„Анти-Путин”? Русия държи десетки сгради в България, има морски курорт и църква

7 12 973

Докато руснаците доскоро купуваха имоти край морето и в планинските курорти под крайно наглото мото – „курица не птица, Болгария не за граница”, на държавно ниво се оказва, че и Руската федерация е понатрупала респектираща с мащабите си собственост в България. И понеже това са дипломатически имоти, за тях не се плащат и данъци.

Да отбележим обаче, че и българските управници са били изключително щедри към „братушките”, при това не само по времето на соца и Тодор Живков, но и след промените, пише „Уикенд”.

Сред най-грандиозните руски имоти в България е посолският комплекс на бул. „Драган Цанков“. Огромна ограда опасва имота, зад който са скрити 11 сгради. През 1975 г., със задна дата, с Разпореждане № 301 Министерският съвет щедро отстъпва „безсрочно и безвъзмездно” на СССР правото на строеж върху държавен терен от 32 921 кв. м.!

Изграждане на „административно-жилищния комплекс на съветското посолство” се планира още от 1968 г. Явява се обаче пречка – имотът е на Бялото братство, но проблемът е преодолян със замах.

През 1927 г. на това място, тогава извън София, Петър Дънов основава селището „Изгрева”, в което се заселват негови последователи.

Земята е закупен с техни средства. Когато е взето решение за градеж на ново съветско посолство, там живеят около 150 души, а в съседство е гробът на Дънов. Впрочем, за гроба има специално разрешение на Министерския съвет, след писмо на дъновистите лично до Георги Димитров. 

Когато се разчува, че теренът е определен за сгради на руското и японското посолства, последователите на Дънов пишат писмо до ЦК на БКП с молба да бъде съхранен „Изгрева”, като „център на духовно движение с общочовешко значение”, а също и като „собственост на Бялото братство”.

Под писмото има 95 подписа, нечувана дързост в края на 60-те години в комунистическа България. Наблегнато е все пак и на факта, че Дънов е укривал в дома си на ул. „Опълченска” съседа си Георги Димитров.

В крайна сметка японското посолство е отрязано от нова сграда на това място, за да не бъде местен гробът на Дънов, но върху другата част от имотите на Бялото братство е вдигнат руският „жилищно-административен комплекс”.

Там, където днес са 11-те сгради на посолството някога е бил молитвеният дом на дъновистите, тяхната трапезария и поляната за паневритмия. Когато през 1972 г. започва изграждането на дипломатическото представителство, всички постройки на братството са разрушени.

В средата на 70-те години е построен и „Домът на съветската култура и наука” на ул. „Шипка”. Той се простира на над 4 дка земя в центъра на столицата, работи и досега като руски културен институт и в него са се подслонили фирма, която посредничи за визи, а също и скъп ресторант. Друг е въпросът доколко тази търговска дейност отговаря на международните регламенти.

Пак в онези времена на крепка българо-съветска дружба е построена и още една руска сграда. Тя се намира на ул. „Фредерик Жолио Кюри”23 и е търговско представителство. Неговата площ, както отчитат от руската държавна компания, която отговаря за имотите в чужбина, е 4371,25 кв. м.

Руски имот според въпросната московска фирма е и сградата на ул. „Шипка” 20. Този имот навремето е бил собственост на тютюневия търговец Стефан Чапрашиков, който от 1907 до 1914 г. е секретар на княз Фердинанд, а след това дипломат във Франция, Гърция, Сърбия и Русия. Фирмата му „Стефан Чапрашиков и сие” пък изнася тютюни в Германия.

Освен голям бизнесмен, той е и състезател по конен спорт, член на МОК и почетен председател на Българския олимпийски комитет. След 1944 г. завещава на държавата свой имот в Евксиноград и къщата си на ул. „Шипка” № 20, в която е трябвало да се направи музей на спорта.

Вместо музей обаче на това място през 1958 г. е вдигната 4-етажна жилищно –административна сграда, плюс гараж, и там дълги години работи съветското търговско представителство. Днес имотът на Чапрашиков, разположен на една от най-скъпите столични улици, е собственост на Руската федерация.

Реклама

Компанията, която управлява имотите на Русия в чужбина, посочва също, че нейна собственост са и две сгради на ул. „Ю. Гагарин” – на 5 и на един етаж, построени през 1963 и 1961 г.

Отбелязано е, че те не се ползват и се нуждаят от ремонт. Руски имот е и жилищна сграда на столичната ул. „Райко Алексиев“ № 11. Московска собственост са и две сгради в „Хиподрума”, на  ул. „Урвич”.

Като база за отдих пък е описан имот в  Панчарево – вила и хотел с мансарда и ресторант. Във Варна за руски имот е посочен апартамент в кв. „Чайка”, купен през 1994 г. в сграда от 1971 г.

За капак се оказва, че и Руската църква на бул. „Цар Освободител” е собственост на Федерацията. Когато започва строежът  й през 1882 г, земята под нея принадлежи на тогавашното руско посолство. Осветена е през 1914 г., като тя е била духовен център на руската имиграция в София.

Днес, както е отбелязано в сайта на московското държавно предприятие, което отговаря за собствеността в чужбина, руско притежание са и православните храмове в Ница, Бари, Йоханесбург и редица други забележителни исторически обекти по света. Все пак да отбележим, че тe са съградени с парите на императорското семейство или на други руски аристократи, но днес са в ръцете на наследниците на онези, които са ги ликвидирали навремето.

В България обаче е намазало и правителството на Москва. При това държи ценене и важен имот, който според мнозина е не само почивна база, но и шпионски център. Това е курортният комплекс на устието на река Камчия на Черно море. „Уикенд” подробно е описвал скандалната сделка.

Руснаците започват още от 2003 г. да прилапват земята, върху която го изграждат, с помощта на другарката Станка Шопова, а по-късно и на Сергей Станишев. При това на символични цени – през 2004 г. 120-те декара, върху които израства „Камчия”, са продадени за „изключителната” цена от 5 лева на квадрат.

Заповедта за тази продажба е разписана от тогавашния земеделски министър Мехмед Дикме, който днес е луксозен консултант и обича да дава акъл по телевизията.

Така 120 декара, до гора, море и река, Москва купува за малко над 650 000 лева. Правителството на руската столица, тогава начело с кмета Юрий Лужков, основава фирмата Спортно-оздравителен комплекс „Камчия”, а в  директорския борд са Станка Шопова и няколко руснаци.

Да припомним, че някогашната шефка на Комсомола е закичена от Путин през 2019 г. с прословутия орден „Дружба”. През 2013 г. комплексът е напълно завършен, пристигат туристи, има дори руско училище. Набързо обаче „Камчия” тръгва към фалит.

Приходите падат, а загубите се трупат, понеже по официални обяснения нямало кандидати да почиват на това място. Дали?

В края на 2019 г. за „Камчия” дебатират в Горната камара на парламента в Москва. Тогава руският външен министър Сергей Лавров казва, че въпросът за собствеността на комплекса ще се разгледа на ниво Съвет за сигурност на Руската федерация с участието на президента Владимир Путин.

Мястото трябвало да се превърне в „основна задгранична културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа”. Лавров направо го определя като идеалния вариант на руската „мека” сила. Нищо чудно, особено като се знае, че в съседство, във Варна има координационен център за натовските кораби.

Надникнали в самата „Камчия” пък разказват, че вътре имало специално помещение, натъпкано със зашеметяваща електроника.

Разбира се, можем само да предполагаме за какво може да служи тази модерна техника.

И като се имат предвид размерите на този руски анклав на нашето Черноморие, нищо чудно Путин да реши да го анексира към Русия или да спретне някоя независима република в него.

7 Коментара
 1. Моше Честния с ''Чесна'' 208 В казва

  РОССИЯ през РУСКО-Румънския инвестиционен фонд “РОМФАРМА“притежава 2,5 МИЛИОНА ДЕКАРА земи в Северна България и се явява НАЙ-големия земевладелец във България
  РОМФАРМА се предствалява от 2-ма бушони 2-ни РУСКО-бг граждани ТЕНЧО ШИКОВ и ВЕНЕЛИН ГЕОРГИЕВ завършили МИО МГУ МОСКВА щатни КГБ/ГРУ агенти.
  РОМФАРМА върти ФСБ /ГРУ пари и финанси и е похарчила 300-400 МИЛИОНА лева за закупуване и придобиване бг земи суми НЕпосилни за никой бг бизнесмен но не и за тия от МОСКВА

  333.000 РУСКИ и руско-израелски граждани имат имоти апартаменти на 1-4 линия на БГ Черноморие,ЦЕЛИ хотели на СЛЪНЧЕВ БРЯГ ,Равда,Зл.Пясъци,Бяла ,Обзор са собственост на РУСКИ политици,зам,министри и офицери ГРУ/КГБ
  МОЛ България СОФИЯ е купен от руския КГБеец Вагит АЛЕКПЕРОВ с помоща на БОЙКО и Вальо Златев за сума от 100 МИЛИОНА лева

  РУСКИ детски Лагер “КАМЧИЯ“ и прилежащи 30.000 акра земи в с.Близнаци Варненско са СОБСТВЕНОСТ на РУСКИЯ МОСКОВСКИ кмет КГБееца ЮРИЙ ЛУЖКОВ и неговата жена помещица НАЙ-богата жена в Россия ЕЛЕНА БАТУРИНА/руска хазарка-еврейка по произход/
  ЛУЖКОВ и жена му БАТУРИНА са сред най-едрите акционери и борда на директорите на ГАЗПРОМ,ГАЗПРОМБАНК,СУРГУТНЕФТГАЗ,ЛУКойл

  МИЛИАРДИТЕ на БАТУРИНА и ЛУЖКОВ са от търговия дистрибуция на ГОРИВА В ЧУЖБИНА

  ЗЕМИТЕ в КАМЧИЯ са купени превантивно понеже от проуване на сателити и разсекретени и пуснати в интернет през 2002 година карти от ЦРУ на USGS -Американски Геоложки Институт се ВИЖДА че НАЙ-голямото БГ ГАЗово подземно находище се намира под устието на река КАМЧИЯ в земите на с.БЛИЗНАЦИ Варненско южно от ВАРНА .На картите са отбелязани и по ГОЛЕМИ ГАЗови находища но те са м-у КОНСТАНЦА Румьния и КРИМския п-ов в УКРАИНСКИ териториални води на маlка дълбочина и представляват ГОЛЯМА фатална КОНКУРЕНЦИЯ за наглите крадци ворове от ГАЗПРОМ и МОСКВА

  За да СТОПИРАТ и бетонират евентуално БГ РАЗРАБОТКА на собствени енергийни източници МОСКВА праща ЛУЖКОВ/Батурина да ИЗКУПЯТ ЗЕМИТЕ на българите край КАМЧИЯ и да ги ЛИШАТ от възможност за евтини суровини на ГАЗ за да са ВЕЧНИ русоРОБИ ,платци и СЛУГИ на МОСКВА

 2. ТРИ МОРЕТА казва

  Zашеметяваща РУСКА електроника за разузнаване има в Догансарая в парк Отманли Росенец на руския агент“САВА“ДОГАН
  Земята за Догансарая е ПОДАРЕНА от руснаците от ЛУКойл на руския агент “Сава“ за да работи за РУСКИТЕ имперски цели ДОГАН е захранван с ПАРИ от контрабанда на недекларирани ГОРИВА през порт Росенец хранилка за ЧЕРНИ ПАРТИЙНИ ГЕРБ/ДПС/БСП касички
  ДОГАНСАРАЯ е на мега стратегическо място до ВМС база АТИЯ и има перфектна опорна точка ЗА НАБЛЮДЕНИЕ и ШПИОНАЖ на постоянно преминаващи НАТОвски кораби и прелитащи самолети които се заснемат ,проучват и наблюдават от руски агенти в Сарая
  Друга подобни по малки бази за шпионаж има в Каблешково ,Приморско ,Влас ,Обзор ,Галата Варна

 3. ТРИ МОРЕТА казва

  Zашеметяваща РУСКА електроника за разузнаване има в Догансарая в парк Отманли Росенец на руския агент“САВА“ДОГАН
  Земята за Догансарая е ПОДАРЕНА от руснаците от ЛУКойл на руския агент “Сава“ за да работи за РУСКИТЕ имперски цели ДОГАН е захранван с ПАРИ от контрабанда на недекларирани руски ГОРИВА през порт Росенец хранилка за ЧЕРНИ ПАРТИЙНИ ГЕРБ/ДПС/БСП касички
  ДОГАНСАРАЯ е на мега стратегическо място до ВМС база АТИЯ и има перфектна опорна точка ЗА НАБЛЮДЕНИЕ и ШПИОНАЖ на постоянно преминаващи НАТОвски кораби и прелитащи самолети които се заснемат ,проучват и наблюдават от руски агенти в Сарая
  Друга подобни по малки бази за шпионаж има в Каблешково ,Приморско ,Влас ,Обзор ,Галата Варна

 4. U.N.C.L.E SAM казва

  РУСКАТА агентура е особена силна във БУРГАС
  КГБееца праваешки тарикат Валзо Златев нарежда на БОИКО за кмет на Бургас да се наложи Димитър Николов учил ЗАЕДНО със ЗЛАТЕВ и Вагит АЛЕКПЕРОВ в МОСКВА през 80те год на 20 век за да се ПОДЪРЖА канал а контрабандни горива през Нефтобазa Росенец
  За целта за губернатор/как руски звуи/ се слага бившив адвокат към Лукоил ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ на когото руските банки “ТРОЙКА ДИАЛОГ-Сбербанк дават стотици милиони евра на фирмите АРТСТРОЙ да СТРОИ руски селища и апартаменти в САРАФОВО к-с “АТЛАНТИС“,ПЕРЛА ,МАДЖЕСТИКи др/Сарафово където кацат постоянно НАТОвски самолети/НАТОвски кораби и преминават
  РУСКАТА агентура има и ПОЛИЦЕЙСКИ ЧАДЪР в лицето на брата на руския губернатора Чолаков който е ШЕФ на 1 РПУ Бургас
  руснаците от ЛУКойл подаряват на Бургаската ПОЛИЦИЯ БЕЗплатно сграда на 5 РПУ и така си “купуват“ безметежно спoкойствие с-у евентуални проверки и нарушения
  Бургаския ГЕРБ кмет подържа постоянни нерегламентирани чести контакти с РУСКА КГБ агентура АГЕНТИ КГБ ВОЛКОДАЕВ и агент ФИЛИПОВ от гр.ЯРОСЛАВЬ /ситуиран м-у МОСКВА и Питербург като дори е СЪДРУЖНИК във имотни фирми строящи къши и апарт хотели за РУСНАЦИ в гр.ПРИМОРСКО/60км южно от Бургас/

  КГБагентите от Ярослав са съдружници в ГЕРБерската фирма “БИЛДНИКС“ и често ПЕЧЕЛЯТ супер мазни поръчки за строителство лапайки ЕСсредства като например 40 МИЛИОНА взети от КГБейската фирма за строежа на супер корупционната АРЕНА БУРГАС

  По данни на Паспортна служба за10 год ГЕРБкмета НИКОЛОВ е ЛЕТЯЛ 5 ПЪТИ до МОСКВА и от там за ЯРОСЛАВ ,1 път до ТЕЛ АВИВ Израел и само 2 пъти до Брюксел

 5. U.N.C.L.E SAM казва

  РУСКАТА агентура е особена силна във БУРГАС
  КГБееца праваешки тарикат Вало Златев нарежда на БОИКО за кмет на Бургас да се наложи Димитър Николов учил ЗАЕДНО със ЗЛАТЕВ и Вагит АЛЕКПЕРОВ в МОСКВА през 80те год на 20 век за да се ПОДЪРЖА канал а контрабандни горива през Нефтобазa Росенец
  За целта за губернатор/как руски звуи/ се слага бившив адвокат към Лукоил ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ на когото руските банки “ТРОЙКА ДИАЛОГ-Сбербанк дават стотици милиони евра на фирмите АРТСТРОЙ да СТРОИ руски селища и апартаменти в САРАФОВО к-с “АТЛАНТИС“,ПЕРЛА ,МАДЖЕСТИКи др/Сарафово където кацат постоянно НАТОвски самолети/НАТОвски кораби и преминават
  РУСКАТА агентура има и ПОЛИЦЕЙСКИ ЧАДЪР в лицето на брата на руския губернатора Чолаков който е ШЕФ на 1 РПУ Бургас
  руснаците от ЛУКойл подаряват на Бургаската ПОЛИЦИЯ БЕЗплатно сграда на 5 РПУ и така си “купуват“ безметежно спoкойствие с-у евентуални проверки и нарушения
  Бургаския ГЕРБ кмет подържа постоянни нерегламентирани чести контакти с РУСКА КГБ агентура АГЕНТИ КГБ ВОЛКОДАЕВ и агент ФИЛИПОВ от гр.ЯРОСЛАВЬ /ситуиран м-у МОСКВА и Питербург като дори е СЪДРУЖНИК във имотни фирми строящи къши и апарт хотели за РУСНАЦИ в гр.ПРИМОРСКО/60км южно от Бургас/

  КГБагентите от Ярослав са съдружници в ГЕРБерската фирма “БИЛДНИКС“ и често ПЕЧЕЛЯТ супер мазни поръчки за строителство лапайки ЕСсредства като например 40 МИЛИОНА взети от КГБейската фирма за строежа на супер корупционната АРЕНА БУРГАС

  По данни на Паспортна служба за10 год ГЕРБкмета НИКОЛОВ е ЛЕТЯЛ 5 ПЪТИ до МОСКВА и от там за ЯРОСЛАВ ,1 път до ТЕЛ АВИВ Израел и само 2 пъти до Брюксел

 6. PEGASUS казва

  KAK Руската агентура КУПУВА гл.секретар на МВР ЦВь.ЦВь известен като 6 апартаментчиков
  ЦВь.Цвь заедно с великотърновския бизнесмен ПЕТЪР ХРИСТОВ перат РУСКО-израелски капитали и пари регистрирайки над 57 ФИРМИ сдейност СТРОИТЕЛСТВО и ПРОДАЖБА имоти и ваканциони имоти
  Глобал Инвестмент Джеи Ви
  Панорама Корп ЕООД
  БГ-Израелски Инвест груп
  Глобал Имоти АД
  Пирин Вю ЕООД
  Ай Би Резиденшал ЕООД
  Малина Вали ЕООД
  Фючърс Груп ЕАД
  Плам Констракшан ЕООД
  ПИЛА ВюДивелпмент АД
  В.Търново Дивелпмънт АД
  СЕНТРАЛ ПАРК Загоре
  ТУ ГОЪ ЕООД
  Хоъм Пропърти ЕООД
  ТИДАР Биг Джеи вю

  ПЕТЪР НИКОЛОВ е бивш сержант от БА на младини заминава да се БИЕ НАЕМНИК в ЧЕЧНЯ на страната на РУСКАТА АРМИЯ .Там в Чечня РУСИЯ сержанта от Търново завързва контакти с “дебели“ РУСКИ КГБ полоковници и дебели руски хазари-евреи бизнесмени от ГРУ които после го използват като бушон -ПЕРАЧ да пер РУСКИ ДЕНГИ в ИМОТИ във топла БЪЛГАРИЯ .
  Нещо се обърква и бизнемена и приятел на ЦВь.ЦВь бива застрелян по тъмни доби в центъра на София
  Освен с руснаци и руски -евреи ЦВь.Цвь и Христов са имали за съдружник СИКаджийския бос Румен ПАШАТА/бивш служител на БОП ,черноработник чистач на неудобни мутри от подземния свят/
  Интересен факт че 6 апартамента на ЦВь.ЦВь до един са в близост и на почти 1улица до РУСКОТО ПОСОЛСТВО в кв.ИЗГРЕВ София кудето разбира се се намират и други посолства и амбаси
  Дали пък в 5 от 6те си апартамента ЦВь.ЦВь не e разположил специализирана“ УШАТА “апаратура която да слуша кво си говорят чуждите дипломати за да събира компромати за ТЯХ както правеше със заможни бизнесмени за да им иска такса спокойствие

 7. ???? казва

  Е, добре де, КЪДЕ тогава ще бъде ПУСНАТА онази бомба?!?!?! Та, ТЯ вече НЕ е ли ПУСНАТА????????????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.