Продължаваме подмяната: Кандидат-депутат на Христо Ковачки се намърда при Стефан Янев

0 3 597

Ще изглежда ли по различен начин 48-ото Народно събрание? Съдейки по партийните листи с кандидатите За депутати, се очаква да Видим още от същото. Все пак на предстоящите избори има и някои нови лица, а и немалко политически номади.

Партия от чужди

Безспорен лидер в политическото номадство е партия „Български Възход“ на Стефан Янев. Листите й са съставени основно от бивши кадри на други политически формации. Например в Благоевград водач е Надежда Самарджиева, която е била на шесто място в листата на „Изправи се, мутри вън“ на изборите през юли 2021 г., пише „Сега“.

Вторият в листата д-р Румен Кондев пък е бил кандидат за депутат през 2019 г. от партията „Лидер“ на енергийния бос Христо Ковачки и негов областен координатор. Третият Христо Гушков е бил все на избираемо място на последните 3 гласувания от листата на ИТН.

Сред кандидатите за депутати от „Български възход“ в Бургас също има такива, които са сменили партията през последната година. Вторият в листата Стоян Грозев през април 2021 г. е бил кандидат, издигнат от „Изправи се! Мутри вън!“

През 2019 г. пък става общински съветник в Бургас от ДБГ на Миглена Кунева. Във Велико Търново втори в листата на „Български възход“ е Борислав Ангелов, който преди това е бил кандидат от „Републиканци за България“.

По същия начин е и във Видин. Водач на листата е адв. Лъчезар Колев Минчев, който е бил от партията „Коалиция за теб, България“. На второ място е сложена Цецка Хаджигеоргиева, която на предишните избори е била от ИТН. Третият кандидат на „Български възход“ Мирослав Людмилов преди това е бил кандидат от „Българско лято“ на Васил Божков.

Реклама

Водачът на партията на Янев в Габрово пък е „мигрирал“ от третото място в листата на БСП от миналите избори. Политически номади са сложени на избираеми позиции в листите на „Български възход“ и в областите Враца, Перник, Пловдив, София, Хасково и Шумен.

Партията на Стефан Янев обаче не е единствената, която се е въз-ползвала от трансфера на партийни кадри. „Продължаваме промяната“ е приютила част от отцепниците от „Има такъв народ“ в миналия парламент. Бившият депутат от партията на Слави Кирил Симеонов сега е втори в листата на ПП в Търговище и шести във Варна.

В Кърджали след острието на ПП Никола Минчев кандидат за депутат е Георги Чепишев, който е бивш народен представител в 46-ото НС от ИТН. Адвокат Иво Атанасов, който също напусна ИТН, сега е водач на „Промяната“ във Видин. Бившият спортен министър Радостин Василев вече води листата на ПП в Габрово.

Има и необичаен обмен на кадри и между БСП и „Възраждане“. Бившият депутат и шампион по шах Цвета Галунова напусна партията на Костадин Костадинов – Костя Копейкин, със скандал.

Шахматистката вече е в листата с кандидат-депутати на БСП във Велико Търново. Списъкът на социалистите за Търново оглавява юристът Явор Божанков, а Галунова е част от гражданската квота.

В края на 47-ото Народно събрание имаше слухове, че Галунова е сред депутатите отцепници, които от „Продължаваме промяната“ са убедили да гласуват против вота на недоверие на правителството. Тогава депутатката упорито отричаше твърденията.

По-рано този месец стана ясно, че Цвета Галунова няма да бъде в листите на „Възраждане“, тъй като от ръководството на партията са взели решение в тях да участват само партийни членове. От трите нежни остриета в парламентарната група на „Възраждане“ в 47-ото НС, в листите остана само Искра Михайлова. Освен Галунова и адвокатката Елена Гунчева се оттегли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.