Шах и мат: Киро и Асен прецакаха Херо Мустафа за кабинет „на всяка цена”

4 3 290

България трябва да има стабилно управление, което да застане на пронатовски позиции и да отстоява атлантическите интереси на Балканите.

Това е дала да се разбере в серия от разговори с лидерите на парламентарно представените партии в новото Народно събрание Херо Мустафа, научи „Филтър”.

Позицията й е мотивирана от сложната международна ситуация, заплитането на войната в Украйна и необходимостта от гарантирането на стабилен антируски отпор в България.

Администрацията във Вашингтон била притеснена от стабилната подкрепа, която партията на Костадин Костадинов получи на последните избори, след като е ясно, че лидерът на „Възраждане” не крие антиамериканската си риторика.

Дипломат номер едно на САЩ у нас вече е започнала сондажи с партийните лидери и била неприятно изненадана от прибързаното решение на Кирил Петков и Асен Василев, които веднага след като разбраха, че „Продължаваме промяната”’ губи изборите в неделя вечерта, побързаха да обявят, че няма да участват в съставянето на коалиционен кабинет с ГЕРБ.

Според хора от средите на „Промяната” двамата възпитаници на университета в Харвард са направили изявлението с една-единствена цел – да изпреварят всякакви разговори с представители на властта във Вашингтон, защото са очаквали, че ще ги убеждават да правят коалиция с Бойко Борисов, а техните творчески планове в политиката били съвсем различни.

Прибързаните им решения предизвикали негативни реакции в американското посолство, което помогна сериозно за лансирането им в българската политика. На практика това им решение накарало Херо Мустафа да форсира разговорите с останалите по-сериозни играчи у нас.

Най-вероятно другата партия, която почти сигурно няма да приеме каквито и да било разговори с ГЕРБ, е БСП. Соцлидерката Корнелия Нинова, която записа поредната си срамна загуба на парламентарни избори, обясни, че няма да приеме при никакви условия да работи с ГЕРБ.

Според нея Борисов и неговата партия трябвало да поемат политическата отговорност и да не се крият зад каквито и да било експертни и програмни кабинети или правителства на спасението.

Според независими наблюдатели американците ще натискат най-много представителите на „Демократична България” и „Български възход” да демонстрират национално отговорно отношение в сложната ситуация, от която намирането на изход изисква усилия и добра воля от страна на по-антиглобалистка вълна, която е особено силна в Унгария, Италия, Чехия, Полша, а процесите имат своето сериозно продължение във Франция и Германия.

Реклама

Според щатските дипломати засилването на позициите на „Възраждане“ в България също се следяло с безпокойство. Не е тайна, че лидерът на „възрожденците” Костадин Костадинов многократно обяви, че ще иска референдум за оставането на България В НАТО и Европейския съюз, ще се бори за запазването на българския лев като национална валута и за незабавното затваряне на американските бази у нас.

„Именно тези бази ни превръщат в мишена, което едва ли е голямото желание на българския народ”, заяви Костадинов за „Филтър” преди три седмици.

Американската намеса за решаването на сложния политически ребус у нас след изборите се очакваше от мнозина. Разбира се, най-много са въпросителните, които ще съпътстват решенията на „Демократична България”.

Коалицията между „Да, България” на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов беше най-близко стоящата до „Продължаваме промяната”. Дори се говореше за възможен общ блок между трите партии.

Напоследък обаче отношенията между тях изглеждат твърде изстинали. Нещо повече – съпредседателят на „Промяната” Асен Василев дори заговори в следизборната вечер за фундаментални различия между двете формации, посочвайки, че те са най-вече в икономическите програми.

Подобно охлаждане поражда нови въпроси и донякъде е им не за нормализиране на отношенията между ГЕРБ и „Демократична България”.

Лидерът на „Да, България” Христо Иванов в първото си интервю след изборите открехна леко вратата за някаква коалиция, макар да заяви, че не би се включил в съюз с ГЕРБ и ДПС.

Едва ли случайно обаче подчерта, че трябва да спрем да се замерваме с корупция и да дадем гаранции за независимо правосъдие, което най-вероятно означава отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Най-интересната част от интервюто му бе заявлението, че би участвал във всички разговори за съставяне на кабинет. Освен това призова президента Радев да свика истински консултации за съставяне на кабинет и да играе по-активна роля в този процес.

Позицията на Христо Иванов намеква, че ДБ е склон на някакъв тип компромиси при опитите за съставяне на правителство, каквото може да се окаже невъзможно да бъде формираме и при следващи избори, въпреки че тогава разделителните линии между партиите ще бъдат доста по-размити.

4 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА НАЙ– ТЕЖКОТО ДЕЛО „ КОЕТО ВИ ПРЕДСТОИ, ДЕМОНИ…
  ДЕЛОТО ЗА ГРОЗНОТО УБИЙСТВО НА “ ГОСПОДИН ЗА ЕДИН ДЕН “

  МРАЗЯ ВИ

 2. Мариана Сумистката казва

  ОЧАКВАМ ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ ВСЯКАКВА ДОКУМЕНТАЦИЯ ОТ ДЕЛОВОДСТВОТО НА НИВО МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

 3. ОТВРАТЕНА казва

  НА МЕН ВЕЧЕ СА МИ ДАЛИ БЕЗПЛАТЕН АДВОКАТ, ОТРЕПКИ.

 4. Светла Павлова казва

  Бихте ли уточнили за безплатния адвокат

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.