НОВИНАТА: САЩ удари пирамидата Nexo! Арестуват Антони Тренчев за $4 млрд. измами

2 9 611

Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI), заедно с държавните регулаторни органи на ценни книжа в още седем щата в Америка (Ню Йорк, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Вашингтон, Южна Каролина и Вермонт), обявиха за незаконна дейността на българската компания за търговия с криптовалута Nexo на територията на САЩ.

Съобщението беше публикувано в полунощ на 26 срещу 27 септември на правителствения сайт https://dfpi.ca.gov/. Линк с обявлението: 

https://dfpi.ca.gov/2022/09/26/dfpi-joins-other-state-securities-regulators-to-bring-actions-against-another-crypto-interest-account-provider/

Дружеството Nexo се ръководи от бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, а централния офис на компанията е базиран в София.

От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за $12 милиарда.

През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти.

Подобна понци схема беше приложена успешно в САЩ от Ружа Игнатова и криптопирамидата й OneCoin.

От съобщението на DFPI става известно, че от Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки.

Разследването на DFPI е установило, че Nexo е предложил своите акаунти за печелене на лихва на жители на Калифорния, без първо да квалифицира тези акаунти като ценни книжа.

„Тук целта на регистрацията на ценни книжа отчасти е да се гарантира, че инвеститорите получават цялата съществена информация, необходима за преценка дали да отворят крипто лихвени сметки като рискове, поети от доставчика с депозирани средства“, се казва в обявлението.

Цитиран е и комисарят на Министерството на финансовата защита Клотилд Хюлет. „Предприехме агресивни усилия за правоприлагане срещу нерегистрирани лихвоносни сметки в криптовалута.

Тези крипто лихвени сметки са ценни книжа и са обект на защита на инвеститорите съгласно закона, включително адекватно разкриване на свързания риск. Като цяло тези действия защитават инвеститорите, като същевременно гарантират, че Калифорния остава идеална среда за отговорни финансови иновации“, казва комисар Клотилд Хюлет.

От Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния обявиха горещ телефон, на който всеки измамен от Nexo може да подаде сигнал – (866) 275-2677. Жалби се приемат и онлайн.

Очаква се в следващите седмици прокуратурата в Ню Йорк да поиска задържане за собствениците на компанията Nexo Антоний Тренчев и Коста Кънчев в рамките на разследване за финансови злоупотреби за над $4 млрд.

Още през месец октомври 2021 г. главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на дружеството да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

Още на 25 август Narod.bg започна серия публикации за воденото разследване на ФБР за пране на пари, финансови измами и незаконна финансова дейност срещу пирамидата Nexo.

Реклама

ПРАВО НА ОТГОВОР

Здравейте,

Аз съм Елеонор Топалова от комуникационния отдел на Nexo. Свързвам се с Вас по повод публикацията Ви от 27 септември, 2022 г. Съдържанието ѝ има редица неточности и внушава неистини, които нямат място на страниците на уважавана медия като Вашата.

Nexo е водеща регулирана институция за дигитални активи с повече от 5 милиона потребители в глобален мащаб, партнира и колаборира с най-сериозните, утвърдени световни институционални имена – Fidelity, Mastercard и редица други и е един от най-уважаваните работодатели на територията на България, както и Финансова компания на годината за 2021 г. и един от най-големите корпоративни дарители. 

Успехите на Nexo се дължат на редица фактори, сред които са устойчивостта на бизнес модела на компанията, правилното управление на риск, както и разбирането за необходимостта да се предлагат продукти и услуги в съответствие със законовите изисквания в цял свят. Категорично доказателство за това са над 50 лиценза в света и десетки в САЩ, които Nexo притежава.

Nexo винаги неотлъчно се съобразява с насоките, които регулаторите по света дават на крипто пространството или на нея конкретно. Продуктът, посредством който клиентите на компанията печелят лихва върху активите си, не се предлага в Ню Йорк, още преди регулатора да поиска спирането му през октомври 2021 г.

Изказванията на регулаторните органи в САЩ касаят единствено него и не засягат останалите продукти на Nexo, сред които са закупуването на крипто активи, заеми, обезпечени с крипто активи, борсови и трейдинг услуги, които продължаваме да предлагаме на нашите американски клиенти, както и на над 5 милиона потребители в цял свят.

През февруари 2022 г. Securities and Exchange Commission (SEC) даде ясните насоки относно лихвоносещите продукти в САЩ и Nexo стана първата компания, проактивно прекратила предлагането на този продукт за всички нови клиенти от САЩ още в същия месец, както и го спря за нови баланси на съществуващи клиенти, в пълно съответствие с публикуваните изисквания.

Засилената активност от страна на регулаторните органи за изпълнение на мандата си за защита на инвеститорите, е напълно разбираема, предвид скорошните пазарни турболенции, и случаите на обявена несъстоятелност от редица слабо управлявани компании.

Nexo, непокътната от динамиката, сега остава единственият играч, който да попадне под прожекторите на регулаторното внимание. Ясно доказателство за устойчивостта на компанията е фактът, че единствено на Nexo не се наложи да бъде спасявана, да ограничава тегленията, не й се наложи да търси ликвидност от други институции, няма експозиции към никоя от фалиралите крипто компании, не е била част от раздаването на необезпечени заеми, а тъкмо обратното – участва активно в оздравяването на индустрията, посредством придобиване на затруднени компании.

Съобщението от регулаторите идва часове, преди планирания за днес анонс, че Nexo e придобила дял от американска банка с федерален лиценз, след като бизнес планът за банка, в това число и партньорството с Nexo по отношение на дигитални активи, е получил одобрение от щатския банков регулатор.

Това е значимо постижение в контекста на битката, която от месеци се води между различните щатски регулатори, Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) и Office of the Comptroller of the Currency (OCC) за утвърждаване на това кой регулатор има юрисдикция върху съотвените активности на крипто компаниите.

Nexo продължава диалога на щатско и федерално ниво в тази посока, преструктурирайки продукта си, за да бъде в съответствие с новите регулаторни реалности. Дали преструктурираните продукти ще бъдат предлагани през брокеридж услуги (Broker dealers), в какъвто Nexo наскоро инвестира; през S1 форма на SEC, или през федерално лицензирана банка, в каквато Nexo също придоби дял – Nexo, заедно с канторите, които ни консултират, работи над всички тези опции.

Към момента Nexo управлява над $4 милиарда за над 5 милиона потребители в над 200 юрисдикции в цял свят. Тази цифра може да бъде проследявана ежедневно благодарение на одита в реално време от една от 20-те водещи счетоводни фирми в САЩ, Armanino LLP.

Пазарът на криптовалути претърпя множество обрати през тази година и за да отразява реалните движения в активите на Nexo, одитът е наличен както в щатски долари, така и в биткойн. По този начин се вижда броя на дигиталните активи под управление независимо от пазарните цени. При справка, може да се установи, че няма разлика в броя биткойн, управляван от Nexo сега и преди няколко месеца.

Моля да свалите незабавно неточните твърдения, които уронват репутацията и доброто име на компанията, която е отворила над 600 работни места и развила собствени продукти в най-динамичната индустрия, както и тази на нейните съоснователи.

При липса на отговор ще се отнесем към този случай като клевета и ще предприемем най-строги действия за защита на правата си по законов ред.

Елеонор Топалова

Eleonor Topalova

Communications,

Employer Brand & CSR Manager

+359888949120

2 Коментара
 1. таратанци казва

  сега ще се покрият като Ружa…

 2. казва

  Юрнали ДъСъ отбор задунайци
  ДъСъ Правят на интернет алибабайци…
  – фрас Оттук и фрас Оттам !
  …и ИТ/интернет “елитът” задунайшки ДъСъ Смряска саааммм….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.