Ще има ли съд? Ето ги ГЕРБ-фирмите, откраднали 40 млн. от „Тракия” (ИМЕНАТА)

1 35 311

Качеството на влаганите материали и изпълнението на строителните работи по основни големи инфраструктурни пътни обекти от времето на ГЕРБ отдавна е подложено на съмнение, но по сигналите и опитите за обяснение нямаше никакво действие и развитие от страна на държавата.

Сега обаче известно раздвижване за доказване на очевидните пропуски се регистрира чрез инициатива за контрол и анализ на пътната настилка на отдавна вече построени участъци на основни пътища.

След сигнали до МВР са проверени два участъка на магистрала „Тракия“ – лот 2 (участъка от Стара Загора до Нова Загора) и лот 3 (от Нова Загора до Ямбол), които бяха строени по време на първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов в периода 2010-2012 г. от „Трейс“ и гръцката „Актор“.

Установено е, че „дебелината на пътното платно е видимо по-малка, а част от материалите видимо се разминават“. Това стана ясно вчера от служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев и на регионалното развитие Иван Шишков, които оповестиха резултати от проведени проверки на състоянието на пътната настилка.

Взетите ядки от съдържанието на пътното платно доказват, че наличието на материали в износващия слой на настилката са многократно по-малко от декларираните. Иначе казано при изискване от 220 мм дебелина на асфалта, той е 180-190 мм.

При общо 67 км обща дължина това прави сериозно количество спестени материали. На всичко отгоре, според министър Демерджиев, с просто око се вижда, че качеството на вложените материали е твърде съмнително.

Дълго описван проблем

Това всъщност не е новина, нито изненада. „Капитал“ многократно е описвал проблемите с контрола на качеството на пътното строителство в България, както и на независимостта на лабораториите, осъществяващи този контрол.

Опит да докаже, че са спестявани материали беше направен и от евродепутатката Елена Йончева (БСП), който не достигна никакво решение, въпреки подадените данни към прокуратурата, които тя представи като резултат от направени проби също чрез ядки.

Сега служебният кабинет прави изненадващ опит да изкара наяве истината за качеството на „Бойковите“ магистрали. А най-интересното е, че го прави изцяло с държавните механизми за контрол, а именно чрез Института за пътища и мостове (ИПМ) към МРРБ, където е единствената държавна лаборатория за контрол на качеството на пътното строителство в страната.

Това на практика е доказателство за липсата на политическа воля тези проверки да бъдат направени назад във времето, когато заради съмнения в качеството на износващия слой се случиха катастрофи като тази край Своге например.

„При необходимост материалът ще бъде изследван и в независима лаборатория извън границите на България“, посочи на днешната пресконференция министър Демерджиев, в уверение на това, че това може да бъде направено, ако се оспори полученият в ИПМ резултат.

Констатациите

Според представените от МРРБ и МВР резултати липсват 12,5% от дебелината на конструкцията на пътя на Лот 2 и 17,5% от дебелината на Лот 3. Изчислено като стойност това са 17,5 млн. лв за първия и 23,6 млн. лв. за втория лот.

С други думи, изпълнителите на тези два участъка са успели да си присвоят малко над 40 млн. лв. (по цени към 2012 г.), а погледнато от страната на държавата, то тя е била ощетена поне с толкова само от този обект.

„Това не могат да бъдат пластове от пътна конструкция“, заяви регионалният министър.

Реклама

В резултат на това спестяване на материал „автомагистрала „Тракия“ се преовлажнява“, каза още Шишков.

Освен установените разлики в дебелината на положения пласт, проверката е установила и проблеми с качеството в циментостабилизираната смес, вложена в основния пласт, която не показва свързаност.

Това според министър Шишков поставя под огромен въпрос начинът, по който си е свършила работата надзорната фирма, осъществяваща контрол на това строителство („Пътинвест-инженеринг“ за участъка Стара Загора – Нова Загпра и Обединение „Т7 / СНИК“ за участъка от Нова Загора до Ямбол).

В допълнение той посочи, че за надзор по този обект държавата е платила малко над 1 млн. лв. за всеки един от двата лота.

„Материалите категорично не са тези, които трябва да бъдат вложени“ заяви министър Шишков. „Начинът, по който е построен пътят е и причина за неговото състояние в момента“, добави още той.

Заподозрените

Изпълнител на първия участък от Стара Загора до Нова Загора е обединение „Магистрала Трейс“ с основни участници в него „Трейс Груп Холд“ , „Пи Ес Ай“, „СК-13 Пътстрой“ , „Пътно строителство“ и „Виастройинженеринг“ ООД. Цената за километър строителство по този лот е 4,3 млн. лв. с ДДС. Стойността на надзора на обекта е 1,3 млн. лв и е осъществен от „Пътинвест-инженеринг“.

Лентичката на този участък беше отрязана през 2012 година, с много усмивки, от тогавашния президент Росен Плевнелиев, тогавашния премиер Бойко Борисов и европейския комисар по регионална политика Йоханес Хан. Съмнения относно качеството на строителството още тогава изразиха от БСП, но те бяха опровергани по-късно от тогавашното управление на ДНСК.

Третият лот на „Тракия“ – от Нова Загора до Ямбол, бе открит през втората половина на юли 2012 г. от премиера по това време Бойко Борисов и тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Изпълнител по него за 3,7 млн. лв. на километър е гръцката „Актор АСГ“, а надзора е осъществен от Обединение „Т7/СНИК“ ДЗЗД, с участието на „Рутекс“ ООД. Стойността на строителния надзор е близо 1,1 мл. лв.

Още харчове

Това, че държавата все пак успя да представи анализи, които самата тя извърши и да посочи точните суми и стойности, които е реализирала като загуби за самата себе си, е похвално, но съвсем не свършва до тук.

„Загубите ще са много по-големи, защото този път ще трябва да бъде основно ремонтиран“, каза днес Шишков. „Очевидно е, че ще се върви към основен ремонт и на двата лота“, добави Демерджиев.

Това означават нови харчове за държавата (ремоните около Пловдив през 2020-а и 2021 г. глътнаха 200 млн. лв.), които са изцяло в неин ущърб, защото гаранционните срокове по договорите за строителство отдавна са изтекли.

Всичко това можеше да има по-малки измерения, ако тези контролни действия бяха предприети преди време, вместо държавата да се опитваше да реши проблемите с разплащанията към строителните фирми под претекст, че няма кой да извършва текуща поддържа на пътищата – пътища, които очевидно имат нужда от основен ремонт.

В своя презентация двамата министри ясно показаха обекти, на които са се извършвали основни ремонти, които са минали като текущ ремонт, без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Според министър Шишков това поставя, както финансови въпроси, така и чисто технически за годността на тези обекти.

От проверките на АПИ за видовете извършени ремонти става ясно, че 47 обекта са били възложени от агенцията като текущи ремонти, а в действителност по тях са извършвани цялостни основни ремонти. Сред тези обекти са отново част от магистрала „Тракия“, пътят Самоков – Ихтиман, Югово – Лъки и други.

Публикация на „Капитал”, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. Сашо казва

    Избрахме си го за четвърти път, ще го изберем и за пети и за шести и така нататък пъти. Стокхолмския синдром на един овчи народ!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.