Големите губещи: Ето кои отпаднаха от НС – партийни остриета не станаха депутати

7 6 004

След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент вече се очертават. Доста от лицата, които сме свикнали да виждаме на парламентарната трибуна в миналото, вече няма да могат да говорят от нея. Това се отнася с особена сила за хора от редиците на БСП и ДБ.

Все още обаче няма яснота кои ще бъдат новите депутати. Предстоят сериозни размествания в листите заради разните хитрости, които политиците използват на избори – например, партийните лидери се кандидатират в два избирателни района, за да могат да освободят спечеленото място в единия за някой фаворизиран съпартиец.

Очаква се и някои кандидати въобще да се откажат от влизане в парламента – отново в полза на нечии любимци, разполагащи с благоволението на партийните централи. Разбира се, трябва да се види и пълният ефект от преференциалното гласуване.

КОЙ ЗАГУБИ

Филип Попов, един от юристите на БСП и дългогодишен депутат, се провали във Видин. Неуспех претърпя и съпартиецът му Александър Симов – журналист и също ексдепутат, който не можа да пробие в Перник.

Няма да седне отново на депутатската банка коалиционният съюзник на БСП и лидер на „ПК Екогласност“ Емил Георгиев – в столичния 25-и район левицата взима само един мандат, а той е втори в листата. Единственият му шанс е, ако соцлидерът Корнелия Нинова, която водеше в района, избере да влезе от Благоевград.

Нинова обаче предпочита София. Така, между другото, благоевградският й мандат можеше да се освободи за втория в тамошната листа – Георги Михайлов. Той обаче е изпреварен с преференции от петия в листата – Богдан Боцев.

Социалистът Момчил Неков, който беше депутат в Европейския парламент, няма да разполага с възможността да заеме същата позиция в Народното събрание – той водеше листата в Силистра, но там партията му претърпя погром.

Не изглежда да има шансове съпредседателят на ДБ Борислав Сандов. В Монтана, където оглавява листата, десницата не печели нищо. Сандов също е втори в 24-и район, където ДБ взима два мандата. Христо Иванов, който води там, печели също в Пловдив-град и вероятно ще използва мандата там, както е правил в миналото.

Така Сандов става първи, но двама от кандидатите в листата – Мартин Димитров и Кремена Кунева, го изместват с преференции.

Въпреки активната агитация, Антоанета Цонева не успя да влезе нито от Пазарджик, нито от София-област, където оглавяваше листите на ДБ. Няма късмет и икономистът Георги Ганев. Той беше пети в листата в 23-и столичен район. Там обаче ДБ взима 3 мандата и освен това има и двама кандидати с много силен преференциален вот – Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова.

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при ДПС, както обикновено, а петият – при кандидата от БВ Григор Захариев. Така бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която от няколко избора насам отчаяно се опитва да се върне вътре, отново се провали.

Реклама

ГЕРБ-СДС взима две места от Ловеч. Това отвори пътя към парламента на шефа на младежката организация Георг Георгиев, който беше втори в листата. Оказа се обаче, че третият – Иван Миховски, е доста по-популярен от него сред избирателите и го изпреварва с преференции.

Венцислава Любенова от ПП, която в миналия парламент оглавяваше комисията по външна политика, няма да участва в новия. Тя беше четвърта в Пловдив-град, а коалицията спечели 3 мандата.

КОЙ ПЕЧЕЛИ

Делян Пеевски от ДПС за пореден път спечели мандати и в двата района, в които се състезаваше – Благоевград и Пазарджик. В парламента вероятно ще влезе от Благоевград, както направи в предното Народно събрание. Това означава, че в Пазарджик ще се освободи място за третата в листата – бившият депутат Небие Кабак.

Бойко Борисов, който на практика се отказа от парламента, ще освободи две места за свои хора – в Пловдив-град и в столичния 25-и избирателен район.

Съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков ще влезе от 24-и район в София, където формацията му взе 4 мандата.

Най-мощно се представя ПП в столичния 23-ти район с 5 спечелени депутатски места. Ще ги заемат съпредседателят на коалицията Асен Василев, бившият образователен министър Николай Денков, Настимир Ананиев от коалиционния съюзник „Волт“, ексдепутатът Венко Сабрутев и университетският преподавател Васил Пандов. Ако Василев обаче избере да влезе както преди от Хасково, а Денков от Шумен, където двамата също печелят мандати, тогава ще се отворят места за Искрен Митев и Ива Руйчева, които се радват на нелош преференциален вот.

Радостин Василев, който поведе отцепниците от ИТН в миналия парламент, е направил печеливш ход – сега ще влезе в новия като депутат от ПП от Габрово. Няма обаче същия късмет Кирил Симеонов, който също изостави Слави Трифонов – той беше втори в листата на ПП в Търговище, където коалицията не спечели нищо.

Бойко Рашков, ексшеф на МВР и върл противник на ГЕРБ, е единственият от ПП, който печели мандат в Перник.

Надежда Йорданова от ДБ, правосъден министър в кабинета „Петков“, печели мандат в Русе. Тя обаче вероятно ще предпочете да влезе от 23-и район София, където също побеждава. Това би освободило мястото за следващия в русенската листа Иван Станев.

БВ грабна един мандат в Пловдив-град, благодарение на който партийният лидер и бивш служебен премиер Стефан Янев ще стане депутат. Той печели мандат и в 24-и столичен избирателен район.

В парламента проби и неговата колежка в правителството Виолета Комитова, която беше регионален министър, а сега участва на изборите в Бургас от листите на БВ. Ако влезе от Бургас, Комитова ще освободи едно място в Пловдив-област, където партията също печели мандат, и то ще отиде при Румен Йончев – лидер на ЗНС, някогашен съюзник на Николай Бареков.

В София-област БВ взима един мандат, с който в парламента ще се завърне Гален Монев – някогашен депутат от „Атака“.

7 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЩЕ ВИ ЗАМРЪЗНАТ УСМИВКИТЕ„ ОТРЕПКИ !

 2. ОТВРАТЕНА казва

  АКО ВИ ПОНИЖАТ НАСИЛСТВЕНО ЧЕРВЕНИТЕ КРЪВНИ ТЕЛЦА„ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ СЕПТИЧЕН ШОК, ИЛИ …?

 3. A- ha - ha ! казва

  ИЗГУБИХТЕ БОРБАТА„ МЪРШИ : С НАЙ– МНОГО ВИШИСТИ НА КВАДРАТЕН САНТИМЕТЪР…

 4. ОТВРАТЕНА казва

  И ВНИМАВАЙТЕ„ МЪРШИ„ ЧЕ КАТО МИ ПАДНЕ КРЪВНОТО„ МОЖЕ ДА МИ ПАДНЕ И ПЕРДЕТО… КАТО НА ДЕБЕЛИЯ !

 5. ОТВРАТЕНА казва

  АМИИ, ПРОДЪЛЖИТЕЛНО НЕЧОВЕШКО ПСИХИЧЕСКО И ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ ! КАТО МИНИМУМ…

 6. ОТВРАТЕНА казва

  АКО ВИ ИНДИВИДДУАЛИЗИРАМ, МЯСТО НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА СИ НАМЕРИТЕ…

 7. кapa-Цигански катун казва

  Този Б3НСара Йончев не е ли наследник на казионния Б3НС-Петър Танчев?! И бащата на ДС-„Иван“ Каракачан – Дончо Каракачан (ДС-агент „Иванов“) – не е ли в ЦК на партията на Йончев?! Като бивш член на постоянното присъствие на Б3НС-казионен с ресор „Пропаганда и агитация“ и БКП+Б3НС-депутатин във ВНС?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.