Социолог взриви партиите: Прегръдката с Бойко убива, печели само ДПС (ИНТЕРВЮ)

3 2 661

Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология в СУ „Климент Охридски”, където преподава теория на емпиричното социологическо изследване и маркетингови проучвания. Председател на Българска социологическа асоциация в периода 1990 – 1991 г.

Директор по изследванията в ББСС „Галъп интернешънъл“. Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2002 до 2008 г.

– Дни преди изборите смятахте, че не се очертава оптимистичен сюжет, сега какъв е шансът ГЕРБ да състави правителство?

– Труден, ако не невъзможен. Вариантите пред ГЕРБ не са много: Да го подкрепи ДПС плюс някоя от малките партии, но не виждам коя. Всяка от тях ще загуби от такава подкрепа, ГЕРБ са токсични. Не виждам за какво да го правят и БСП и „Демократична България“. От ДБ някаква част може и да са склонни, но не цялата. Единствената партия, която няма да загуби от коалиция с ГЕРБ, е ДПС. Но пък ГЕРБ ще загуби от коалиция с ДПС.

– Какво е възможното в такава ситуация?

– Или правят правителство и парламентът го държи известно време като правителство на малцинството, контролира го, модерира го, или го бламира, когато трябва; или отказ от мандата и задвижване на парламентарната рулетка.

– А какви са вариантите след рулетката, конкретно пред „Продължаваме промяната“?

– И там са малко вариантите, а и не виждам особено желание да се възползват от тях. Така или иначе, те имат вече някакъв коалиционен опит, а и имат уверенията за разбирателство от БСП и ДБ. Да изчакаме да чуем Стефан Янев, но и неговите гласове няма да им стигнат. Да видим и гласовете от чужбина.

– Политолози призовават към отговорност партиите, конкретно ДБ, да подкрепят ГЕРБ за съставяне на експертно или програмно правителство, без формално да се коалират. Такава идея повече шанс ли има?

Реклама

– Толкова пренебрежимо по-голям е шансът, че не си струва да го обсъждаме. Пак казвам: парламентът може да подкрепи за известно време някакво правителство тип програмно, експертно… Добре е да има парламент и той да гласува онова, което е изключително важно и належащо, например закона за бюджета. А защо не и началото на реформи в приоритетна област… За бюджета може да се получи. Но не виждам за други цели как ще се формира мнозинство.

– Може ли президентът да изиграе някаква роля в тази ситуация?

– Президентът може само да състави служебен кабинет.

– Може ли да се каже сега, като равносметка в новата патова ситуация, че от гледна точка на обществения интерес беше грешка свалянето на правителството на Кирил Петков?

– Не може да се каже. То до голяма степен само се свали. Допусна фатални грешки. От политическа гледна точка, не от някаква абстрактна политологическа. Не действаше подготвено, някои негови решения не бяха обсъждани даже в коалиционния формат, който поддържаше кабинета, а бяха еднолични и прибързани решения, най-вече на премиера. Така не се управлява особено в сегашната ситуация.

– Защо все по-малко хора гласуват и ще продължи ли тенденцията?

– Причините са няколко, но основната е, че и на тези, и на предишните избори, а и на по-предишните на политическия пазар го няма онова, което хората искат да чуят. Няма ги и хората, на които биха се доверили. Хората и каузите са основните политически продукти, с които партиите тръгват на избори.

А нашият политически пазар, който е пренаситен с партии, същевременно е пазар на дефицита. А основният дефицит е надеждата. Не са виновни хората, че няма какво да купят. Ако им бъде предложена надежда, изборната активност ще е друга.

Интервюто е пред „Дневник”, заглавието на Narod.bg

3 Коментара
  1. ОТВРАТЕНА казва

    АМИ… ЧИСТО ЗДРАВА СИ БЯХ !

  2. ОТВРАТЕНА казва

    УСЕЩАМ„ ЧЕ ЩЕ ИМА СМЪРТОНОСНА ПРЕГРЪДКА…. ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ !

  3. ОТВРАТЕНА казва

    И нИКОЙ НЕ СЛУША СОЦИО МЕНИДЖЪР ОТ ЦИГАНСКАТА МАХАЛА- ДОРИ БОЙКО

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.