Иде глад: Половината пенсионери без лев отгоре

5 11 743

Половината пенсионери са без увеличение на парите за старост. Това беше ясно още когато се обяви вдигането на пенсиите от 1 октомври, защото идеята на тази актуализация е да се намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии и тези от последните години. 45,3% са тези, чиито пенсии са вдигнати, съответно – 55,7% са без лев отгоре.

Увеличените пенсии са със суми между 10 и 200 лева.

Сметки

Докато през юли увеличението беше средно 10% за всички пенсии, то октомврийското осъвременяване на пенсиите е много индивидуално, защото за основа се взема размерът, на който е отпусната пенсията.

При новата формула пенсиите се актуализират със средния осигурителен доход за 12-те месеца преди отпускането им. Тези, които са отпуснати до 31 декември 2007 г., са преизчислени със средния осигурителен доход за 2007 г. от 398,17 лв.

Реклама

Така определеният размер на пенсиите се увеличава, като за всяка година след отпускане на пенсията се прилага процент, равен на по-голямата стойност между нарастването на средния осигурителен доход и инфлацията.

Щета

През октомврийското увеличение са минали отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии – осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

Без стотинка отгоре ще останат по дефиниция отпуснатите след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

5 Коментара
 1. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  INITIALLY THE SCHEME 1-2-3 >>>>> YOU FAILED !

 2. Мариана Сумистката казва

  ЛОГИЧНО Е ВИЕ САМИ ДА СИ ПИШЕТЕ ОБИДИТЕ„ ЗАЩОТО СТЕ ОТКАЧЕНИ ШИЗОФРЕНИЦИ !

 3. Мариана Сумистката казва

  ШИ ЛАЗИТЕ

 4. ABOUT , ABOUT казва

  WE HERE HAVE THE MAXIMUM LEVEL OF SEVERITY….

 5. Лиляна казва

  Лъжа,на никой не е увеличена пенсията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.