Нова атака: Кабинетът подпука Иван Гешев

10 3 323

Допустимо ли е главният прокурор Иван Гешев, осъществявайки надзор за законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива.

Това е въпросът, който с решение на Министерския съвет днес ще бъде отправен към Конституционния съд, обяви след заседанието на служебния кабинет министърът на правосъдието Крум Зарков.

Той анонсира, че такъв въпрос ще бъде отправен към Конституционния съд, още с встъпването си в длъжност. Наред с искането за тълкуване от МС искат и да се обявят за частично противоконституциони две разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ), в които са уредени правомощията на прокурора.

Реклама

Министър Зарков коментира, че в атакуваните разпоредби са уредени правомощия, присъщи на отменения общ надзор за законност, предвиден в конституцията от 1971 г., но не и в тази след демократичните промени от 1991 г.

Според Зарков е налице прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор, а това по думите му е недопустимо.

В искането се посочва, че нито едно от правомощията на прокуратурата, предвидени в конституцията, не предполага прокурор да упражнява надзор или да надзирава дейността на всеки правен субект в държавата или в общините, а още по-малко – да упражнява превантивно правомощие да предотвратява закононарушения.

В искането се заявява, че прокуратурата има правомощие да упражнява надзор само върху законосъобразното провеждане на разследването, върху изпълнението на наказанията и на други принудителни мерки, както и да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове, но не и на незаконосъобразни действия.

10 Коментара
 1. Рецидив казва

  НАЛИ ЗНАЕТЕ„ ЧЕ ВСИЧКО ИМА КАПАК, МЪРШИ….? Е.. КАПАКЪТ Е У МЕН !

 2. ЛИЦЕ В ЛИЦЕ казва

  ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ Г–Н ЗАРКОВ ЩЕ ОСТАНЕ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО ЗА ПО– ДЪЛЪГ ПЕРИОД„ ЗА ДА ДОКАЖЕ СВОИТЕ БЛЕСТЯЩИ ПРОФЕСИОНАЛНИ СПОСОБНОСТИ. А АЗ БИХ МОГЛА ДА ОТСТРАНЯ ВСЯКАКВИ КОРУПЦИОННИ ПРЕЧКИ…..

 3. ОТВРАТЕНА казва

  КАТО ЦЯЛО„ СИГУРНО МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ ПРОКУРАТУРАТА ЗНАЕ„ ЧЕ АКТЬОРИТЕ НЕ ЗА АКТѝОРИ, А ФАШИСТИ И„ ЧЕ ИНДИВИДУАЛНОТО ОБГАЗЯВАНЕ„ МАКАР И ДА ЗВУЧИ НЕВЕРОЯТНО КАТО АНТИКОРУПЦИОНЕН КАБИНЕТ, Е ФАКТ В УБИЙСТВАТА НА “ ТЕХНИТЕ ВРАГОВЕ „.

 4. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  ПРИНЦИПНО, ВСИЧКИ ЗНАЯТ„ ЧЕ НА ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ МЪРШИ НАЙ– ВЕРНИ СЪЮЗНИЦИ СА ИМ АЛКОХОЛЪТ„ НАРКОТИЦИТЕ И ИЗНУДВАНИЯТА„ НО…. БИ МОГЛО ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ СЪЩО СЪЮЗНИЦИ В ДЕБЕЛИТЕ ТЛЪСТИ ЛЪЖИ СА ИМ ХРИСТИЯН- ДЕМОКРАТИТЕ НА ВЕБЕР.

 5. ОТВРАТЕНА казва

  ОБАЧЕ„ КАКТО РАЗБИРАМЕ, ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИТЕ СА ХЕРМАФРОДИТИ, КОИТО СА ДОПУСКАНИ ВЪВ ВЛАСТТА, ЗА ДА СЕ ПОДРИЖАТ ТОЧНО ЗА ПРОСЛОЙКИТЕ НА АЛКОХОЛИЦИТЕ И ЛОШИТЕ РОДИТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ.

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ТЕ, ОТ СВОЯ СТРАНА, СА НЙ– КОРУМПИРАНАТА НЕМСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВЛАСТТА И НЯМАТ КОЙ ЗНАЕ КАКВО ПОЛИТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ. ОСВЕН КЪМ ПО– ГОЛЕМИ ОТРЕПКИ ОТ ТЯХ КАТО “ ГЕРБ“…..

 7. Мариана Сумистката казва

  МЕЖДУ ДРУГОТО, ВЕБЕР УБИЕЦЪТ, ОБЯВЯВА ОЩЕ НА 9 ФЕВРУАРИ, 2022 Г., ЧЕ“ НЕЩАТА ПРИ ВАС СА ИЗВЪН КОНТРОЛ“. ФАКТ“

 8. ОТВРАТЕНА казва
 9. ОТВРАТЕНА казва

  АУУ, АКО РАЗБЕРАТ НЕМСКИТЕ НАЦИСТИ КОЛКО ПАРИ СА СЕ ИЗЛЯЛИ В БУЛГАРИСТАН ЗА ТАЗИ ….. ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ…..

 10. ОТВРАТЕНА казва

  Е ДА ДЕ- ПЕЧАТНИЦИТЕ БЯХА САМО ЗАРАДИ ВИРУСА…. СЕГА САМО ЩЕ ДУХАТЕ ТАПЕТИ„ ЗА ДА ИЗСЪХНАТ ПО– БЪРЗО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.