Ще се затвори ли чадърът над мафията? Ето какво партиите ще направят с Темида (ОБЕЩАНИЯ)

2 1 268

Ако трябва накратко да обобщим предизборните програми на партиите, очевидно е, че всички са крайно недоволни от сегашното състояние на съдебната система. Парадоксално, сред най-амбицираните за реформа e ГЕРБ – партията, която от 2009 до 2021 г. беше на власт с три свои правителства и имаше възможност да извърши всички промени, които сега „продава“ на избирателите.

На хартия дори партии, които са непримирими врагове, залагат почти идентични идеи за реформи. Когато обаче се стигне до промени на практика, е различно: справка – доскорошното управление на четворната коалиция, чието правителство падна, когато се предприеха остри действия срещу организираната престъпност, завзела границата, а Висшият съдебен съвет (ВСС) застана „на амбразурата“, когато беше накаран да вземе решение по повод неприемливите от етична и законова гледна точка действия на главния прокурор, пише „Дневник“.

Съдебната реформа с годините се превърна в неразбираемо и тежко клише, хората все още трудно разбират. Затова, за да се направи по-ясен обзор на идеите на партиите за бъдещи промени в този сектор, те могат схематично да бъдат разделени на три лагера. (Става дума за първите осем политически субекта, които според социолозите получават най-много гласове и имат шанс да прескочат бариерата от 4%.)

1. Партии, които си поставят за цел да направят радикални промени, които да изкоренят влиянието на организираната престъпност във властта – проблем, който се задълбочи през последните две десетилетия, вместо да намери решение. Решаването му не се изчерпва с едно-две действия, а изисква серия от мерки, заради които е необходима и промяна на конституцията.

2. Партии, които искат да не се позволят на първия лагер да извърши радикални промени. Това, разбира се, е поднесено на избирателите като амбиция да се попречи на „истеричните прищевки, случайните хрумвания и кадровите амбиции на шепа хора“ (цитат от програмата на ГЕРБ).

Дори ако цитираме бившия премиер Бойко Борисов, според него става дума за „истинска съдебна реформа, която да облекчи съдебен процес, съдиите, прокурорите, следователите, полицаите“. Все пак партията се е постарала да изведе по-смислени приоритети в програмата си, може би с надеждата, че нонсенсът на лидера й ще остане незабелязан.

3. Антисистемни субекти, които нямат капацитет да разбират темата, но или се чувстват длъжни да имат някаква позиция, за да не си помислят избирателите, че нямат идеи, или изобщо са подминали темата.

Визията за реформа на почти всички партии включва промени в конституцията, където очевидно е „заровено кучето“.

„Български възход“: Американската конституция е образец

„Очевидно е, че трябва да се върнем и да прочетем основите на американската конституция, която се дава като пример през последните 200 години като един добър, смислен документ в това отношение“, препоръча Стефан Янев, лидер на „Български възход“, в интервю за „Дневник“ и „Капитал“. Неговата партия така и не публикува предизборна програма, ако не броим три изречения на страницата й, в които правосъдието не се споменава.

В интервюто си обаче Янев е категоричен, че съдебната система категорично има нужда от дълбока реформа, за да не се действа на принципа „Дай да сменим Пешо с Тошо“. Според него демокрацията функционира „на базата на взаимната зависимост между властите“ – странна трактовка на принципа за разделението на властите.

И въпреки че се застрахова, че не е специалист, лидерът на „Български възход“ дава „принос“ с „принципа на взаимната зависимост“, който разбира така: „Ако властите не са взаимно зависими, една от тях може да стане доминираща, нали затова реферирам към тази конституция – американската, защото нейните „бащи“ са се стремили така да я напишат, че да няма тиранин.

В случая докъде сме стигнали? Ние в момента обвиняваме фигурата на главния прокурор, че се е превърнал в тиранин. Несъвършенствата са у нас.“

„Фигурата на главния прокурор се използва като дъвка. А защо само главният прокурор, а не върховните съдии? И над тях стои небето“, казва още Янев.

И с това радикалните му идеи за съдебна реформа свършват, без да коментираме разликата между прокурора и съдията и техните началници.

„Възраждане“: Подчиняване на прокуратурата на изпълнителната власт

Партия „Възраждане“ е абсолютно категорична за съдебната система, която според платформата й е едновременно и корумпирана, и неработеща. Ако Костадин Костадинов ни управлява, ще има специализирана структура за борба с корупцията по високите етажи, но ръководството й ще се избира „пряко с мажоритарен вот“.

Тук главният прокурор Гешев трябва да внимава: „Възраждане“ обещава „подчиняване на прокуратурата на изпълнителната власт“.

Смята и да „регламентира критериите, при които прокуратурата е длъжна да възбуди следствено дело, като те да са валидни както при получаване на сигнал, така и при необходимост от самосезиране“. Главният прокурор няма да може да влияе на работата на подчинените си.

Партията на Костадинов вижда зависимостите на ВСС и предлага семпла реформа – да е съставен от действащи магистрати, както беше в миналото, и да се отчита периодично пред Народното събрание.

Не са предвидени последствия, ако депутатите не одобрят отчета му. По отношение на Инспектората към ВСС е декларирано, че той ще бъде независим от съвета, инспектори ще могат да стават и хора, които не са магистрати, а органът ще се отчита пред ВСС и Министерството на правосъдието.

За да спечели избиратели, „Възраждане“ залага на Крумови закони:

– чувствително завишаване на наказанията, особено тези, извършвани в условията на рецидив, свързани с посегателства срещу личността или собствеността на гражданите, междурасовите и междуетническите престъпления. Ограничаване на институтите на условното осъждане и предсрочно освобождаване

– присъдите за всички престъпления от общ характер, наказващи се с до 5 години затвор, ще се обжалват само на една инстанция, а не на две, както е сега

– уж незначителните кражби на имущество до 500 лв. няма да остават ненаказани. За тях ще се полага общественополезен труд – „дейностите трябва да бъдат съобразени с уменията и ценза на осъдените“.

ГЕРБ: Промени в конституцията – само ако ни уважавате

Партия ГЕРБ посвещава 17 страници в програмата си на съдебната реформа, която юридическото й острие Цецка Цачева обяви за успешно приключена още през 2016 г.

Почти една трета от тези 17 страници е посветена на хвалби как от ГЕРБ започнали съдебната реформа, както и нападки срещу управлението след ГЕРБ. Както и звучащото като виц обещание, че ще се съобрази с препоръките на Венецианската и на Европейската комисия, след като 12 години ги игнорираше.

Точно 13 години след осъждането на България в Страсбург по делото „Колеви“ в партията, поне на думи, са узрели за наложителността главният прокурор да престане да бъде недосегаем.

Тъй като обаче това предполага затварянето на един известен „чадър“, има куп уговорки как да се осъществи това: с промени в конституцията, и то само при „доказана обективна невъзможност целите на съдебната реформа да бъдат постигнати с изменения и допълнения на обикновените закони и с други подходящи мерки, предложени от Висшия съдебен съвет, както и при предварителното условие за наличие на взаимно уважение и доверие между политическите партии, представени в Народното събрание.“

Какви мерки се очакват от ВСС и как ще се измери уважението и доверието между партиите са въпроси, на които в платформата няма отговор.

Реклама

Иначе и ГЕРБ се обявява за привърженик на съдебния контрол върху актовете на прокурорите, и в частност на отказите за образуване на досъдебно производство – нещо, което спокойно можеше да въведе по време на дългото си управление, но не направи.

Същото се отнася и за останали страници с предложения – все „козметични“ промени, които можеха отдавна да са факт, ако не беше съзнателното спиране на съдебната реформа, която според експерти 30 години след началото на прехода е още съвсем в началото си.

ДПС: Без съдебна реформа в платформата

Движението за права и свободи улеснява много, като изобщо не споменава нито правосъдие, нито прокурори в програмата си. Съвсем разбираемо предвид това, че и ДПС, и прокуратурата нямат проблем със санкционираните по закона „Магнитски“ за корупция.

Все пак, макар и извън програмата за изборите, си струва да си припомним, че на 1 февруари в Брюксел лидерът на ДПС се принуди да оповести идеи за промени в конституцията, включващи два съдебни съвета, разследване на главния прокурор и др.

В последния парламент обаче и от движението, както ГЕРБ, не казаха и дума за ремонт на основния закон. Все още е пресен споменът как именно тази партия бламира същинските конституционни промени през 2015 г. и Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието.

„Демократична България“: Конституционни промени ще затворят политическия чадър

Обединението между „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“ е вероятно с най-разпознаваемата програма за реформи в сектора на правосъдието, тъй като от години систематично работи за тяхното извършване.

Те включват конституционни промени, които да затворят политическия чадър, избор на главния прокурор от парламента и импийчмънт по инициатива на депутатите и министъра на правосъдието.

 Също и промени в Закона за съдебната власт, които да пресекат сегашните зависимости на магистратите чрез командироване, постоянните съдебни състави, нови правила за освобождаване на шефовете на върховните съдилища, разширяване на функциите на общите събрания на съдилищата.

Реформата в прокуратурата, която „Демократична България“ предлага, е добре известна: самостоятелен прокурорски съвет, ограничаване на функциите й само до наказателните дела, съдебен контрол на актовете й, механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и заместниците му.

В програмата има и дълъг списък с мерки, които да гарантират правата на гражданите и гарантиран достъп до правосъдие, като например ефективен контрол на забавените дела, защита на недееспособните, личен фалит и др.

„Демократична България“ смята веднага след влизането си в парламента да предложи за смяна председателите на ДАНС и на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), а в средносрочна перспектива и закриване на КПКОНПИ в сегашния ѝ вид.

Също и да предприеме незабавна ревизия на несъстоятелността на КТБ и действията на синдиците на КТБ.

„Продължаваме промяната“: Европейски затвор в Банкя и без главен прокурор

Топ идеите на „Продължаваме промяната“, които я отличават от „Демократична България“, безспорно са:

– Ограничаване на всевластието на главния прокурор – премахване на концентрацията на надзора за законност от ръцете на главния прокурор, алтернативно премахване на фигурата на главния прокурор

– Изграждане на нов затвор на територията на град Банкя по европейски стандарти.

Законопроектите на четворната коалиция за разделянето на антикорупционната комисия и за механизма за разследване на главния прокурор са известни, първият дори мина на първо четене в комисия в предишното Народно събрание.

В платформата си „Продължаваме промяната“ добавя още, че ще работи за укрепване независимостта на редовия съдия, за надеждни системи, които да гарантират случайно разпределение на делата и затваряне на „законовите вратички“ за избор на съдебен състав, въвеждане на съдебен контрол върху безконтролните откази на прокуратурата да разследва.

Една от идеите е отделните структури на прокуратурата да разполагат със самостоятелен бюджет. Ще бъдат насърчавани подателите на сигнали за нарушения и корупция, ще се повиши държавният контрол върху дейността на частните съдебни изпълнители при събиране на просрочени задължения.

„Има такъв народ“: Нов старт след 8 месеца нищо

Програмата на „Има такъв народ“ очевидно е старата, защото предвижда закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, които вече са закрити. След като видяхме действията на партията „на терен“, е важно да отбележим, че те се разминават с идеите „на хартия“.

За четири години партията на Слави Трифонов предвижда реална реформа на съдебната власт. Сред амбициите все така остават пряк избор на главния прокурор, премахване на квотата на Народното събрание и прокуратурата от Висшия съдебен съвет, изваждане на прокуратурата от съдебната власт и обособяването й в независим орган с Висш прокурорски съвет, промяна в начина на избора на председателите на върховните съдилища.

В срок от една година „Има такъв народ“ има амбиция да промени процесуалните закони, с които да се постигне бързина и прозрачност. Не е ясно как точно ще се постигне, тъй като за 8 месеца на власт не видяхме наченки на такива действия. Не стана ясно и какво попречи да се изпълни лесно постижимата цел за съдебен контрол върху всички актове на прокуратурата.

В срок от една година се обещава и премахване на корупцията при обществените поръчки, което би си заслужавало да се види, ако се намерят избиратели, които вярват в постижимостта на тази цел.

БСП: Лична отговорност на чиновниците, заради които държавата е осъдена

БСП, очаквано, има идентични виждания с доскорошните си партньори, с които беше във властта. Целта на социалистическата партия е да се отстрани политическото влияние върху съдебната система, да няма недосегаеми висши длъжностни лица и да се сложи край на двойния стандарт в прокуратурата.

Сред мерките за постигането им е например: съдебен контрол върху актовете на главния прокурор – очевидно е въпрос на време това да бъде прието, тъй като идеята е масово предлагана. Също и нов закон, структура, функции и правомощия на антикорупционната комисия.

Оригинална идея е законът да се промени така, че длъжностните лица, които нарушават основните права на гражданите и заради които държавата бива осъждана, да носят лична имуществена (регресна) отговорност. БСП предвижда и нова съдебна карта, гарантираща равен достъп до правосъдие, и мерки заради неравномерната натовареност на съдилищата;

Левицата предлага с промени в Правилника на парламента да се осигури законодателен процес, недопускащ лобистки и корупционни текстове. Също и да се разширят възможностите на омбудсмана и Висшия адвокатски съвет да сезират Конституционния съд.

2 Коментара
  1. СЛОБОДАН казва

    СВОБОДНИ СТЕ ДА СИ УПРАВЛЯВАТЕ, ОТРЕПКИ !

  2. ОТВРАТЕНА казва

    ДА РЕДИШ ПАСИАНСИ НЕ Е КАТО ДА ПИЛОТИРАШ САМОЛЕТ, ДОЛНИ МЪРШИ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.