Партийни скандали тресат „Промяната”: Асен Василев и Даниел Лорер във война за власт и пари

6 2 759

Съпредседателят на ПП парирал опитите на бившия министър на иновациите да се издигне в партийната йерархия

Две от знаковите лица на „Продължаваме промяната” са в тиха и подмолна война, пише Филтър, като се позовава на партийни активисти, част от които са във варненската листа на партията. Водач там е Даниел Лорер, който в последните два месеца е в меко казано деликатни отношения с бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев.

Доскоро приятели и съмишленици, днес двамата са в открит конфликт заради властови позиции и неосъществени финансови сделки, докато бяха на власт, издават вътрешни хора от редиците на бившите управляващи.

Кирил Петков се опитал да потуши скандалите между двамата, но без успех.

„Асен Василев не е стъпвал във Варна по време на кампанията, в която участва Лорер. За разлика от него Петков беше тук. За никого не е тайна, че Асен и Даниел са в лоши отношения”, твърдят от ПП в морската столица.

Реклама

На 13 септември в града е анонсирано събитието „Промяната идва във Варна” и се очаква лидерите на партията да пристигнат с автобус, както традиционно правят при обиколките си. На подобни събития Петков и Василев винаги са заедно, но не и във Варна, където пристига единствено бившият премиер, но без съпредседателя на партията.

Влошаването на отношенията между Асен Василев и Даниел Лорер е започнало още по времето на работата им в правителството. Както е известно, съпругата на Лорер Виолета беше началник на кабинета на Асен Василев и е наясно с всяка негова стъпка, реализирани планове и бъдещи намерения. По това време в ръцете на Даниел Лорер са концентрирани немалко пари и власт. Тогава фондът на фондовете минава от Министерството на финансите към това на иновациите, оглавявано от Лорер. Свързаното с Евгени Ангелов (зам.-министър на икономиката през 2009-2013 г.) и Иван Христанов (зам.-министър на земеделието в кабинета на Петков) дружеството „Силвърлайн Партнърс” беше избрано за посредник при разпределяне на инвестиции за млади компании. Лорер командваше и Българската банка за развитие, която намали кредитите, които отпуска, на максимум 5 милиона лева, и още тогава се появиха съмнения, че ще се работи само с посочени от него фирми. Асен Василев постепенно осъзнал грешката, че е допуснал Лорер да се разпорежда с много държавни пари, и от този момент започнали търканията между тях.

Едва ли случайно съпругата на Лорер Виолета напусна политиката заедно с Лена Бориславова и съветничката на Кирил Петков Яна Балникова. Бившата началничка на кабинета на Асен Василев дори не е в изпълнителния и контролния съвет на партията. Според информация отвътре Виолета Лорер е загубила доверието на Василев тъкмо заради конфликта му с мъжа ѝ.

Главната цел на Даниел Лорер през цялото време е била да придобие статут на върха в „Продължаваме промяната” като един от тримата съпредседатели. Като опитен финансист обаче Василев осъзнал, че ако допусне това, ще трябва в бъдеще да дели всичко на три и затова осуетил намеренията на напористия Лорер.

6 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  НА АВСТРАЛИЙЦИТЕ НЕ БИ ИМ ОТЪРВАЛО ДА ПОТИСКАТ НЕЧИЙ ИНТЕЛЕКТ„ БОКЛУЦИ.

 2. ОТВРАТЕНА казва

  СТРАННО КАК СТАНКА МАРАНГОЗОВА НЕ Е ПОЛУЧИЛА НЯКАКВА ХУБАВА ДЛЪЖНОСТ„ СЛЕД КАТО БАЩА И Е БИЛ ДЕПИТАТ НА БСП …?

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ЗЛОВЕЩО КА СА НАМЕСЕНИ НЕ САМО ЦЕЛИ ГРАДОВЕ„ А ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ В УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЕДИН– ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК….. НЕ ВИ ЛИ КАЗАХ, ЧЕ НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС СРЕЩУ МЕН ?!

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ХЛЕБАРКИ

 5. ОТВРАТЕНА казва

  ПРИНЦИПНО, НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ОЖЕНИШ ЗА СЕСТРА СИ„ НО МОЖЕШ ДА СЕ ОЖЕНИШ ЗА НАЙ– ГОБРАТА СИ ПРИЯТЕЛКА„ А “ ЛОРЕР „?

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ГНУСНАТА ИСТОРИЯ КАК ЕДИН “ ПИЛОТ “ – ПАСАЖЕР – НАРКОМАН УНИЩОЖИ ЕДИН ИСТИНСКИ ПИЛОТ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.