Бойко Борисов се отказа да е премиер

2 3 316

След евентуални нови избори догодина ще бъдат възможни всякакви коалиции, които в момента са абсурдни

Коалицията ГЕРБ-СДС се очертава като победител на предстоящите избори на 2 октомври, показват всички социологически агенции. Разликата е единствено в процентите между първата и следващите формации, както и в неяснотите около второто и третото място, което си оспорват Продължаваме промяната, Възраждане и ДПС.

Политическите анализатори са убедени, че след изборите коалицията на ГЕРБ с ПП, БСП и ДБ ще бъде невъзможна заради взаимния антагонизъм между тези партии, последните три от които участваха в бързо сгромолясалото се правителство на Кирил Петков. 

Аритметично изчислено, ГЕРБ, Възраждане и ДПС формират мнозинство, но такава коалиция също е невъзможна и няма да може да бъде преглътната от обществото на този етап. А и Костадин Костадинов заявява, че неговата партия не би управлявала с други. За Възраждане голямата цел е самостоятелно управление.

Поради тези причини допреди десетина дни повечето политолози бяха убедени, че правителство няма да има, още повече, че никой не желае да управлява по време на криза, и то особено през зимата, когато сметките за ток, парно и цените в магазините се очаква да скочат до небесата.

Усложнената ситуация в Украйна през последните дни обаче, както и заплахата на Путин с ядрено оръжие, която самият той подчерта, че не е блъф, дава нова посока на политическите процеси и у нас.

Нуждата от кабинет става належаща не само защото трябва да бъде приет бюджетът, а тъй като се налага да се вземат бързи и адекватни решения при евентуална заплаха за националната сигурност, пише Филтър.

Реклама

Ако спечелилите изборите откажат да поемат отговорност в този момент, решението им ще се тълкува като слабост, ще породи гняв у избирателите и при следващите избори гласоподавателите въобще ще бойкотират политическия елит у нас.

Така и победата на 2 октомври е възможно да се окаже пирова за победителите.

Затова в ГЕРБ се обсъждала идеята след очакваната победа с мандата на партията да бъде лансиран програмен кабинет, съставен от доказани експерти в своите области. Доказателство за подобно намерение е изказването на кандидата за депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, който десет дни преди изборите на практика обясни какво се говори в кухнята на партията: Струва ми се, че този път ГЕРБ ще направи сериозно предложение за отговорно правителство и нека видим кой ще каже „не“, нека видим кой ще каже „никога“. Който каже „никога“, очевидно иска да работи за служебни правителства, за продължаване на хаоса.

Подобна програмна конструкция предполага, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер и така ще бъде парирано недоволството, че пак се връща на бял кон във властта. Съставянето на програмно правителство с мандата на ГЕРБ ще бъде заслуга на Борисов.

Имена на хора, които да бъдат поканени в правителството, засега не са обсъждали, за да не отмести дискутирането им нужната концентрация преди вота.

ГЕРБ обаче ще предложат и програма за управление, около която биха могли да се обединят повечето партии.

Съставянето на програмен кабинет не е гаранция, че и той няма да падне след време. Ако пък се стигне до поредни избори пред февруари-март догодина, то след тях ще бъдат възможни всякакви коалиции, някои от които днес са напълно абсурдни.

Това е така, защото тогава най-накрая политиците ще осъзнаят, че управлението не е сдружаване по симпатии, а се прави с допустимия минимален компромис в името на важни цели.

2 Коментара
  1. МИНКА МИНИРАНАТА казва

    ОБАЧЕ НАЙ– МИ Е ЖАЛ ЗА АСТРОЛОЖКАТА С ГОРЯЩАТА ТОЧКА НА БЕРМУТДКИЯ И ТРИЪГЪЛНИК….

  2. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

    ЗАЩОТО НАКОЛЕНКИТЕ И СА ОРТОПЕДИЧНИ, А ТЯ ВСЕ ВДИГА ПОЛИТЕ НА ДРУГИТЕ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.