СЛУЧИ СЕ! Румен Радев прави партия с Атанас Пеканов, формацията бие ГЕРБ и ПП

1 31 417

31-годишният икономист Атанас Пеканов, който три пъти беше министър в служебните правителства на Румен Радев, ще бъде лансиран от държавния глава да оглави нов политически проект, зад който да застане президентът.

Според „Филтър“, който цитира източници на „Дондуков“ 2, за президентски проект се говори от няколко години, а от началото на 2022 г. темата започна още по-усърдно да се развива.

Твърдеше се, че партията ще носи твърде скучното име „Ново начало“ и ще се роди подобно на „Продължаваме промяната“. Тогава бяха тиражирани информации, че се водят разговори с представители на БСП, ГЕРБ, „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова да се присъединят към новия проект на президента.

Според идеолозите на формацията тя трябва да се превърне в конкуренция на „Продължаваме промяната“. С изграждането на структурите се били заели същите приближени до президента, които помогнаха да се роди партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Младият и високообразован Атанас Пеканов е сред любимците на Радев и неслучайно бе натоварен с високоотговорната задача за изготвяне на Плана за устойчивост и развитие.

Политическото битие на родения в Атина икономист е прелюбопитно. Звездата му изгрява в първия служебен кабинет „Стефан Янев“ заедно с неизвестните до онзи момент Кирил Петков и Асен Василев.

И тримата тогава даваха заявка за млади, амбициозни и модерни кандидати за политици, които искат да преборят порочните схеми в управлението. Самият Пеканов е възпитаник на елитната немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” в София, а след това е завършил бакалавърска степен по икономика във Виенския икономически университет и магистратура по икономическа политика в University College London.

Неслучайно Пеканов се дистанцира, когато се заговори за политическия проект на Петков и Василев, и публично заяви, че не планира да стане част от „Продължаваме промяната”.

Реклама

Коментира лаконично, че ще изчака да види техните политики и програма, и чак тогава да прецени дали се вписва в същия профил. В крайна сметка се оказа, че откри повече различия, отколкото прилики, и стана служебен министър и в следващия служебен кабинет на Радев.

През уикенда Пеканов обяви, че дата януари 2024 за влизане в еврозоната е пълно възможна. Той дори заяви, че през идните седмици очакваме и следващият транш от средства по Плана за възстановяване, които са 2,7 млрд. лева.

Румен Радев бил силно впечатлен от компетентността и ерудицията на младия икономист и планирал да го лансира като лидер на евентуална формация, зад която да застане държавният глава.

В нея Пеканов щял да работи в тандем със служебния правосъден министър Крум Зарков. Запитан официално дали такава идея съществува, Атанас Пеканов не даде категоричен отговор, но похвали колегата си Зарков, като заяви, че всеки кабинет би се гордял с министър като него.

По всичко личи, че двойката Пеканов-Зарков ще играе ключова роля във властта в бъдеще, а двамата ще бъдат политическите аватари на президента.

Според независими наблюдатели новата президентска формация ще се ситуира в център-ляво и ще има задачата в един момент да вземе под крилото си цялата левица, начело с все лошо пропадащата под управлението на Корнелия Нинова БСП.

Засега най-голям е политическият вакуум в лявото пространство, където БСП е изтощена и изцедена докрай, а другите формации са с по един файтон хора.

В неофициални изследвания социолози отчитат, че евентуална бъдеща президентска партия може да акумулира поне 20 на сто от гласовете на избирателите, с което ще отвее както ГЕРБ, така и „Продължаваме промяната”.

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    А, как този Пеканов, ПРИЕМА ЮМРУКА на ПРЕЗИДЕНТА Радев?! Как ТОЙ РАБОТИ за РАЗКРИВАНЕ на ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, „Белене“, Барселона, Капитан Андреево,……………………., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ „герб“???? Или и ТОЙ ще ЧАКА ДАВНОСТТА???????????????!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.