Narod.bg до проф. Велислав Минеков: „Калинка” яхва Музикалния театър (СНИМКИ)

6 11 683

Докато България се тресе от нестабилност и несигурност в политическото си и икономическо бъдеще, служебният министър Велислав Минеков реши за загроби Музикалния театър, алармира източник на Narod.bg от културната институция.

За приблизително двата месеца, откакто оглавява културното министерство, са обявени и проведени десетки конкурси и съответно назначени „правилните“ хора.

Време е проф. Велислав Минеков да се замисли за избора му на шефове в културата

Независимо от факта, че служебният министър Велислав Минеков ще ръководи Министерството на културата за твърде кратък период от време, той бърза да назначи директори и на Националните музикални институти, театри, учебни заведения и административен състав към МК (Софийска филхармония, Държавен музикален и балетен център – София, Симфониета – Видин и Враца, Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен, Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура и др.), чиито мандати са по 5 години, пише читателят на Narod.bg.

Един от обявените конкурси е и този за директор на „Държавния музикален и балетен център“ – София, познат на болшинството от хората като Музикалния театър.

Всичко би било нормално, ако не бяха налице някои обезпокоителни обстоятелства, които са обществено достояние, а именно че единият от участниците в конкурса – Еделина Кънева-Лисичкова е изключително близка до семейството на президента Румен Радев.

Още с избирането на Радев за държавен глава Eделина Кънева многократно открито е парадирала с това, че е близка приятелка със съпругата на президента Десислава Радева.

Демонстративното присъствие на президентската двойка на 60-годишния юбилей на Eделина Кънева в театъра през 2020 г. било използвано от нея за многократни и продължителни хвалби.

Като деен участник в организационния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори мандат, Кънева плътно стоеше до президентската двойка в непосредствена близост в деня на изборите и демонстрираше изключително топли и близки отношения с тях пред камерите и медиите.

Реклама

Кънева е певица, участвала е в много спектакли на Музикалния театър, но през цялата си творческа кариера не е заемала ръководни длъжности, което говори за липсата на административен опит.

Същата е в пенсионна възраст – 63 години, като до настоящия момент не се е занимавала с мероприятия по организиране и планиране на дейността на театри и творчески колективи, а ДМБЦ- София е репертоарен театър със приблизително 300 души колектив в различните творчески състави, и най- важното – театър със статут на национален културен институт, със 100-годишна история и с изключително добри творчески и финансови показатели в момента.

Това бъдещо назначение с протекцията и покровителството на президентската двойка и послушното поведение на бореца срещу корупцията, понастоящем министър на културата проф. Велислав Минеков, буди нормално безпокойство относно организационното и финансовото състояние на ДМБЦ – София, при евентуалното нейно назначаване за директор на ДМБЦ – София.

Всичко това е събудило безпокойството и на работещите в театъра и недоволството им срещу евентуалния й избор. Съставът на театъра помни 2013-2014 г., времето на управлението на Марио Николов Илиев, който и сега има наглостта да е кандидат за директор на театъра.

Тогава поради лошото му управление ДМБЦ – София беше пред фалит, с огромни финансови задължения и невъзможността да бъдат изплащани заплатите на състава.

Определено е ясно, че Еделина Кънева парадира със сериозните политически протекции от президентството и от служебното правителство.Този факт създава основателни съмнения относно коректното провеждане на конкурса, за което допринасят и занижените критерии заложени в изискванията за допускане за участие в конкурса.

Съгласно обявата за конкурса за заемане на длъжността „директор“ на ДМБЦ – София, управленският стаж в музикалната институция не е задължителен, достатъчен е 3-годишен стаж в културата, няма определени ясни критерии за оценяване на управленските умения на кандидатите.

Служебното правителство управлява текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. А излиза, че най-важната му задача е провеждането на конкурси на толкова важни национални институти, и да прави подмяна и кадрови чистки, назначения на ръководни длъжности на политически приближени лица без управленски и организационен опит.

А смятахме, че времето на „калинките“ е отминало безвъзвратно, срещу които самият проф. Велислав Минеков участваше активно в протестите през 2020 г.

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ТЕ НЕ СА НАГЛИ, ТЕ СА ПСИХОПАТИ ! РАЗЛИКАТА Е ОТТУК ДО МАРС …

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ИМАТЕ ЛИ ДРУГО КОСМОПОЛИТНИ ЛИЧНОСТИ„ ОСВЕН РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ…?

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ДОСЕГА СИ МИСЛЕХ„ ЧЕ НЕКАДЪРНОСТТА И ОТВРАТИТЕЛНОСТТА НА ТЕАТРАЛНИТЕ АКТЬОРИ НЕ ВРЕДИ, НО СЪМ ГРЕШАЛА ИЗВЪНРЕДНО МНОГО !

 4. ОТВРАТЕНА казва

  1, 64 м, НОРМАЛНИЯТ ЧОВЕК СИ ТЪРСИ НЕЩО ДА МУ МЯЗА И НА ВИСОЧИНА„ И НА КАЛИБЪР.

 5. пе²тко пройнов казва

  Айде къш!Цялата сган-у гюбрето!

 6. Е. М. казва

  Нещастни същественца! Прости коментари от прости хора, криещи се зад измислени имена! И още по-малоумна поръчкова статийка от сегашната и.д. на ДМБЦ. Прозрачна, грозна и воняща на гной. Арсенова, какъв беше твоят опит в организацията преди да станеш директор?! Правилата преди и сега са едни и същи?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.