ПРОБИВ: Ще има още обвиняеми за ГЕРБ грабежа „Хемус”

7 2 718

Има индикации, че бившият съдия по футзал Борислав Колев – Боби Пачката няма да бъде единственият обвиняем по делото за пране на пари за строежа на магистрала „Хемус“, а развръзката по досъдебното производство се очаква до около месец.

Националната агенция за приходите се бави с ревизиите на фирми и дружества, свързани със строежа на магистралата.

Това се разбира от интервю на вицепремиера и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред Mediapool.

По думите на министъра, в разследването за „Хемус“ най-общо се изследва движението на парични средства без нормално легитимно основание.

„Това движение се нарича пране на пари. И какво се получава тук? Имаме авансово отпуснати пари за определена дейност. Нормално е, след като тя не се е осъществила, парите да се намират в дружествата. Няма никаква логика някой да отиде да ги тегли на каса.

Още повече няма никаква логика всичките пари да преминат през една-единствена банка и тя се казва АсетБанк. Интересно как всички тези дружества са предпочели да работят с една и съща банка.

Не знам на какво се дължи. Оттам вече едните са изтеглени, а към другите е подходено малко по-умно, като са минали през едно, през две, понякога през три дружества преди да бъдат изтеглени“, посочва Демерджиев.

Той заяви, че става дума за досъдебно производство, но прокуратурата е станала „много чувствителна”, когато се говори за такива материали. Министърът добави, че има информация по темата, че по случая се очаква развръзка в рамките на месец и уточни, че има индикации, че може би Борислав Колев няма да е единственият обвиняем.

„В нормалния търговски оборот никой не отпуска авансово пари за нещо, за което няма условия. Аванс се плаща за материали и изпълнители. Тук сме в абсурдна хипотеза – никой не е имал условия да строи магистрала, тези аванси са платени.

От цялата информация имаме основание да смятаме, че един голям процент от тези суми са върнати на тези, които са ги платили. Нашата задача е да проследим паричния поток“, каза Демерджиев.

В отговор на въпрос къде е отивал паричния поток, той отговори, че в различни източници, но може да бъде проследен до момента, в който някой прави теглене от банката. След това се проверява този, който е изтеглил парите, с кого е свързан.

„Значителна част от тези пари (авансово платени за строежа на „Хемус“ – бел. ред.) са излезли от дружествата, в които са постъпили. Няма логика в това. Най-първично действащите са ги изтеглили, другите, по-умните, са започнали да ги превеждат на различни основания, които нямат общо със строителство на магистрала.

Проблемът в тези разследвания идваше от това, че ревизиите, които трябваше да проследят парите, се движат много бавно, година и два месеца част от тях не са завършили. Това не мога да си обясня“, каза Демерджиев.

Реклама

Той смята, че НАП се бави с ревизиите и добави, че е виждал как една ревизия може да приключи за един месец. „Те имат подготвени хора. В момента всички разследващи са подали напомнителни писма“, уточни министърът, цитиран от Mediapool.

На въпрос дали в прехвърлянето на средства има данни за престъпление, Демерджиев отговори категорично, че има данни, които сочат на корупционни практики.

„За да стигнем до престъпление, ние трябва да влезем в точно определен престъпен състав. Ще дам аналог с убийство. Много често в рамките на часове знаем кой е извършителят. Идва по-трудната задача – да съберем годни доказателства, с които да убедим съда, че именно той е извършителят.

Тук е същото. Всичко, което си говорим, ни дава индикации, че има неправомерно изразходване на пари. До момента има доказателства, но има още много работа. Ние не се целим в хората, които физически са взели някакви пари, а в хората, които са отпуснали тези пари“, обясни министърът.

По думите му най-укорими са хората, които са ги отпуснали, но трябва да бъдат събрани доказателства, а това не е толкова лесно.

„Да не забравяме, че тези хора отиваха на едно и също място – специализираната прокуратура. Сега вярвам, че ще има прокурори по места, които ще разгледат такива случаи и ще имаме най-сетне осъдени“, добави Демерджиев.

По случая за пране на пари, предназначени за строежа на магистралата е обвинен Борислав Колев, който в момента е под домашен арест. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Колев в началото на декември миналата година.

Според прокуратурата бившият съдия по мини футбол е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни хора да им станат фиктивни управители.

Именно по сметките на тези дружества били преведени част от парите, предназначени за Лот 5 от магистрала „Хемус“. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 г. до септември миналата година мъжът е получил над 53 млн. лева.

По това разследване МВР и прокуратурата влязоха в сблъсък в края на миналата година. Държавното обвинение обвини министерството в натиск и дори образува разследване срещу директора на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Според МВР прокурорите съзнателно опорочават разследването.

В края на март тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков коментира, че главният прокурор Иван Гешев би трябвало да направи искане за сваляне на имунитета на бивши министри по едно от разследванията за строителството на „Хемус“.

От различни съдебни решения по мерките за неотклонение на единствения обвиняем към момента Борислав Колев се разбира, че той е участвал активно в цялата схема – от комуникацията с фирми и счетоводството, до тегленето на пари.

Преди няколко месеца Колев разказа за схемата и посочи като неин организатор мъж на име Георги Георгиев. Той го придружавал до столична банка при тегленето на парите, които понякога били и 6-цифрена сума. След това милионите били предавани на трети човек, чието име Колев не назова в съдебната зала, но го бил казал на разследващите.

Тогава Рашков не спомена имена на възможни бивши министри, но от изказването му се разбра, че има предвид предшествениците си на поста – Христо Терзийски и Младен Маринов, които бяха и народни представители от ГЕРБ в последния парламент.

7 Коментара
 1. ДЕТСКА ГРАДИНА казва

  ТУК СЕ ОСРАФТЕ СЪВСЕМ !

 2. Мариана Сумистката казва

  ДА ДЕ! С“СА СЪДИМ.

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ЕДИНИЯТ МИЛИОН ОТ МАГИСТРАЛИТЕ ДА НЕ Е СТАНАЛ 53 – ИЯТ МИЛИОН ПО АВОАРИТЕ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ?

 4. Мариана Сумистката казва

  ЛИЧНО АЗ ЗНАМ, ЧЕ БОРИСЛАВ КОЛЕВ Е БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА.

 5. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  СКИЙ ТАШАК : 1-2-3-4-5-6-

 6. Мариана Сумистката казва

  АЗ ЩЕ ВИ СВАРЯ НА КУРБАН– ДА! НЕКА ЦИТИРАМ ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ: “ АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖНО, ЧЕЩЕ ДА Е СМЕШНО.“

 7. ABOUT , ABOUT казва

  ПРЕГОВОРИТЕ СЕ ВОДЯТ С МЕН, МАКАР ЧЕ АЗ СЪМ ДОСТА ТРУДНА ЗА ПРЕГОВАРЯНЕ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.