Изненада: Бащата на Кирил Петков стои зад атаката в bTV

0 2 928

Бившият премиер и лидер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е планирал цяла седмица предизборния телевизионен сеир, който устрои в студиото на bTV в сряда вечерта в праймтайма на телевизионния ефир, научи „Уикенд“.

Видимо превъзбуден, в стил „ранен“ Волен Сидеров и „късен“ Жорж Ганчев, бившият премиер изненадващо и без предупреждение цъфна непоканен на предизборен дебат в bTV, воден от „острието“ на медията Мария Цънцарова.

Неочакваната поява на Кирил Петков, който според думите на Цънцарова пристигнал в студиото 15 минути преди старта на предаването в 19,40 ч., уж за да замести нредставителя на партията си Венко Сабрутев, който нямал възможност да присъства, рязко нажежи политическите страсти в навечерието на изборите на 2 октомври.

Вбесени от подмолния номер на Кирил Петков, представителите на ГЕРБ Деница Сачева и спешно пристигналият в студиото на bTV Томислав Дончев напуснаха демонстративно дебата в ефир, като не пропуснаха да жегнат водещата Мария Цънцарова, че е допуснала подобна гавра с политическия феърплей.

„Дебатът и телевизионния ефир се оказаха свободно мероприятие, в което може да се включи всеки свободно преминаващ“, коментира Томислав Дончев.

Според Мария Цънцарова от bTV са били в комуникация с партиите за участието на техните представители в дебата, като още преди седмица от „Продължаваме промяната“ посочили като свой участник Венко Сабрутев.

Той обаче не се появил, а вместо него цъфнал Кирил Петков, който обяснил, че замества съпартиеца си, който имал лични проблеми. Само 2 часа по-рано обаче Сабрутев участва в друг предизборен дебат, проведен по Нова тв.

Според запознати Кирил Петков е планирал цяла седмица телевизионния панаир, който устрои за радост на зрителите-сеирджии. Бившият премиер бил посъветван на този дързък и подъл ход от баща си Петко. Ден преди шоуто, експремиерът опитал да въвлече в играта си и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Реклама

Петков се надявал и тя да се появи, че да бъде изкарано, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се крие от лидерски дебат. Факт е обаче, че Борисов отказва да участва в дискусии с Кирил Петков с мотив, че е бил арестуван незаконно по негово нареждане.

Безпрецедентната медийна изява на Кирил Петков предизвика полярни страсти. Деница Сачева от ГЕРБ, която напусна студиото, коментира впоследствие: „Той има проблем с правилата, със законите, с Конституцията. Самопровъзгласил се е за лидер на нещо и болезнено вярва в това.

А още по-болезнено вярва, че някой има „силна страх“ (цитатът е нeгов) от него. Никой и нищо не е в състояние да му обясни, че той е нелеп опонент, който не може да бъде вземан сериозно. И който е опасен за себе си и околните.“

Изявата на Петков вся раздор и сред съпартийците му в „Продължаваме промяната“. Лена Бориславова и Диана Дамянова дори се посдърпаха в социалните мрежи коя от двете го е посъветвала на този хазартен ход.

Медийни наблюдатели изтъкват, че Кирил Петков може и да е пропилял скъпото едночасово телевизионно време, което сам си уреди, тъй като изявата му грубо нарушава установените правила както в медийния бранш, така и в голямата политика.

Срещат се обаче и поддръжници на Кирил Петков, според които лидерът на „Продължаваме промяната“ е заложил на този нестандартен ход в отчаян опит да застигне открояващата се като първа политическа сила ГЕРБ, на която социолозите дават преднина от поне 6-7%.

Кирил Петков и други пъти е действал еднолично и импулсивно – еднолично реши да предложи на българите да даряват заплатите си за закупуване на оръжия за Украйна, а на 3 март на връх Шипка пренебрегна инструкциите от НСО и се втурна с голи ръце срещу агресивна тълпа, замеряща го със снежни топки, рискувайки да се превърне дори в мишена на атентат.

„Скоро ще разберем дали Кирил Петков се самоуби ритуално в ефира на bTV, или сътвори гениален политически ход, пък макар и неморален“, коментират социолози.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.