Социолози свиха „победата” на ГЕРБ наполовина – може ли ПП да е първа сила?

0 3 152

6 партии прескачат прага за влизане в следващото Народно събрание, показва ново национално проучване на „Маркет ЛИНКС“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията.

Първи са от ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите – „Продължаваме промяната“ (16,9%), е повече от 6 пункта, което обаче е наполовина на досегашната прогноза.

Според политическия анализатор Осман Октай обаче ПП реално води и ще победи шайката на Бойко с 5 до 10 мандата напук на платената стъкмистика на социолозите. „Промяната“ ще бъдат победители и ще получат първия мандат, ясен бе Октай.

Следват ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. „Възраждане“ е на 5-та позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е „Демократична България“ с резултат 7,8%.

Реклама

Това са процентите сред заявилите, че ще гласуват. Спрямо всички, участвали в анкетата, подредбата, както и приблизителната разлика между първите две формации, се запазват почти без промяна.

Според изследването под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – с 3,9%, „Български възход“ на Стефан Янев – с 2,5%, „Изправи се БГ“ на Мая Манолова – също с 2,5%. В зависимост от избирателната активност, то и те имат потенциал да влязат и парламента да е деветпартиен.

Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% пък категорично няма да участват във вота.

Данните са от национално проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. Проведено е сред 1024 лица над 18 г. в страната в периода 17–23 септември, по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.