Как се крадат 1,2 млн. с… дограма и свлачища? Този кмет знае

14 3 356

Скандалният бивш кмет на Неделино Стоян Беширов отива на съд заради присвоени над 1.2 млн. лева държавни пари с измислени договори за строителство. Заедно с Беширов на подсъдимата скамейка застават и тогавашната му заместничка Румяна Караиванова, общински съветници и бизнесмени, през чиито фирми е източена огромната сума.

Любопитно е, че развръзката на гигантската афера идва след цели 8 години разтакаване. Самото разследване приключи за скромните три години.

Оказа се обаче, че изготвения от прокурорите в Смолян обвинителен акт е пълен с безумни грешки и разминавания във фактите. За да бъдат отстранени, се наложи обвинителния акт да се връща два пъти на поправка. Третия път се оказа успешен, но в следващите 5 години по делото не се случва нищо.

Междувременно, парламента закри Специализирания наказателен съд, където трябваше да се гледа процеса.

Така събиращите се в два микробуси стотици папки отново се озовават в Смолян, чакайки тамошните магистрати да насрочат дата на делото. В случай, че бъде признат за виновен, Беширов може да получи до 20 години затвор, по обвинението в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Според юристи, покрай изсипаните през последните години милиарди левове за ремонти на пътища, язовири или свлачища, тепърва се очакват още стотици дела, подобни на това срещу Стоян Беширов.

На пръв поглед, престъпната схема, измислена от екскмета на малкото родопско градче, е перфектна. Стига някой от другите държавни институции да не се престраши да погледне на място, как са похарчени държавните пари, а не да се взира само в отчетните документи.

Беширов още през 2012 г. осъзнава, че най-добрия начин да се прибират огромни комисионни са договорите за ремонт и строителство.

Стига да се сетиш как да позаобиколиш закона. Обичайно при подобни поръчки е нужно да се проведе конкурс, с който да се избере фирма победител. Колкото и нагласени да са нещата, при тази процедура винаги има шанс да стане гаф, и някой друга фирма, неучастваща в схемата, да даде по-ниска оферта.

За да избегне подобни фалове, Беширов решава да прекара договорите по линия на бедствията и авариите. Това позволява на кметове или шефове на други държавни ведомства да си спестят конкурсите и да възлагат спешни строителни работи на избрана от тях фирма. В повечето случаи, цените са завишени сериозно, а огромна част от парите се връщат като ресто за възложилия договора управник, обясняват запознати.

Както можем да се досетим, подобни процедури могат да се прилагат само в изключителни случаи. Като след потопа помел няколкото карловски села преди месец. При подобно бедствие е нужно веднага да започне отстраняването на щетите, а не да се чакат месеци за обичайните конкурси.

Реклама

За нещастие на Беширов, подобен апокалипсис така и не се стоварва върху община Неделино през 2012 г. Това не пречи на кмета да си го измисли. В няколкото издадени от Беширов заповеди за обявяване на извънредно положение се мъдри информация за прелели реки, активирани свлачища или пропаднали подпорни стени.

Измислените бедствия стават повод за искане на спешно финансиране от държавния бюджет. Получените от хазната 3,5 млн. лева са моментално усвоени от близките до кмета фирми. Без някой чиновник да си направи труда да провери на място, дали описаният от кмета апокалипсис е истински.

Сред най-скандалните договори е този за изграждане на нов бент в река Неделинска, край село Крайна. Старият бент е изграден през 80-те години на миналия век за да насочва водата от реката към близки рибарници.

След закриването на рибарниците съоръжението става ненужно и съответно не се подържа, защото няма отношение към водоснабдяването на Неделино и околните села. Е, не и според кмета Беширов.

В своя молба до държавата той твърди, че е нужен спешен ремонт на повредения от измислено наводнение бент, за да се осигури питейна вода за Неделино.

Набързо е изфабрикуван и проект, който предвижда изграждането на подпорна стена с дължина 73 метра и височина 5 метра. След куп страховити доклади, през ноември 2012 г. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпуска 1 милион лева за възстановяване на въпросни бент, чиито състояние „застрашавало живота и здравето на населението, имуществото и околната среда”.

Парите са усвоени, а по документи изградената стена е перфектна. Да, ама не. Назначената в последствие експертиза доказва, че изграденото съоръжение въобще не прилича на подпорна стена. Нещо повече –  вместо да помогнат за водоснабдяването на градчето, нахвърляните безразборно камъни можело да предизвикат наводнение при някой по-силен дъжд, установяват експертите.

Все пак, макар и бутафорно, по този договор поне нещо е свършено. При други от възложените от Стоян Беширов извънредни ремонти става дума за откровени кражби. Такъв е случаят с детската градина в Неделино, за чиито обновяване потъват 536 хил. лева.

За наглата измама разказа през 2014 г. в Нова тв. разследващия журналист Васил Иванов. Сред дейностите, който трябва да се извършат в детската градина е и смяната на дограмата.

Същата дограма е сменена шест години преди това с дарени 60 000 лева от японското правителство, а на откриването на новоремонтираната сграда присъства лично посланикът. Оказва се, че 6 години по-късно детската градина е пред рухване. Само за подмяна на уж изгнилата дограма са предвидени 80 000 лева.

Парите са усвоени, но дограмата си остава старата. С единствената разлика, че стъклопакетите са поизмити, а благодарствената табела за дарението на японския народ пред детската градина мистериозно е изчезнала, показа в своя репортаж Васил Иванов.

За разлика от стотиците случаи на медийни разследвания, които потъват безследно в прокуратурата, репортажът на Иванов, макар и с 8 години закъснение, докара дело на крадливия кмет Стоян Беширов.

14 Коментара
 1. A- ha - ha ! казва

  “ И В БУРЯТА ЩЕ БЪДЕМ ПАК СЪС ТЕБ, НАРОДЕ МОЙ ! ….. ЗАЩОТО СЕ ОБИЧАХНЕ…..

 2. ВИЕ ЕКСТРЕМИСТИ ЛИ СТЕ ИЛИ КВО? казва

  КЪРВАВИ КЮФТЕТА….

 3. ВИЕ ЕКСТРЕМИСТИ ЛИ СТЕ ИЛИ КВО? казва

  И ТО ЗА НЕВАЛИДНИ ИЗБОРИ… Я СЕ ОБАДЕТЕ НА 911.

 4. Мариана Сумистката казва

  АЗ ОЧАКВАХ НЕЩО ДРУГО, НО…. ПРОСТАКЪТ СИ Е ПРОСТАК !

 5. ОТВРАТЕНА казва

  НАЛИ ЗНАЕТЕ„ МЪРШИ, ЧЕ ВСЕКИ ПЪТ КАТО НАТИСКАТЕ ОТТАТЪК ПРЕДЕЛА„ СЕ ИЗЦВЪКВАТЕ НА ГОЛЯМО.

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ОТРЕПКИ !

 7. ОТВРАТЕНА казва

  ДА ДЕ, АЗ ОТ ЕДНА ГОДИНА СЪМ НОГО ЗЛЕ С НЕРВИТЕ, И СЪС ЗДРАВЕТО.

 8. ОТВРАТЕНА казва

  АЗ ШЕ ВИ ПОЧИСТЯ„ БЕ – ГРАТИС !

 9. Мариана Сумистката казва

  “ ТРЪБАТА “ КАЖЕТЕ СЕГА КЪДЕ Е„ ЗАЩОТО АЗ ЩЕ Я ТЪРСЯ ДОКАТО СЪМ ЖИВА !

 10. ОТВРАТЕНА казва

  АШКОСУМ И ТРОТОАР, МЕЖДУ ДРУГОТО… ПРИЛИЧА НА…. ТРОТОАР…

 11. ОТВРАТЕНА казва

  ВИЕ С ЕДНО И СЪЩО ПОРШЕ„ КОЛКО ФИЛМА ЗАСНЕХТЕ„ ГЕРБАДЖИЙСКИ МЪРШИ ?

 12. Рецидив казва

  ДОГРАМАТА НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПРОПУСКЛИВА ЛИ Е ИЛИ ДЪРЖИ ?

 13. U.N.C.L.E SAM казва

  Тоя Беширев е доказан и верен РУСКИ агент както и кмета на Бургас гербаджията Николов

 14. Алкаш казва

  По същата схема работата и всички т.н.“Управители“ на Етажна собственост по ЗУЕС,като в много от случаите се ощетява и Държавата.Но и Прокурстурата и съдиите по съдилищата си затворят общите понеже“ под масата“си получават своя пай,също като съдиите във футбола.И схемата си продължиСветът вече повече от 20 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.