„Боклучени далавери” в Narod.bg: „Софекострой” смуче милиони, храни гербери и Румен Вълка (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ)

4 12 930

Скандалната общинска фирма на София „Чистота Искър“, която през зимата на 2021 г. бе преименувана на „Софекострой“, е на загуба въпреки многомилионните договори, които управляващите в столицата от ГЕРБ постоянно й възлагат без търгове и конкурси, за да храни гербопитеци и… Румен Вълка, пишат до Narod.bg запознати с далаверите в дружеството.

Освен това „Софекострой“ продължава да харчи милиони за „външни услуги“ без да предоставя информация в какво се изразяват те.

През 2019 г. избухна скандал, че предната година „Чистота Искър” е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на софийските райони „Красно село“, „Красна поляна“ и „Люлин“), за наем на техника от частната фирма „Грийн партнърс“ АД.

Като краен собственик на компанията бе огласен известният бизнесмен от котилото на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка.

През зимата на 2020 г. дружества на олигарха официално получиха договори за поддържането на чистотата в няколко района на София.

Цветомир Жеков трябва да бъде разследван за милионни далавери с боклука

Изпълнителен директор на фирмата пък е Цветомир Жеков, който до есента на 2019 г. бе кмет на столичния район „Изгрев“ от листата на ГЕРБ. Тогава обаче жителите на „Изгрев“ го изгониха с камъни от поста, след което гербопитекът бе назначен за шеф на общинското дружество.

Миналото лято тогавашният служебен финансов министър Асен Василев съобщи, че конкретно за Столична община „любимите“ изпълнители на обществени поръчки” са „Метрополитен“, „Софекострой“, „Трейс Груп холд“, „Титан София Изток“, „Титан София Център“. Личат още строителните фирми „Джи Пи груп“ и „ПСТ Груп“.

Сега сигнал до Narod.bg разкрива схемите, по които се източват милиони през скандалната гербаджийска фирма.

Според информацията основната и най-фрапираща злоупотреба е с ЕГО (едро габаритен отпадък), за който на дружеството се заплаща от Столична община по други разценки. Този вид отпадък се събира от районите, обслужвани от „Софекострой” в определени дни и извозва до депо „Враждебна“. За тази процедура се правя предварителни заявки към депото и съответно се фактурира разход на „Софекострой” ЕАД.

Ръководената от Цветомир Жеков фирма събира и извозва боклука на близки и приятели за сметка на дружеството и е възможно да получава незаконно средства от тях, които влизат в нечий джоб, което е работа на прокуратурата да разкрие.

Така районите не се почистват редовно от ЕГО, а се депонират отпадъците, които са от други места. Ясно е защо тази практика е изгодна за Цветомир Жеков, пишат информаторите на Narod.bg.

Ситуацията с предоставянето и извозването на контейнери е същата. Шофьорите на скандалното общинско дружество събират контейнери с отпадък от неупоменати обекти в заявките за извършване на този вид услуга. За тези обекти шофьорите са предупредени да не пишат товарителници, т.е. не се издава разходо-оправдателен документ за извършена услуга. 

Пример – камион МАН с регистрационен номер СА9437НХ е собственост на „Софекострой” ЕАД и по разписание се води, че обслужва район Красна поляна.

Реклама

Закупени са още два контейнера за този камион, които обаче обслужват само обекти, посочени от Жеков. Един от тези обекти на заявките се описва като „частен обект до болница „Вита“ или „Д. Жеков“.

Отпадъкът от тези обекти се извозва и депонира на Враждебна, отново за сметка на „Софекострой”, без последващо фактуриране към длъжник. Наложена е и практиката да се извозват и изхвърлят с ресурсите на общинското дружество контейнери на чужди фирми и лица, съответно отново в ущърб на дружеството, защото не се фактурира разхода за транспортиране и такса депо.

Narod.bg се сдоби и със снимков материал за периода от 08.03.2022г. до 18.03.2022 г., от който е видно как камионът ман с регистрационен № СА9437НХ обслужва въпросния „частен обект до болница „Вита“, и съответно фактура, издадена от „Софинвест” ЕООД.

Към нея има справка, от която е видно, че отпадъкът е заявен, че е от район Красна поляна. Също така се вижда и сумата, която „Софекострой” трябва да заплати на „Софинвест”. Това не е никак малка сума, а дали Жеков не получава тази сума в собствения си джоб от въпросния обект, оставяме на прокуратурата да разкрие.

Всичко това се случва под ръководството на отдел „Управление на отпадъците“ и се ръководи от Светлин Костов и Цветомир Жеков.

От скоро време в заснетия обект се намира и техника, собственост на „Софекострой” – един багер и четири-пет самосвала. Не е ясно дали и за тях не е приложена същата порочна практика за отклоняване и кражба на средства.

Земните маси се извозват на депо Суходол, което е собственост на „Софекострой”. До момента в дружеството не е имало практика да се извозват земни маси на депо Суходол от строителни обекти.

Жеков не е от хората, които са загрижени за фирмата. Той е поставен, за да източва фирмата и да се отчита на определени хора, категорични са източниците на Narod.bg, които се надяват държавното обвинение да се фокусира върху далаверите за милиони в любимото на ГЕРБ общинско дружество.

Само преди греди година скандалната „Софекострой”, която се казваше „Чистота Искър”, получи пореден договор без търг и конкурс.

Без никаква конкуренция Столична община удължи ангажимента на дружеството да събира боклука и да транспортира едрогабаритните отпадъци, шумата и клоните, както и да коси тревните площи на територията на общинските гробищни паркове – „Централен“, „Бакърена фабрика“ и „Малашевци“.

Стойността на новото споразумение, което е до октомври 2023-а, е 500 000 лв. докато предишното бе едногодишно за 250 000 лв. Поръчката е възложена на „Софекострой“ чрез директно възлагане, като нейната оферта за описаната дейност е била единствената.

„Чистота Искър” бе преименувана на „Софекострой“ през зимата на 2020 г. с гласовете на управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака.

По същото време те наложиха и приемането на 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството. Ключов момент в него бе трансформирането на фирмата от почистваща в такава, която се занимава също и със „строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура“.

Промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през 2020 и 2021 г. – бившата „Чистота Искър“ да взима без конкурси поръчки на София не само в областта на почистването, но и в много други сфери, включително в строителството.

Миналата есен стана ясно, че от средата на 2020-а до октомври 2021-а фирмата е получила чрез т.нар. инхаус възлагане 15 общински договори на стойност за общо 12,8 млн. лв.

4 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ВИЕ МЕ ОБЛЪЧВАТЕ„ НО АЗ ЩЕ ВИ РАЗЛЪЧА„ МЪРШИ !

  2. Мариана Сумистката казва

    ОТЛИЧНО ЗНАЕТЕ КАК ДА МАНИПУЛИРАТЕ НЕРВА НА ДЯСНОТО МИ ОКО

  3. ОТВРАТЕНА казва

    АЗ ПРОСТО ЩЕ ЗАБРАНЯ ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ НА ТЕРИТОРИЯТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.