МВР шефът цитира Narod.bg: Прокурор отказа ареста на ченгетата, пазили надрусания убиец с поршето

14 2 038

Прокурор е отказал да бъдат арестувани двама полицаи, заподозрени, че са пазили надрусания и пиян джигит Димитър Любенов с порше за 300 000 лева, обвиняем за катастрофата на Околовръстното на София, при която загина френски гражданин.

Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев, с което потвърди новината на Narod.bg, че прокуратурата е отказала да задържи пробитите ченгета.

По думите му задържането на служителите е било предложено от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, която е проверявала действията им.

Версията на прокуратурата е друга. Според съобщението инициативата за разкриване на действията на полицаите е била изцяло на държавното обвинение.

Поредният сблъсък между полиция и прокуратура идва на фона на все повече факти, сочещи, че историята с Любенов повтаря тази с Георги Семерджиев. Той е обвиняем за смъртта на две млади жени пред столичния хотел „Хемус“.

След катастрофата се разбра за негови връзки с полицаи, както и за отказ на прокуратурата да го разследва в миналото. След това се разбра, че в прикриването на нарушенията му през годините са участвали около 40 полицаи.

При инцидента на Околовръстното загина френски гражданин, а други двама пострадаха. Експертиза установи, че Любенов е карал с 195 км в час след употреба на алкохол и наркотици. В момента той е в ареста.

Веднага след катастрофата на 25 септември на мястото е пристигнала патрулка с двама полицаи от Шесто РПУ в столицата. Според проверка на МВР обаче те са карали след поршето на Любенов почти през цялото време. След удара полицейската кола е спряла и се е върнала назад вместо да отиде на мястото на катастрофата. Едва след подадения сигнал на тел. 112 патрулката е тръгнала отново.

Двете коли са били засечени от камери по маршрута. Установено е, че патрулката се е движела с над 160 км в час. Колата на Любенов не е била спирана за проверка. Има кратък отрязък от време, в който се смята, че и двете коли са били спрени. Каква е причината, засега е неизвестно.

Реклама

След проверката на „Вътрешна сигурност“ в МВР е предложила двамата служители да бъдат арестувани. Данните са били докладвани на наблюдаващ прокурор. В последния момент той е взел решение те да не бъдат задържани.

Обяснението било, че ще се образува отделно дело, за да върви разследването. В момента двамата служители са отстранени от работа. Срещу тях е започнало дисциплинарно производство и вероятно ще бъдат предложени за уволнение.

Съмнения

Съмнения за полицейска закрила над Любенов се появиха още в първите дни след катастрофата. Очевидци разказваха, че служителка на МВР дълго говорила с него и демонстрирала близост.

Малко след това зам.-главният секретар на силовото ведомство Станимир Станев коментира пред Нова телевизия, че служителката е играла роля и целта е била да успокои шофьора, който преминавал през всякакви състояния от агресия до плач.

Държи се нагло

МВР не е можело да арестува служителите самостоятелно, защото за катастрофата вече е имало образувано разследване. Затова е било нужно съгласието на държавното обвинение, каза Демерджиев.

Той заяви, че умишлено не използва думата „ескорт“ за действията на полицаите, защото нямало категорични доказателства. Според него обаче има достатъчно данни, че те не са изпълнили служебните си задължения. Затова е образувано и дисциплинарното дело.

Демерджиев не даде много подробности за досегашната работа на полицаите. Той обаче коментира, че проверяващ от „Вътрешна сигурност“ описал единия от служителите със следните думи: „Държи се нагло“

Арест

Първоначалните данни сочат, че Любенов е карал с над 1.70 промила алкохол. Освен това пробата му за кокаин е положителна. Преди няколко дни пред съда той заяви, че съжалява за случилото се и поиска да излезе от ареста. И двете инстанции отказаха да постановят по-лека мярка за неотклонение.

14 Коментара
 1. Тодор казва

  Напълно неверяно е твърдението на служебния министър Демерджиев. Ако вътрешна сигурност е била в състояние да извърши проверка относно участие на полицаи в това престъпление то същата тази дирекция е можело да задържи същите на основание чл. 72. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:
  1. за което има данни, че е извършило престъпление; от ЗМВР като в заповедите за задържане е било необходимо да опишат, че задържат лицето на това основание тъй като са налице данни за това, че същото в качеството му на длъжностно лице е извършило престъпление по чл. 301 доколкото са взели подкуп или 282 от НК. Именно тук е ролята и мястото на МВР и вътрешна сигурност, да подсигуряват ефективната работа на разследването и обезпечават местопроизшествия и лица от състава на МВР. Няма как прокуратурата да постанови задържане по ЗМВР. Това уважаемия Демерджиев би следвало да знае. Ако МВР, Демерджиев и въпросната вътрешна сигурност са били сугурни в това, което говорят то ЗАЩО НЕ СА ЗАДЪРЖАНИ ЛИЦАТА ПО ЗМВРИ ДОКЛАДВАНИ НА ПРОКУРОР ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ ПО СЪЩЕСТВО. ЕДВА ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ МЯТАТ ОБВИНЕНИЯ ОТ МВР-ТО КЪМ ПРОКУРАТУРАТА. Нещо повече, след като престъплението е било факт то установяването на служителите не е налагало действия по разследването в неотложност.

 2. Мариана Сумистката казва

  ЖАЛКИ ОТРЕПКИ !

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ЧАКАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО ОТ СЕРИОЗНИ, АНГАЖИРАНИ И НЕОТСЪПЧИВИ ХОРА !

 4. Мариана Сумистката казва

  КАТО КОРЕКЦИЯ НА ОТРЕПКИТЕ ОТ “ ГЕРБ “ И ОСТАНАЛИТЕ :

  https://bahasa.wiki/bg/Nominal_and_real_variables

 5. ОТВРАТЕНА казва

  ПРЕДПОЛАГАМ„ ЧЕ „ АКО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ВИ ПОСТАВИ НА МЯСТОТО ВИ, ГЕРБАДЖИЙСКИ МЪРШИ, ТОВА СЪМ АЗ !

 6. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  ТО ДА НЕ Е КАТО ДА ФИНАНСИРАШ ПУБЛИЧНИ ДОМОВЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО…

 7. ОТВРАТЕНА казва

  ТАКА ЩЕ ВИ ВИЗУАЛИЗИРАМ, ФАШИСТКИ ОТРЕПКИ, ЧЕ МЯСТО НЯМА ДА СИ НАМЕРИТЕ !

 8. ОТВРАТЕНА казва

  ЖАЛКИ ОТРЕПАНИ НЕКАДЪРНИЦИ !

 9. ОТВРАТЕНА казва

  КЪДЕ СА ПАЧКИТЕ ОТ ГНУСНИТЕ ВИ ЧЕКМЕДЖЕТА? ДА НЕ МИСЛИТЕ„ ЧЕ ТАКА ЛЕСНО ЩЕ СИ СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЯТЕ КАТО СТЕ НА НАЙ– НИСКОТО НИВО НА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВА ?

 10. ГНУС„ ГНУС„ ГНУС..... казва

  И ТОВА ДА ВИДИОТЯВАТЕ И БЕЗ ТОВА ПРОСТИЯ НАРОД, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ВСИЧКИ БАНКИ СА НА ВАШЕ РАЗПОЛОЖЕНИЕ – ПОДПЛАТЕНИ С ПОДКУПИ И НАЙ– “ СЪБЛАЗНИТЕЛНИ “ ОБЛАГИ !

 11. ЦВЕТКОВА ПСИХО казва

  Я КАЖЕТЕ НА ТИЯ ХОРА МИЛЕН ЦВЕТКОВ КОЙ ГО ПРИКОВА? А НЯМАШЕ ЛИ ОГЛЕДАЛО ЗА ЗАДНО ВИЖДАНЕ?
  АЗ ЩЕ ВИ ОТКРИЯ ПЕРСОНАЛНО – ДА, НО СЪМ УБЕДЕНА„ ЧЕ СА КОЛЕГИТЕ МУ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА, В КОЕТО УБИЙСТВО УЧАСТВА И АСЕН АГОВ….

 12. ЦВЕТКОВА ПСИХО казва

  “ ХЕРАКОВО, БЪЛГАРОУБИЕЦ “ НАПЪЛНО ОТПАДА КАТО ВЕРСИЯ….

 13. Мариана Сумистката казва

  ЧЕТЕТЕ МИСЛИ, И КОГАТО МИЛЕН Е ЗАПОЧНАЛ ДА ХАРЕСВА БОЙКО, СТЕ ГО УБИЛИ !
  БЕШЕ ТВЪРДЕ НЕЗАВИСИМ„ ЗА ДА БЪДЕ ЕДИН ОТ ВАС….

 14. ОТВРАТЕНА НА МАКС казва

  ТРЯБВА ПЪРВО ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ОРГИЯТА, ДЕТО Я НАРИЧАТЕ ДЪРЖАВА !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.