СТЪКМИСТИКА: Социологията е оръжие на статуквото – 100 000 лв. ли струва 1% преднина?

2 2 518

Различните социологически агенции дават различна преднина на ГЕРБ пред .Продължаваме промяната”, като най-голямата обявена до момента разлика между тях е 10 процента. Преобладават сондажите в полза на ГЕРБ, но всички добре знаем как сондажите се провалиха със Слави Трифонов, например.

Преди десетина дни се развихри грандиозен скандал, свързан с работата на социолозите. Рапърът Ицо Хазарта в свое телевизионно интервю обяви, че агенции искали големи суми пари: „Спомням си на миналите избори една от социологическите агенции ни искаха 100 хил. лв., за да дадат процент отгоре. Всички социолози показваха победа на ГЕРБ в изборите и спечели „Продължаваме промяната“, върна лентата Христо Петров, пише „Галерия”.

Това беше не някакво негово разкритие, а просто отговор на зададения му въпрос защо според сондажите има отлив на симпатизанти от .Продължаваме промяната“, като прогнозите са хунтата ГЕРБ да стане първа политическа сила.

Веднага след това Асоциацията на социологическите агенции излезе с официално искане към „Продължаваме промяната“ – да назоват публично агенцията, която е искала пари, за да даде неверни прогнози. В изявлението се посочва още, че тази обща формулировка, направена от Хазарта, вреди на добросъвестните агенции:

„Със съжаление отбелязваме, че подобни атаки се случват в дните на национална предизборна кампания, когато резултатите от социологически проучвания имат още по-висока информационна стойност за обществото ни“, гласи част от съобщението.

Реклама

„Настояваме Христо Петров и ръководството на „Продължаваме промяната“ в лицето на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да назоват публично агенцията, поискала 100 000 лева, за да даде процент отгоре на партия в проучване преди изборите“, пишат още социолозите.

Във въпросната организация, наречена „Българска асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение“ членуват „Маркет линкс”, „Алфа рисърч”, „Ипсос“, „Нилсен“, „Адмосфиър“, „Джей Ти Ен“, „Блу пойнт”, „СиКуест” и „Естат”.

На свой ред „Продължаваме промяната” отвърна, че доверието към социологическите агенции не се формирало от коментари на политическите партии, а от професионалистите в бранша и тяхната работа.

Още в деня след вота става ясно каква информационна стойност са донесли проучванията по време на предизборната кампания”, се посочва в позицията на ПП.

Лично Кирил Петков обяви, че изобщо не вярва на преднината от около 6%, която стъкмистиката дава на ГЕРБ-СДС.

Всъщност, не само „Продължаваме промяната” е недоверчива към сондажите. Слави Трифонов, например, не пропуска да изрази своите съмнения към даваните проценти, преднини и прочие „факти”.

2 Коментара
  1. ОТВРАТЕНА казва

    УСПЕХ ! ВИЖТЕ К’ВО„ ОТРЕПКИ, ВИЕ ДОСЕГА НЕ УСПЯХТЕ ДА МЕ СРИНЕТЕ„ ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК…. ЯЖТЕ ПАСТИ ИЛИ РУПАЙТЕ СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ- ВСЕ МИ Е ТАЯ.

  2. Мариана Сумистката казва

    Е, НЕ Е ЛЕСНО ! НЕ Е ЛЕСНО …..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.