ИЗМАМА? Веско Сиелата достави машините за вота без обществена поръчка, папка 8 милиона

0 939

И на тези избори машинното гласуване няма да се размине със съмнения за нередности. Миналата година подобни подозрения избуяха, след като се разбра, че частната фирма „Сиела Норма“ на олигарха от ГЕРБ Веселин Тодоров – Веско Сиелата, която достави устройствата, е струпала стотици машини на различни места в страната точно преди вота през ноември.

Сега проблемът е свързан с поредната обществена поръчка за милиони левове, която беше възложена на „Сиела“ от Централната избирателна комисия (ЦИК).

БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ

С поръчката частната фирма се задължава да извърши редица дейности – като транспорта на устройствата, тяхното инсталиране, техническа поддръжка и др. Очакваше се, че досега изборната администрация ще е развила собствен капацитет за подобни дейности.

Оказа се обаче, че ЦИК не е постигнала нищо в тази посока и направо възложи работата на „Сиела“ посредством особена процедура, предвидена в Закона за обществените поръчки – договаряне без предварително обявление.

Накратко, това позволява на ЦИК да покани директно изпълнител на поръчката, без да прави конкурс. „Сиела“ нямаше дори формален конкурент и беше избрана от комисарите с аргумента, че са работили с фирмата преди и знаят, че тя разполага с необходимите способности да свърши работата. ЦИК дори надскочи бюджета си, за да даде договора на „Сиела“ – като така и не обясни с какви мотиви го прави.

По-същественият въпрос е, че процедурата на договаряне без предварително обявление може да се ползва само при извънредни случаи – когато поръчката трябва да се възложи неотложно; възложителят не може да спази сроковете за изпълнение на работата, ако обяви конкурс; настъпили са изключителни обстоятелства. Всичко това подробно е обяснено в закона.

И БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ

Реклама

ЦИК обаче не успява да обясни какво точно налага да използва специалната процедура. И този факт е отбелязан в предварителната проверка, която е направила Агенцията за обществените поръчки.

В становището на агенцията се посочва, че в подкрепа на решението си да обяви поръчката, от ЦИК са пратили като доказателства копия от договорите си със „Сиела“ в миналото. Тук влизат договорът за доставка на 9600 машини от февруари 2021 г.; договорът за допълнителните 1600 устройства от октомври 2021 г.; договори за дейности по обслужване на машинното гласуване (подобни на последния – бел. а.) от юни и октомври 2021 г.

Три от тези четири договора са сключени след процедура на договаряне без предварително обявление. Изключение прави само първият – за доставката на 9600 машини. Изглежда за комисията това се е превърнало в стандартен начин за действие. За отбелязване е, че комисарите не са пратили нищо друго на проверяващите, с което да подкрепят метода си на действие.

ОПРАВДАНИЯ И КРИТИКИ

От агенцията са разгледали оправданието на ЦИК, изложено в решението на комисарите да обявят обществената поръчка без конкурс – че сроковете до изборите са изключително кратки, заради което „за ЦИК като възложител възникват съществени затруднения, дори невъзможност да изпълни нормално нормативно установените съгласно Изборния кодекс дейности“. Проверяващите обаче контрират: „Конкретни причини не са посочени“. И допълват, че в закона е предвиден 60-дневен срок за подготовка и провеждане на изборите.

В решението си за поръчката комисарите твърдяха, че са разговаряли с транспортното министерство и „Български пощи“ за евентуално обезпечаване на логистиката на машинното гласуване, и от пощите са признали, че няма да се справят.

От агенцията обаче отсичат: „В подкрепа на изложените твърдения не са приложени доказателства“. И отбелязват, че не са получили никаква друга информация какви действия е предприела ЦИК, за да обезпечи машинния вот. Което повдига въпроса – предприела ли е въобще други действия?

Накрая от агенцията заключават, че „за законосъобразното възлагане на поръчката са нужни допълнителни аргументи и доказателства, които да установят неизяснените аспекти“.

С други думи, ЦИК трябва да докаже, че е действала според закона, когато е предоставила пореден договор на близкия до Бойко Веселин Тодоров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.