшнa cилa нoщтa на дългитe koлoвe!: tiny.cc/woozuz
  ☞Cмъpтният вpаг нa Бългapия и нa бългapckият нapoд, Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo трябва да бъде НАБУЧЕН НA-KOЛ!: tiny.cc/toozuz
  ☞Зa 12 гoдини ГEPБ cъcипa Бългapия, oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 120-MИЛИAPДA-EBPO, и ни въpнa във вpeмeтo нa тoтaлитapизмa!: yerl.org/ttk6V

  ☞Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.: yerl.org/5vZ5D
  ☞Биo-лaбopaтopийтe нa Kиpy-Измaмaтa, cъбиpaт гeнeтичeн мaтepиaл oт бългapckият нapoд зa «Биг Фapмa» нa Бил Гeйтc и фoндaциятa «Pokфeлep», c цeл cъздaвaнaтo нa «eтничeckи вakcини-yбийци»!

  ☞Джoн Дeйвид e виcokoпocтaвeн eтиoпckи циганин oт CЗO.
  ☞Pycия пycнa ckaндaлaн pазгoвop мeждy Kиpил Пeтkoв и Джoн Дeйвид oт CЗO !
  ☞Гoтвят ни лoкдayн! ☞Eтo гo и paзгoвoрa!:
  ☞Джoн дeйвид oт CЗO: Гocпoдин Пeтkoв, иckaмe дa cмe yвepeни, чe пpaвитeлcтвoтo щe cи изпълни дoгoвopkaтa, чe щe има пик нa нoвия oмиkpoн!
  ☞Kиpил Пeтkoв: Иckaм CЗO дa e cпokoйнo! Вcичko зa нoвaтa вълнa e пoдгoтвeнo, kakтo CЗO иcka, щe имa 10 000 бoлни нa дeн! Виe плaщaтe, ниe изпълнявaмe!
  ☞Джoн Дeйвид: Зa нac e вaжнo дa ce cлeдвa плaнa ни зa нaшитe пpeпaрaти! Cъщo тaka oчakвaмe дa бъдe нaлoжeнa и бycтepнaтa дoзa пpи yчeницитe!
  ☞Пeтkoв: Тoвa cъщo e дoгoвopeнo! Пaниkaтa, koятo щe ce нaлoжи oтнoвo в oбщecтвoтo, щe пpинyди poдитeлитe дa cлoжaт и бycтepнa дoзa! Cъщo тaka иckaм дa ce знae, чe и cлeдвaщия kaбинeт, koйтo и дa e, щe cлyшa вaшитa зaпoвeди!
  ☞Джoн Дeйвид: Идeaлнo, вcичkи щe бъдeтe мнoгo дoвoлни!
  ☞Пeтkoв: Иckaм дa ce знae, чe вcичko e гoтовo! Дoри cмe пoдгoтвили вeчe и фaлшиви 10 000 бpoя бoлни нa дeн!

  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO
  ☞Bpагoвeтe нa Бългapия и нa бългapckият нapoд, CATAНATA-Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo, Peцeдивиcтa-Ултракомунист-Нeо-Болшевик и Зakлeт-Bakcъp Цигaн-Коcтадин Коcтадинов, Moшeниk-Цигaн-Kиpy-Kypyлaпaциятa, Kpавътъ-Дoя и Mpaвoядa НА-ВЪЖЕТОOO!: yerl.org/K1PzA

  ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! ☞ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!
  ☞Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!
  ☞Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!
  ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!

  ➤Koльo Kитaeцa: Toшko Aмepиkaнeцa и цигaнckитe cвoдници: tiny.cc/jeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo-Cвoдниka, Mитьo и Taпaтa: tiny.cc/1gayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Baнko-1 и Koльo-Шaнcа: tiny.cc/qeayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия: tiny.cc/elwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Цигaнckaтa пpecтъпнocт в Бългapия: tiny.cc/blwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Toшo Aмepиkaнeцa или Toшo Heaндepтaлeцa: tiny.cc/4lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Изнacилвaчитe-бakшиши-тakcимeтpoви-шoфьopи, koитo cтaнaxa Myтpи: tiny.cc/0lwyuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гoшo Eнчeв-Kyция-Дявoл, Toшo-Aлapмaтa и Mилeн-Kpaдeцa – oбиpи нa TИP-oвe: tiny.cc/6hayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Пeтko Д●E●Б●E●Л●И●Я cтaнa oт пoлицaй, бaндит и pekeтьop: tiny.cc/kfayuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Гpyпиpoвkaтa ФOPC-92: tiny.cc/ueayuz

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: yerl.org/1Cm1x

  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw

  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz

  ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9

  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/lpqy1m

  ➤❤️Време Разделно: ♦Е1: yerl.org/OofGl
  ➤❤️Време Разделно: ♦♦Е2: yerl.org/cCvdS

  ➤❤️Кoзият рoг: yerl.org/U3qBg

  ➤❤️Пoд Игoто 1952: yerl.org/9byNy

  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово: tiny.cc/iewyuz
  ➤❤️Кой уши байрака: tiny.cc/newyuz
  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: tiny.cc/qewyuz

 3. Lucid & Ferrous казва

  Лъжат псетата от Уикенд по-калпаво и от циганки. Абе, американците директно си го казват в Sience Insider, който е правителствен сайт за наука, ЧЕ ПОЛЗВАТ КЕМТРЕЙЛИ, НАШИТЕ ПАЧАВРИ ГО ОТРИЧАТ!!!
  Бахти парцалите, бахти подлогите.Оня ден преброихме 28 трейла в решетките.А, имаше и един много широк трейл. Е, как пък 28 самолета минаха над нас точно в този ден, Ъ?

  Ся, трейлите са за замъгляване или дъжд с най-различни цели – да си напоиш реколтата при суша, да предизвикаш обилни валежи и да наводниш противника (Виетнам), да създадеш подходяща обстановка за военни действия (weather warfare), за развлечение (сняг в Саудитска Арабия).
  Израелците редовно ги ползват за напояване и имат най-много регистрирани патенти за кемтрейли.
  Обикновено се използва бариев или алуминиев сулфат (бария и алуминия са канцерогени), който е хидроскопичен. Около трейла се събира влага и трейлът става като бяло облаче. Решетката от трейли скоро забулва цялото небе.Забулване на небето се прави също и за намаляване на слънцегреенето.
  Ако трейлите се поръсят със сребърен йодид или псевдомонас сиринге завалява – по желание, слабо или интензивно.
  При военни учения или действия трейлите се ръсят с chaffs (метални и пластмасови микро частички) за отклоняване на радарите на противника.
  Е, от самолетите всичко може да се метне, включително семена от устойчиви бурени и заразени с какво ли не инсекти.
  Трейлите от последните дни са заради военните действия в Украйна.

 4. Lucid & Ferrous казва

  Влезте в Bitchute и си напишете Chemtrails. Видеа бол, някои правени от самите пилоти. Един каза, че когато пръскал предупреждавал семейството си да не излизат вън.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.