ЗАДЕН: Военното министерство се отказа от съмнителната сделка с „Метро” за 12 млн.

10 1 433

Военното министерство се отказа от съмнителен договор за доставка на храни и напитки за армията за 12 млн. лв. Решението е взето в последния момент на самото заседание на служебния кабинет вчера.

Така точката е била оттеглена, въпреки че фигурираше в одобрения за заседанието дневен ред. Оттеглянето на решението идва след публикация на „Сега“ и дадено становище от Агенцията за обществените поръчки, че сключването на договор по този ред би влязло в колизия със закона.

Както и Narod.bg писа, армията у нас от години е без сключен договор за доставка на храни и напитки след серия от провалени обществени поръчки.

Заради многото провалени процедури, съпътствани постоянно от скандали, в закона за отбраната и въоръжените сили бе допуснато вместо храна военнослужещите да получават левовата равностойност на полагаемото се.

Войната в Украйна направи тази схема проблемна заради нуждата от провеждане на много повече учения.

В такава ситуация заместването на полагаемите се храни с паричната им себестойност не работи.

Реклама

За да реши проблемът, военният министър на четворната коалиция Драгомир Заков е започнал процедура по директно договаряне с големи хранителни вериги без публична процедура по реда на ЗОП.

МО е оправдало разговорите с точно определени компании със съществуваща в закона възможност общият ред да не се прилага при наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната. Според МО такъв основен интерес е налице, защото липсата на храна създава риск армията да изпълнява половинчато възложените й задачи.

Така са проведени разговори с четири големи хранителни вериги – „Лидл България“, „Билла България“, „Кауфланд България“ и „МЕТРО Кеш енд Кери България. Три от компаниите на практика отказват, обяснявайки, че нямат капацитет за подобни доставки и остава само един кандидат-изпълнител, който е избран да изпълни договор на стойност 12 млн. лв. за 12 месеца.

В проекторешението за избора се изтъква, че компанията „МЕТРО Кеш енд Кери“ разполага със собствен транспорт.

Тази процедура поражда серия от въпроси – както за избраните законови основания за провеждането и, така и за решението да се канят големи хранителни вериги без логистика за доставки.

Юридическите проблеми с процедурата са потвърдени и от Агенцията за обществени поръчки. От становището на АОП става ясно, че позоваването на основен интерес за сигурността на страната е изключително обстоятелство, което в случая не съществува и МО е следвало да приложи някоя от процедурите за договаряне в ЗОП при ситуации на спешност.

Към момента няма яснота какво решение ще вземе военното министерство занапред, но настоящото предложение за възлагане на договора по тази схема е оттеглено.

10 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  ПОВЕЧЕ ОТ БЕЗПЛЕЗНИ НА СВЕТА СТЕ, ДАНО СТЕ ПОЛЕЗНИ НА СЕБЕ СИ….

 2. ОТВРАТЕНА казва

  НИЩО НЯМА ДА СРИВАТЕ: ЩЕ ГО ПРЕФАСОНИРАТЕ В ПСИХИАТРИЯ !

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ИМЕННО ДЕ! АЗ НЕ ВИЖДАМ КОЙ ИМА НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ ОСВЕН ВАС САМИТЕ ….

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ЗА БЛАГОДАРНОСТ – РАК, И ТО КАКЪВ

 5. ОТ ВИСОТИТЕ казва

  И ВИЙ ТАКА: ОТДОЛУ ИДЕ ШУМЕНСКИ ВЛАК, КОЙТО МИ НОСИ ВИНО И КОНЯК; ТЪЖНО ЛИ Е ? А СЕ НАСИРАХМЕ ОТ СМЯХ !

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ДА ДЕ : ВИСОК КУЛТУРЕН„ ОБЩЕСТВЕН„ ИКОНОМИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ УПАДЪК !

 7. БАЙ ТОШО И ДО НЕГО ГОШО казва

  МА ТОЙ АЛКОХОЛИЗМА ВОДИ ДО РАК„ БЕ…

 8. ОТВРАТЕНА казва

  ПАПЕТО Е В РЪЦЕТЕ НА ЛЮБИМИ ХОРА„ ПАЧАВРО !

 9. ОТВРАТЕНА казва

  Я КАЖЕТЕ ЗА “ ПРОЦЕДУРИТЕ „, ОТРЕПКИ ….

 10. ОТВРАТЕНА казва

  ТОШКО КОЛЕВ СЕ ИЗЛЕКУВА И ДОРИ ЗАПОЧНА ДА ДАВА ПРЕДСТАВЛЕНИЯ; ПОСЛЕ РЯЗКО СЕ
  “ САМОВЛОШИ „, НЕ МОЖА ДА ПРЕОДОЛЕЕ НЯКАКВА ЛОША КАРМА И ПОЧИНА В СТРАШНИ НЕЧОВЕШКИ БОЛКИ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.