ПОЗОР: Асен Василев обядвал в министерството с пари от… бюджета (ДОКУМЕНТИ)

4 14 035

Позорно за министър с 10 бона заплата, претендиращ да носи „промяната” – докато управляваше финансите на България, Асен Василев си е плащал всеки ден обяда с пари от бюджета, т.е., с левчетата на всеки данъкоплатец.

Абсурдната аванта е маскирана като „представителни”, каквито пари му се полагат, но не предполагат злоупотреба с тях.

Новината дойде от искане на Николай Бареков до Министерския съвет да му бъдат предоставени отчетни данни по Закона за достъп до обществена информация какви разходи е осчетоводявал бившият вече финансов министър, пише „Афера“.

Ето и отговора на Министерството на финансите:

РЕШЕНИЕ

Получено е заявление с вх. № У-ЗДОИ-84/29.09.2022 г. от Николай Тихомиров Бареков, гр. Пловдив, ул. „Добри Войников“ 25, ет. 1, ап. 1, с искане за предоставяне на информация, а именно:

Вярно ли е, че лицето Асен Василев (бивш министър на финансите) се е възползвал от безплатни социални обеди в собствения ведомствен стол на министерството и е похапвал за сметка на държавата?

Разпореждал ли е Асен Василев всички касови бележки от обедите да бъдат изпращани на счетоводството, за да бъдат осчетоводени като представителни разходи?

В Министерство на финансите осчетоводявани ли са касови бележки и фактури от ведомствения стол на същото за времето от 13 декември 2021 г. до 20 август 2022 г.?

Колко общо разходи по перо „представителни“ има осчетоводени за неговия министерски мандат?

Като предпочитана форма за получаване на информацията заявителят е посочил, че желае да я получи на електронен адрес: [email protected].

При вземане на настоящото решение се отчетоха следните обстоятелства:

Съгласно чл. 11 от ЗДОИ исканата информация представлява служебна информация, която се събира, създава и съхранява във връзка с официалната информация, както и по повод дейността на органите и на техните администрации.

След като разгледах заявление вх. У-ЗДОИ-84/28.09.2022 г., считам, че са налице предпоставките за предоставяне на достъп до наличната информация в Министерството на финансите. На основание чл. 28, ал. 2 и чл. 34, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация и Заповед № ЗМФ-683 от 08.08.2022 г. на министъра на финансите

РЕШИХ:

Предоставям на Николай Тихомиров Бареков, гр. Пловдив, ул. „Добри Войников“ 25, ет. 1, ап. 1, достъп до наличната информация в Министерството на финансите.

Реклама

Информацията се предоставя с настоящото решение:

По т. 1:

Клуб-ресторант „Финансист“ представлява недвижим имот – публична държавна собственост, находящ се на петия етаж в административната сграда на Министерството на финансите на ул. „Г. С. Раковски“ № 102. Имотът е отдаден под наем по реда на Закона за държавната собственост и Правилника за неговото прилагане. Наемателят на ресторанта организира по търговски начин и за своя сметка приготвянето и предоставянето на храната, като ресторантът е отворен както за ползване от служителите на МФ, така и за обществено ползване.

Г-н Асен Василев е давал работни обеди в клуб-ресторант „Финансист“ за свои гости за периода от 13.12.2021 г. до 01.08.2022 г. на обща стойност от 1 208,17 лева. В приложена към настоящото решение справка са посочени извършените разходи за работни обеди в клуб-ресторант „Финансист“ по дата и стойност.

По т. 2:

За всеки работен обяд по т. 1 в Министерството на финансите е получавана фактура от клуб-ресторант „Финансист“, която е осчетоводявана съгласно Закона за счетоводството и относимите вътрешни правила на Министерството.

По т. 3:

За периода от 13 декември 2021 г. до 1 август 2022 г. фактурите за обеди с представителна цел в клуб-ресторант „Финансист“ са отразени в счетоводната отчетност на Министерството.

По т. 4:

Всички разходи с представителна цел за периода от 13 декември 2021 г. до 1 август 2022 г. са на стойност 7 460.35 лева.

Решението с информацията да бъде изпратено по електронен път на адрес на електронна поща: [email protected].

Решението подлежи на обжалване по реда на АПК пред административния съд по постоянен адрес на заявителя в 14-дневен срок от получаването му.

(лице, упълномощено по чл. 28, ал. 2 от ЗДОИ със

Заповед № ЗМФ-683 от 08.08.2022 г. на министъра на финансите)

Ето и цялата разбивка по дни на Асен Василев от ведомствения стол на Министерството на финансите:

П. П. Николай Бареков: Според Вас „успелите в чужбина българи“ Асен Василев и Кирил Петков дали са осребрявали в Счетоводството всеки служебен обяд с евтини пържоли и министерски кюфтета за 5-10 или 25 лева в Столовата на министерството си като „Представителни разходи“????

Младите и успелите в Студентски град на топлата витрина във Фантастико какво биха казали? Министърът на финансите Асен Василев прави ли разлика между обяд във ведомствения стол и представителен обяд? Защо със заплата от 10 бона един министър и то на финансите би ощетявал държавния бюджет неправомерно с 8-9 лева за тройка кюфтета и шопска салата с крем карамел за десерт? Асене, кажи си!

4 Коментара
 1. Павел казва

  Първо искам да благодаря на „Админ“, че разкара тия малоумници, дето пускаха по десетки малоумни “коментари“ след всяка статия , които нямаха никаква връзка със самата статия !
  А конкретно за този случай:
  Обвинението ви е неоснователно, защото никой политик не плаща за служебните обяди. Те се поемат или от партията, а ако е държавен служител , както е в случая от държавата. В този случай държавен служител дава служебни обяди и те разбира се ще се поемат от държавния бюджет.
  Вместо тези дребни “кокошкарски“ сметки, по добре разровете ония 4-5 МИЛИАРДА, които ГЕРБ раздададе ПРЕДВАРИТЕЛНО за „строежа“ на магистрала “Хемус“ на свои фирми и за стотиците подобни далавери за десетки МИЛИАРДИ, вместо да хабите времето си с някакви си смешни 1,200 лева !

 2. Пешо казва

  Добре де, да си ги ЗАПЛАТИ!!! ХАЙДЕ сега „Другарю“ Бареков ПОПИТАЙТЕ, какво правим с:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, „Белене“, Барселона, Капитан Андреево,……………………………, с МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“?!?!?! КАК ЩЕ ВЪРНЕМ ОТКРАДНАТОТО „Другарю“ Барекоооооооооооов?????????

 3. Сметката казва

  А какви са ястията и цените им във ведомствения стол на МФ?! Затова ли не намалиха ДДС-то на основните хранителни придукти за данъкопладците – за да пари за плюскането на ниски цени на партийно-назначените чиновници със заплати от 5000-10000 лв./мес. ?!

 4. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  Пучитаеми Асенчо, бих ли моал с 200…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.