България под заплаха: С какви оръжия разполага Кремъл?

0 12 181

Натовска България е само на 1000 км от реалната война, който опустошава Украйна. Заплашени ли сме при още по-голяма ескалация на кървавия конфликт?

Русия притежава 5977 ядрени бойни глави, а НАТО – 5943. Тактическото ядрено оръжие представяла неголеми заряди заедно и е предназначено за използване на бойното поле, както и за нанасяне на ограничен ядрен удар, без мащабно радиоактивно заразяване.

Мощността на най-малката тактическа единица е един килотон в тротилов еквивалент – т.е.  не повече от взрива на 1000 т тротил.

Най-мощните са до 100 килотона. Стратегическите оръжия са с много по-голяма сила – до 1000 килотона. 

Според американското разузнаване Русия разполага с 2000 тактически ядрени оръжия и в последните години е инвестирала в увеличаване на обхвата и точността им.

Тези оръжия могат да се изстрелват с ракети, с артилерийски снаряди, със самолети, торпеда и дори дълбоководни бомби.

Реклама

Досега тактическо ядрено оръжие не е използвано в нито един военен конфликт. Най-мощният термоядрен взрив е извършен от покойния академик Андрей Сахаров.

Неговата „Цар Бомба“ е с мощност над 58 мегатона. Всъщност преди 60 г. академикът, който впоследствие става виден дисидент и правозащитник, спира термоядрено цунами и спасява земното кълбо от разцепване.

Тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов възлага на учения да създаде свръхтежка водородна бомба с мощност от 100 мегатона, която да уплаши САЩ.

Сахаров се е опасявал, че ще предизвика края на света. Затова съставя формулата „Джекил – Хайд“. Ефектът й е наречен на доктор Джекил и мистър Хайд – двамата герои от романа на Робърт Стивънсън от 1886 г.

В „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ шотландския романист разказва историята на д-р Джекил, чиито добронамерени експерименти със самия себе си периодично го превръщат в жестокия и садистичен мистър Хайд.

Така Сахаров увеличава мощността на бомбата, както иска Хрушчов, но намалява радиацията, за да не подпали океаните от бързите неутрони.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.