Рубладжии: Как Москва се настани в центъра на София?

4 3 660

Два разкошни имота, при това на възможно най-хубавите места в София, притежава кметството на Москва. На бул. „Раковски” 92,  точно срещу храма „Александър Невски”, се намира така нареченият „Дом на Москва в София”, а на ул. „Свети Наум” 36 има руско училище, пише „Уикенд“.

Сградите стават „московски” по силата на замяна, а зад нея стои споразумение, подписано на 28 януари 1998 г. за икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между Столичната община и Правителството на Москва. Тогава е решено да се направят Дом на София в Москва и Дом на Москва в София. 

И руснаците, разбира се, легално заграбват два чудесни имота, докато същото не може да се каже за това, което те прехвърлят на София. През март 2001 г. заменката е бетонирана с договор, под който стои подписът на Юрий Лужков. Кмет на София по това време е големия демократ и седесар Стефан Софиянски.

Емблематичната сграда на „Раковски” 92 в документите е описана като постройка на два етажа, със застроена площ от 749 кв. м и  разгъната от 1 498 кв. м. Първият етаж се състои от 17, а вторият от 13 стаи. Таванът има две помещения.

Първата копка на това здание, предназначено за „дипломатическо агентство и генерално консулство на Русия”, е направена през април 1880 г., в присъствието на княз Батенберг.

Имотът преди това е бил предоставен от Софийската община. На него са вдигнати няколко представителни сгради с интересен интериор, богато декорирани, с камини и големи огледала. В историята е записано, че това е третата обществена сграда, вдигната в София веднага след Освобождението.

В комплекса, в който някога са работили и живеели руските дипломати, до днес е оцеляла само една сграда, другите са разрушени от бомбардировките през Втората световна война.

Посолството на някогашния СССР обитава сградата до 1977 г. През 1978 г. тя е обявена за архитектурна и историческа културна ценност с категория „национално значение“.

По същото време с решение на Министерския съвет мястото е върнато на българската държава, която пък я прехвърля на столичното кметство. Руснаците, както е известно, тогава вдигат огромния си посолски комплекс на „Драган Цанков”.

През 80-те години на „Раковски” 92 е инсталиран  Музей на българо-съветската дружба, после сградата е дадена на БАН. Накрая, по времето на Софиянски, е  харизана на руснаците за Дом на Москва.

Реклама

Да отбележим още, че през 2003 г., когато се чества 125 годишнината от Освобождението, той лично развежда в тази сграда развеждаха кремълският диктатор Владимир Путин.

За какво се ползва днес уникалната постройка? Едва ли някой вече си спомня гръмките декларации от времето, когато са сключвани договорите – как ще се развива сътрудничеството между двете общини, как ще се поддържат руските съотечественици в България и т.н.

Сградата е дадена прагматично под наем и в нея сега има  изискан ресторант. Като адрес „Раковски” 92 пък е послужил за регистрацията на десетки фирми с руско участие. А на сайта на т.нар. Дом на Москва са изписани всевъзможни русофилски организации с адреси и телефони – от движението на путинския орденоносец Николай Малинов до форума „България-Русия” на изявената приятелка на Кремъл Светлана Шаренкова.

Вторият руски имот, получен от кметството на Москва по времето на хитрия Юрий Лужков и обиграния Софиянски, излязъл чист от десетки корупционни скандали, също е уникален.

Намира се в „Лозенец” на  ул. „Свети Наум” 36, в съседство с „Милин камък” и в него се подвизава руско училище. Този имот също е с впечатляващи размери – застроена площ над 3 615 кв. м и разгъната застроена площ над 12 907 кв. м.

За тези имоти не е известно руснаците да са платили и лев данък. 

Срещу това обаче България получава едно голямо нищо. Руснаците отпускат на София административна сграда на три етажа и гараж от 130 квадрата на „Ленинградски проспект“ 20. За това място, запознати казват, че от години се е помещавал българският културен институт в Москва.

Земята под сградата и гаража обаче е дадена на Столичната община с договор за аренда за 49 години. Другият имот, който София получава, е помещение от 173,50 кв. м, на първия етаж от сграда на улица „Большая Дмитровка” 8. За земята под сградата също се плаща наем. В помещението през годините са настанявани под наем различни туристически фирми.

Като се тегли чертата излиза, че София дава скъпа собственост, а „братушките” й отпускат някакви жалки помещения, при това за срок от 49 години.

Дори и сега, когато светът е настръхнал заради войната на Путин, и в другите страни се чертаят схеми за конфискация на руски имоти, в София никой дори не повдига въпроса за несправедливата замяната. Друг е въпросът, че тези два имота далеч не изчерпват списъка на собствеността на руската държава в столицата.

Да не говорим за центъра в Камчия, също собственост на правителството на Москва, за когото витаят подозрения, че е шпионска база, за частните имоти в  курортите из страната. Защо ли е това мълчание?

4 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  ОБАЧЕ ТОВА МЛАДОЛИКО МОМЧЕ ЕМАНУИЛ ЙОРДАНОВ МИ СЕ СТОРИ ПРЕБЛЕДНЯЛ…

 2. ОТВРАТЕНА казва

  МНОГО ТЪЖНО КАК КЕРМИТ ЖАБОКЪТ РЕШИ ДА СЕ ЗАПИШЕ В ИСТОРИЯТА….

 3. Триморски агент казва

  МОЛ София собственост на руския ЛУКоил олигарх ВАГИТ АЛЕКПЕРОВ-Троен агент на КГБ Россия , КГБ Азербайджан,МОСАД служба “ТЕВЕЛ“

  МОЛ Парадайз СОФИЯ собственост на КГБ офицери от грузинско-еврейски произход ПААТА ГАМГАНШВИЛИ ,ДАВИД КОБИЛАНИДЗЕ,РОЛАНД ИСАКЕВ и тримата с руски и израелски паспорти

 4. Читател казва

  Ставате доста елементарни и безинтересни!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.