ПАК ЩЕТА: ГЕРБ ремонтира незаконно 209 празни язовира, 630 млн. потънаха в чекмеджетата (СНИМКИ)

10 3 103

Напълно е приключил незаконният ремонт на 209 от общо 418 язовира, за които правителството на Бойко Борисов отпусна 630 млн. лв. Близо 80% от средствата вече са усвоени по чекмеджетата. Това стана ясно на съвместен брифинг на служебните министри на регионалното развитие арх. Иван Шишков и на икономиката Никола Стоянов.

Ремонтите на язовирите са ставали без строителни книжа, без издадено разрешение за строеж, без проекти или с частични такива и въпреки че половината са приключили, не са въведени в експлоатация. По тази причина голяма част от тях и към момента са празни, стана ясно от обясненията на арх. Шишков.

„Това е може би най-мащабното незаконно строителство в периода 2018 – 2022 г. По-голямо дори от това с незаконния строеж на магистрала „Хемус“, каза той.

Незаконните ремонти и строителството на язовирни стени е продължило и по времето на правителството на Кирил Петков, замаскирано като аварийно, стана ясно от обясненията на служебния регионален министър.

Аварийните ремонти на язовирите

През февруари 2022 г. тогавашният вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН) издава заповед за сформиране на работна група за ремонта на язовирите. В нея влизат експерти от министерствата на регионалното развитие и на икономиката.

Тя стига до заключението, че ремонтите на язовирите могат да продължат в условията на аварийност. Това става две години след започването им, отбеляза арх.Шишков.

Гроздан Караджов пуска писмо с указания до кметовете, на чиято територия се намират язовирите, да издават разрешителни за строеж в условията на аварийност, каза арх. Шишков. По думите му доказателства за това обаче няма.

Това е установила направена от него проверка на 71 язовира. Голяма част от тях и преди ремонта, и сега са празни, а се твърди, че ремонтите са аварийни, каза регионалният министър. По думите му няма никакви регистрирани съобщения за възникнала авария на проверените обекти.

Ремонтираният язовир „Найден Герово“ Снимка: МРРБ

Самият Караджов, докато беше министър, обясняваше, че основание за решението му е съдебно решение, на което той е стъпил.

Реклама

Шишков обаче посочва сега, че съдебната практика по този въпрос е противоречива и има съдебни решения с обратен знак – че ремонтите на язоворите са незаконни.

Оферта – обявяване на незаконните строежи за търпими

„Очевиден е опитът да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде премахнато, което е логично. Считам, че този опит – проблемът с незаконното строителство да бъде решен с незаконови методи, е най-лошият пример, който може да даде държавата“, коментира арх. Шишков решението на предшественика си ремонтите да продължат в условията на аварийност.

По тази причина той е отменил писмото на Гроздан Караджов и е внесъл предложение за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). С тях предлага и незаконното строителство на язовирите да бъде обявено за търпими строежи, така както предложи за магистрала „Хемус“.

Решението за това обаче трябва да бъде взето от Народното събрание. Дотогава ремонтът на язовирите, за които не е започнал, не следва да се изпълнява, стана ясно от обясненията на арх. Шишков.

Целта ни е ремонтите да продължат по законен начин, каза арх. Шишков.

Добре позната вътрешна схема

През 2018 г. правителството на Бойко Борисов отпусна 500 млн. лв. за ремонта на 418 язовира. Средствата са дадени на Министерството на икономиката, като възложител на поръчката е Държавната консолидационна компания (ДКК). Така тя става първата държавна компания, която приложи т.нар. вътрешно възлагане по Закона за обществените поръчки.

ДКК превъзлага ремонта на водоемите на държавната фирма „Монтажи“, която е част от холдинговата структура. От своя страна тя ги превъзлага на частни компании. Днес служебният икономически министър Никола Стоянов заяви, че „Монтажи“ ги е превъзложила на подизпълнители, а не на доставчици на услуги и техника, както е при магистрала „Хемус“ и както обясняваше Кирил Петков, когато бе служебен министър на икономиката.

По този начин ДКК през „Монтажи“ е разпределила 630 млн. лв. за ремонта на 418 „опасни“ язовира, които бяха заплаха за населението, според правителството на ГЕРБ. От тях 500 млн. лв. дойдоха от държавния бюджет, а останалите 130 млн. лв. са заем от Българската банка за развитие (ББР).

След като ДКК успешно тества тази схема, тя беше приложена и от държавната компания „Автомагистрали“ за строителството на магистрала „Хемус“, ремонт на свлачища и скоростния път Видин – Ботевград.

10 Коментара
 1. АЙДЕ ПАК казва

  “ SIE HABEN VIEL GLÜCK..“

 2. ЕВРОЕВРОТО казва

  АМИ ТИЯ АНОНИМНИ !

 3. ОТВРАТЕНА казва

  СЛЕД КАТО СИ Я ИЗЧУКА„ И БИ ШУТА….

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ДЪРТАТА КУРВА МАЯ МАНОЛОВА КОЛКО ПРОЦЕНТА ДЯЛОВО УЧАСТИЕ ИМА В БОЛНИЦАТА НА ДОКТОР ДЯКОВ ?

 5. ВЕЧНИЯТ ХЕМОРОИД казва

  ВИЙ ТОЯ РАК ЗА НИЩО ГО НЯМАТЕ, МЪРШИ !

 6. ОТВРАТЕНА казва

  И АЗ Т“ВА ИМ ВИКАМ НА ГНУСНИТЕ УБИЙЦИ : “ К’ВО ШЕ ПОСТИГНЕШ?“

 7. СЕТИ СЕ„ ДЕ! казва

  ДОКТОР ДЯКОВ ОБИЧАШЕ ДЕЦАТА !

 8. Египетска пирамида казва

  ПРЕЗ 1994 ГОДИНА КЛИНИКАТА МУ БЕШЕ СУПЕР МОДЕРНО ОБОРУДВАНА С АПАРАТУРА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА MISSED ОТ ЧЕРНОБИЛСКАТА РАДИАЦИЯ. ФАКТ.

 9. ОТВРАТЕНА казва

  ДОКТОР МАРЧЕВА ЩЕ ВИ ЗАВИДИ ЗА ФАШИСТКИТЕ ХОНОРАРИ- ДА!

 10. Мариана Сумистката казва

  БЕЗПЛОДНИ КУРВИ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.