УДАРНО: Кабинетът върти метлата – назначи собственичка на бар в енергетиката и човек на Бойко в БИМ

3 4 469

Служебните министри в кабинета на Гълъб Донев явно не се впечатляват от критики и продължават да въртят кадровата „метла“. Не минава и ден без уволнени началници и назначаване на нови хора на важни постове в администрацията и в държавните фирми.

Прави впечатление, че чистката е повсеместна, засяга основно кадри, назначени сравнително скоро – през шестте месеца на редовния кабинет на Кирил Петков, и често връща на власт шефове от ерата на ГЕРБ и Бойко Борисов

Във вторник икономическият министър Никола Стоянов освободи без обяснения ръководството на Комисията за защита на потребителите (наследство от предния министър Нинова) и постави нови кадри, за което основна заслуга имат разкритията на Narod.bg за заверата на Корнелия Нинова и Калоян Методиев в КЗП.

Последната новина е за смяна в системата на холдинга БДЖ и по-точно в дъщерната му фирма „БДЖ Пътнически превози“. Инж. Ивайло Георгиев, който бе назначен за директор от предния министър на транспорта Николай Събев, е освободен.

Новият ръководител е Христо Иванов, който и преди е бил на същия пост. Рокадата не е обявена официално, но вече е вписана в Търговския регистър, откри Economic.bg.

Основната задача на служебното правителство е да организира и проведе изборите без сътресения. Затова е смущаващо, когато кабинетът, назначен от президента, предприема кадрови рокади в държавни институции, които имат пряко отношение към подготовката на вота. А точно такъв е случаят с внезапната и необоснована смяна на шефа на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова, чието място беше заето от Паун Илчев.

В последно време институтът придоби съществена роля  – заедно с Министерството на електронното управление и Българския институт за стандартизация извършва проверка на машините за гласуване.

Целта е да се удостовери, че устройствата отговарят на изискванията, зададени с Изборния кодекс. Това е изключително важно, защото ако въпросните три институции обявят, че машините не отговарят на законовите стандарти, изборната администрация трябва да проведе вота с хартиени бюлетини.

Реклама

Техническото мероприятие се извършва по специална методика, приета от шефовете на посочените три ведомства, така че председателят на БИМ едва ли може да влияе еднолично при проверката.

Но е странно, че служебното правителство в разгара на подготовката на изборите прави смяна без мотиви и поставя начело на БИМ човек, чиято кариера се развива при управлението на ГЕРБ.

Паун Илчев обикаля най-разнообразни управленски позиции – от 2008 г. работи в системата на „Български пощи“, а през 2015 г., по време на второто правителство на Бойко Борисов, е назначен временно за шеф на БИМ. Това, че не е титуляр на длъжността, е оправданието на властта, че Илчев не разполага с никаква квалификация или опит в областта на метрологията.

През 2021 г. той внезапно се изстрелва нагоре – става изпълнителен директор на „Държавна петролна компания“. Дружеството беше създадено от кабинета „Борисов 3“ с идеята да управлява държавни бензиностанции, но в крайна сметка не отчете никаква дейност и беше нарочено за закриване от правителството на Кирил Петков.

И сега облагодетелстваният от ГЕРБ Илчев се връща обратно в БИМ, благодарение на служебния кабинет на Радев, който уж беше във война с партията на Борисов – отново без е квалифициран за длъжността.

Славина Иванова е друго име, изплувало изненадващо на важна позиция.  Тази неизвестна бизнесдама наскоро е станала съветник на министъра на енергетиката Росен Христов. За новото подкрепление в екипа на Христов се разбра в предаването“Защо, г-н министър“. Водещата Мария Цънцарова изненада събеседника си с въпроса как точно му е полезна Иванова, за която се знае само, че е собственик на… бар.

Енергийният министър обясни, че Славина Иванова е веща в управлението на международни проекти и затова я е взел в кабинета си. В декларацията си по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, подадена през август, съветничката е посочила, че е „управител на дружество“.

Според публично достъпните данни в Търговския регистър тя фигурира като управител на 4 фирми – ДЖИПСИ БАР ЛОЗЕНЕЦ ООД, Джипси Бохо бар ООД, Б8 Бранд ЕООД и „Иваделс – 999 – Славина Иванова“ ЕТ. В първите две фирми Иванова е вписана като съдружник,  в другите е единствен собственик.

3 Коментара
  1. DEUTSCHE BANK казва

    REISEBÜRO

  2. ОТВРАТЕНА казва

    НАШИЯТ ВЛАК ИАМАШЕ 7- ГОДИШЕН ЗАСТОЙ И МНОГО ЗАГУБИ, НАЛИ ТАКА ?

  3. ОТВРАТЕНА казва

    БОКЛУЦИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.