НЕПРИСТОЙНО: Започва чистка във военната авиация

0 10 771

„Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали руската техника, да бъдат освободени, за да останат тези, които ще експлоатират F-16. Това е непристойно поведение.

Те могат да продължават с усилията, ние ще ги гледаме отгоре – това е несериозно. Всички могат да се справят с американската техника“. Това обяви по Би Ти Ви ген. Николай Русев, командир на авиобаза „Граф Игнатиево“.

„Правим всичко възможно да изкараме дежурството на МиГ-29 до 2023 г. Ние носим дежурство и ще го правим до последния си ден. Загубим ли веднъж способности, възстановяването е трудно“, каза още Русев.

„Не говорим за „Грипен“. Говорим за заместващ изтребител. Нямаме отговор за изтребител F-16 втора ръка от САЩ и Израел. Нямаме време да чакаме. Затова са запитани Франция, Италия и Швеция. Отзоваха се Швеция и Франция“, добави той.

Реклама

Според него българските военни пилоти могат да летят на всеки друг европейски изтребител, както и че те са съвместими с F-16. „Много страни експлоатират около нас по няколко типа изтребители – в Гърция са четири типа. Белгия, Дания и Нидерландия поддържат авиация и дежурство.

Ние сме на фронтовата линия, а ние се опитваме да кажем, че не трябва да носим дежурство – някой да го прави вместо нас. Нали сме НАТО, ние трябва да пазим. България има изтребителна авиация с традиции, ние сме длъжни да ги продължим.

Ако някой иска да понесе политическата отговорност, да го направи“, категоричен е командирът на „Граф Игнатиево“ и уточни, че всеки изтребител е съвместим с F-16.

В авиобаза „Граф Игнатиево“ се експлоатира три вида техника, допълни Людмил Вълков, зам.-командир по Авиационна техника и въоръжение в авиобазата.

„В момента ресурсът, с който разполагаме е ограничен. Инструментите, с които можем да го управляваме, са ограничени.

Ако договор за ремонт на двигателите на МиГ-29 се случат, това ще помогне се дежурството през 2023 г., но не и за след това. Не се знае и Полша докога ще помага за поддръжката на самолетите“, допълни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.