Бойко кандиса: Стефан Янев става премиер с мандат на ГЕРБ, акушират ДПС, БСП и ДБ

3 5 196

Политическата върхушка търси начин за оцеляване – поредната потайна схема за съставяне на правителство набира скорост само два дни след предсрочните избори на 2 октомври, научи Narod.bg.

Дотук вариантите за изпиране на ГЕРБ бяха „кабинет на спасението” с премиер Томислав Дончев или Даниел Митов.

Сега Бойко е кандисал на нова схема, за която Narod.bg вече писа – премиер с благословията на хунтата да стане ген. Стефан Янев в абсолютно безпринципната коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП, ДБ и „Български възход”.

Два независими един от друг източници на Narod.bg потвърдиха, че има разговори в тази посока. Нишаните за подобно политическо образувание дадоха двама от участниците – Бойко Борисов и Стефан Янев.

По-рано днес Борисов обяви пред тв камерите: „Предлагам на останалите политически лидери на партии да се дръпнем назад. Не искам да бъда министър, депутат или премиер“, поза своето „великодушие” бившият шофьор в СИК.

Думите му трасират извеждането на преден план на нова фигура за министър-председател. Дали е възможно това да е екс служебният премиер Стефан Янев?

Ако проследим медийните изяви на лидера на „Български възход”, няма да е трудно да се досетим, че генералът наистина е възможният нов пример-министър.

Реклама

Новоизлюпеният партиен тартор отдавна даде заявка, че е готов за разговори за коалиция с всяка партия, за генерала червени линии няма.

„Може да приемем всякакъв вид коалиция, която е в интерес на българските граждани. Винаги съм казвал, че този тип коалиции трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения”, призна само преди ден военният от орбитата на президента Румен Радев.

Проблемни за такъв политически брак, поне привидно, са хората около Корнелия.

„БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС, коментираха тази сутрин близките до Корнелия Кристиан Вигенин и Иван Ченчев. Но като знаем на колко остри виражи са способни социалистите, нищо чудно да клекнат с аргумента, че спасяват България с „експертно правителство”, коментира източникът на Narod.bg.

Ако всичко върви според този план, сметката е проста – вече е ясно, че в 48-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС ще получат 67 места, „Продължаваме промяната“ – 54, ДПС ще имат 35, „Възраждане“ – 27, БСП – 25, „Демократична България“ ще разполага с 20 народни представители, а „Български възход“ – с 12.

Като пресметнем 2+2 излиза, че готвената коалиция от ГЕРБ, ДПС, БСП, ДБ и „Български възход” може да разчита на 67+35+25+20+12 депутати, т.е. на 159 народни избраници, което е солидно мнозинство.

Така, макар и с цената на доста псувни от страна на отново прецакания избирател, този формат може и да добута до пролетта, завърши източникът на Narod.bg.

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ДА ДЕ, ГНОЯСАЛА “ ПОЛИТИЧЕСКА “ НАГЛОСТ.

  2. ОТВРАТЕНА казва

    РАЗБИРАМ„ ЧЕ ПОЛАГАТЕ МАКСИМАЛНИ УСИЛИЯ ДА МИ РАЗВИЕТЕ ТУМОР НА ЛЕВИЯ КРАК„ НО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ УСПЕЕТЕ, ОТРЕПКИ !

  3. Яндекс казва

    На такива задници като бг-стадото, такъв зелен чорап-оОо-гащник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.