ТОВА е България: Зам.-министър от ПП върти бизнес с мафиотска съпруга (СНИМКИ)

13 9 499

Скандални бизнес връзки изкачат около Андрей Цеков от „Продължаваме промяната”, показа проверка на „Уикенд”. Оказва се, че успешната му кариера като строителен експерт включва и съдружия с роднини на хора от подземния свят.

Става дума за съпругата на Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е част от бандата на страшилището от Плевен Камен Балбузанов – Куката. Смущаващият факт не е пречка Андрей Цеков да бъде един от ключовите кадри на „Продължаваме промяната”.

Хора от формацията разкриват, че е изключително близък до Асен Василев и Кирил Петков. Василев дори го взема за свой заместник в министерството на финансите. Там юриста Цеков, който има огромен опит като мениджър на една от най-големите строителни фирми, отговоря за контрола над обществените поръчки.

Шеф е и на работната група за проверка на договорите на агенция „Пътна инфраструктура”, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не. Резултатите от проверката показаха, че 80% от похарчените при последното правителство на ГЕРБ 2.5 млрд. лв. са раздадени без контрол, обяви Цеков.

След падането на кабинета Петков, Андрей Цеков продължава да е сред водещите фигури в „Продължаваме промяната”. За вота на 2 октомври той е сложен на избираемо място в столичния 24 многомандатен избирателен район. Цеков става и един от основните говорители на партията в кампанията.

При изявите си по телевизията той се кълне, че партията му никога няма да направи коалиция с ГЕРБ. Последното му разкритие бе, че над 1,5 млрд. лв. са надписани за пътни ремонти, чрез кухи фирми в периода 2019-2021 г. Защо не осветли с реални факти тези далавери, през седемте месеца като заместник министър, не стана ясно.

Отделен е и въпроса, дали позата на морален стожер е подходяща за него. Все пак, самият той дълги години е управлявал фирми свързани с пътно строителство, а участието му във фирма „Алтерия” подсказва, че не се замисля много-много  с кого прави бизнес.

Самата фирма е създадена в края на 2019 г. от неизвестен у нас кипърец. Той избира за управители Андрей Цеков и Жулиета Бировска. В родния си Плевен Жулиета е по-известна с фитнес заниманията си.

Камен Куката е близок авер на несебърския бос Митьо Очите

Хора от града подозират, че тя е само подставено лице на съпругът си Ивайло Бировски – Иво Бокса, част от бандата на Камен Балбузанов-Куката. Броени дни след създаването на фирмата, започва ударна продажба на акции. Сред новите собственици се появяват както Жулиета Бировска, така и самия Цеков.

Накрая „Алтерия” се купува от голяма строителна компания, но междувременно капиталът и от 10 лв. скача на внушителните 1,3 млн. На толкова пари е оценен терен в елитен столичен квартал, който става собственост на фирмата. Преди това собственик на парцела е жената на Иво Бокса.

Твърди се, че с помощта на колегата си Андрей Цеков тя успява да извади всички строителни книжа и бумащини, позволяващи застрояването на терена.

След това фирмата собственик е препродадена с голяма печалба. Наглед всичко е законно, все пак именно в това е специалист кадъра на „Промяната” Андрей Цеков. Друг е въпроса, от къде жената на Иво Бокса има пари за да купи първа имота в София, и дали произхода им е легален.

Все неща, за които трябва да следи министерство на финансите и подчинената му НАП. Колкото до това, дали семейство Бировски са подходящи за партньори на човек с амбиции да управлява държавата, „всеки сам си преценя”.

Експерт по недвижими имоти, но с малко по-различен профил е и Иво Бокса. Бировски, който се сочи за дясна ръка на Камен Куката не винаги действа в рамките на закона. Поне така твърди прокуратурата. Това естествено му докарва и проблеми с правосъдието.

През април 2017 г. Бокса е арестуван при акция на ГДБОП срещу ръководената от Камен Балбузанов – Куката банда за рекет и кражба на земи.

Реклама

Бировски първоначално успява да се измъкне от ченгетата, мята се в лъскава лимузина и с бясна скорост поема по улиците на Плавен. При гонитбата със 100 км/ч удря патрулка, а след това оказва яростна съпротива на опитващите се да го задържат ченгета.

След акцията, спецченгета и прокурори обявиха, че бандата на Куката и Бокса имала две основни дейности.

От една страна, тяхна наказателна бригада принуждавала собственици на магазини и заведения в града да сключват договори за охрана с тяхна фирма. Куката и аверите му най-вече се занимавали с рекет за земи. Жертвите им били плашени до смърт, за да се съгласят да подпишат нотариални актове за дарение на имотите си. При арестите на бандата, криминалисти откриват стотици нотариални актове за подобни „подаръци”.

Схемата, по която групата на Балбузанов набира жертвите, е проста – набелязват земи и издирват собствениците им, обясниха спецпрокурори. След това или ги карат да подпишат пълномощно, или фалшифицират подписите им, че даряват нивите или терени в различни градове.

След като им вземат имотите, ги препродават със завидна печалба. Повечето от жертвите са възрастни хора или изпаднали в бедност. Някои от рекетираните старци падавали жалби, но получавали отказ да се образуват дела.

Твърди се, че помощ при потулването е оказвала известна съдийка. За да прикрият следите си, Куката и Бокса не вписват никъде своите имена при дарението на нивите. Получатели на дарнието са техни подставени лица. Те в последствие препродават многократно имотите за да заличат следите, а накрая част от тях стават собственост на хора от бандата. 

Веднага след акцията през 2017 г. от специализираната прокуратура се похвалиха, че срещу Куката и Бокса има купища доказателства и свидетелства на пострадали хора. Уви, когато делото срещу бандата влезе в специализирания съд огромна част от тях ги оттеглиха. Вероятно след подходящи разговори паметта им рязко е отказала.

В крайна сметка, Куката и Бокса са оправдани по обвинението за участие в организирана престъпна група. Съдът все пак ги признава за виновни в кражбата на детски надуваем замък, 3 вентилатора за него, разклонител 30 метра и касов апарат. За „тежкото” обвинение Балбузанов отнесе 4 години затвор, а Иво Бокса – условна присъда.

Все пак Ивайло Бировски може и да отнесе наказание за имотни измами. Стига прокуратурата в Плевен да се накани да завърши течащото близо 10 години разследване, в което се появяват имената на него и съпругата му Жулиета.

Жертва е 80-годишна жена от Варна, на която през 2013 г. с фалшифицирано пълномощно са откраднати десетки декари ниви. В схемата участват селски кмет и куп разсеяни чиновници. По вече описаната по-горе схема откраднатите земи са препродадени многократно.

Накрая се оказват собственост на Иво Бокса и съпругата му Жулиета. Случаят макар и дребен, демонстрира нагледно целия абсурд на българското правосъдие.

Малко след като старицата е ограбена, нейни роднини разбират за фиктивната продажба и подават сигнал до прокуратурата. Близките на пенсионерката сами успяват да осигурят доказателствата за измамата на мудните разследващи. Въпреки това, прокурорът прекратява разследването.

Близките на старицата, която междувременно умира, обжалват, а плевенския съд се произнася, че „събраните доказателства са достатъчни за търсене на наказателна отговорност на повече от едно лице”.

Решението е от 2018 г., но прокурорът и до днес не е повдигнал обвинение, макар да се зарича да го направи пред близките на жертвата. Междувременно, наследниците на старицата завеждат и гражданско дело, за да анулират фалшивата продажба.

Страна по него са и последните собственици на земите Иво Бокса и половинката му Жулиета. Едва ли е изненада, че при нескопосаното фалшифициране на документите за кражба на земите от пенсионерката, нейните наследници печелят делото. Така семейство Бировски са принудени да върнат заграбените ниви.

Присъдата, заедно с подробно изложените от магистратите мотиви е изпратена и на прокурора водещ наказателното разследване, но реакция до момента няма. Бездействието може би не е напълно нелогично, коментират хора от Плевен. Все пак, по време на делото срещу бандата на Куката и Бокса стана ясно, че те са имали добри контакти сред прокурори и съдии в града.

13 Коментара
 1. " НОТАРИАЛНАТА " казва

  ИЗЧЕЗВАШ ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ„ ТЪПА КУЧКО !

 2. Мариана Сумистката казва

  ГЕШЕВ ЗНАЕ КАК…..

 3. КОЯ Е КАКАТА? казва

  ПОВЕЧЕ ТВЪРДОСТ – ПОВЕЧЕ ЩАСТИЕ….. СЕМЕЙНА ЧЕРТА.

 4. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  МОЖЕ ЛИ УЛИЧНИЦА ДА КАЖЕ : “ ПРАВ СИ ДА НЯМАШ ДОВЕРИЕ В НСО „?

 5. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  ПОКАЖИ НА ТИЯ ХОРА КАК СЕ ПЛАЧЕ, КУЧКО !

 6. Маркиза дьо Сад казва

  ХАМАЛИ ? ПРЕМЕСТВАНЕ? ЛУКСОЗНО ПРЕМЕСТВАНЕ ?

 7. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  АЗ СЪМ КРЪСТЕНА– ДА„ В ЦЪРКВА„ НА 6 ГОДИНКИ И СИНЪТ МИ СЪЩО !

 8. КОЯ Е КАКАТА? казва

  Я ДОКОСНЕТЕ КОАЛКА ЗА КЪСМЕТ. АЛЕКС ГОМНОТО ВИ ЧАКА…..

 9. ЦВЕТКОВА ПСИХО казва

  ПИЯНИ„ ДРОГИРАНИ ШОФЬОРИ – Я НЕ МЕ РАЗСМИВАЙ !

 10. Мариана Сумистката казва

  ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ НЯМА РАВНИ НА ВАС В РЕШАВАНЕ НА ЖИТЕЙСКИ ЗАДАЧИ, ГНУСНИ ГЕРБАДЖИЙСКИ СВИНЕ….

 11. Aтилa казва

  ☞Bcичkи ca Дeцa нa ДC и нa Koмyниcти-Mилициoнepи!

  ☞Пpeди 33 гoдини Изпycнaxмe дa ИЗБИEM Koмyниcтитe и Mилициoнepитe, Дeцaтa им Нямa дa Изпycнeм!

  ☞Нa 9.IX.1944г. Финaнcирaнитe oт KPEМЪЛ Тepopиcти oт БKП Взexa Bлacттa и Пapитe c KPЪB!
  ☞Caмo c KPЪBTA нa Дeцaтa и Bнyцитe cи, ЖИДO-ЦИГAH-Koмyниcтитe щe Дaдaт Bлaсттa и Пapитe!
  ☞Cпaсeниeто нa БЪЛГAPИЯ e Пpoчиcтвaнe oт Koмyниcти, Mилициoнepи и CВOДНИЦИ нa ГEНEТИЧНO Нивo!
  ☞Члeн нa БKП – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Член на MBP – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Члeн на ДC – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Члeн на ДAHC – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Cвoдниk – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Tpaфиkaнт нa дeтcka и жeнcka плът – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Kмeт – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Пpokypop-Maфиoз – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Cъдия-мpъcниk – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Caниpaщ мoшeниk-дoмoyпpaвитeл на панелка – ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo!
  ☞Koмyниcти, Дeцa нa Koмyниcти, Внyци нa Koмyниcти-CAМO ДO CТEНAТA!
  ☞Mилициoнepи, Дeцa нa Mилициoнepи, Внyци нa Mилициoнepи – CAМO ПOД ЗEМЯТA!
  ☞Kaзax!: cutt.us/GebZn

 12. Мариана Сумистката казва

  ПРЕДПОЛАГАМ„ ЧЕ НЯМАТЕ ПРОБЛЕМ ДА СИ ЗАКУПУВАТЕ ВОЕННА ТЕХНИКА ВТОРА УПОТРЕБА„ ДОЛНИ МЪРШИ, КАКТО ВИ Е ПРЕДПИСАНО ОТ НАТО.

  ТЪЙ КАТО АЗ МОГА ДА УРЕДЯ ВАШИЯТ ГОШКО ХУБАВЕЦА И РУМЕН РАДЕВ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ ВОЕНЕН СЪД. ИЛИ ПОНЕ ЩЕ ОПИТАМ. ЗА ОРГАНИЗИРАНОТО УБИЙСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПИЛОТ ТЕРЗИЕВ; КАТО МИНИМУМ

 13. Мариана Сумистката казва

  ПО ПРЕЗУМЦИЯ ВСИЧКИ АНОНИМНИ АЛКОХОЛИЦИ МРАЗЯТ ВЪЗДЪРЖАТЕЛИ. КАКТО ЗНАЕТЕ, СЪЩИНАТА НА ТОВА УБИЙСТВО Е ДОСТА ЧЕРНА…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.