ГРАБЕЖ в Narod.bg: Спас Русев грабва „Булсатком”, цените на монополиста „Виваком” хвърчат до небесата

35 5 900

За нов опит за скрито монополизиране на пазара на платена телевизия в ущърб на потребителите алармира източник на Narod.bg. Собственикът на „Виваком”, прикрит зад Спас Русев, отново опитва да придобие контрол над оператора „Булсатком“. Ако обаче регулаторът си свърши работата, подобна сделка не трябва да мине, смята информаторът ни.

Бившият собственик на „Виваком” и доскорошен член на неговия надзорен съвет – милионерът от Перник, започнал като шофьор – Спас Русев, отново се опитва да придобие „Булсатком”. А финансирането се урежда с участието на „несвързания“ с Русев собственик на „Виваком”… Преди година Спас Русев отново опита да закупи „Булсатком”, но сделката пропадна. 

Защо Спас Русев иска „Булсатком” и чий незаконен интерес прикрива?

По всичко изглежда, че както преди, така и сега зад Спас Русев стоят интересите на собственика на „Виваком” – сръбската Юнайтед Груп на небезизвестният Драган Шолак. След като им продаде компанията, в продължение на повече от 2 години Русев запази ключовата си роля на член на надзорния й съвет и управител на едноличния й собственик, а това значи, че е много доверен човек на новия бос.

За дълго време бе запазен на поста му и близкият до Спас Русев изпълнителен директор на „Виваком” – Атанас Добрев. Нормалната бизнес логика и практика е точно обратната – като си купуваш компания, не оставяш стария собственик да се разпорежда в ръководството и си назначаваш нов изпълнителен директор, или поне нов финансов директор. Но явно продажбата на „Виваком” не съвпада с нормалните бизнес практики и има друга логика…. 

Проблемите със закона

„Юнайтед Груп” отдавна иска да сложи ръка на „Булсатком” – най-големият независим доставчик на платена телевизия в България. Поглъщането ще осигури господстващо положение на „Виваком” на този пазар, а интересът на монополиста винаги е ограничаване на конкуренцията, вдигане на цените и извиване на ръцете на доставчиците на съдържание, т.е., медиите.

Именно чрез монополно вдигане на потребителските цени парите, които „Юнайтед Груп” ще осигури, а Спас Русев ще плати за „Булсатком”, в крайна сметка ще бъдат върнати на „инвеститора“ двойно и тройно чрез ограбване на крайния потребител, т.е., на българския народ.

Точно за това законът забранява подобни сделки. Ако „Юнайтед Груп” се появи като купувач, сделка от такъв мащаб подлежи на одобрение от антимонополните органи на Европейската комисия (а не на България), а там законът се спазва и мераците за монопол нямат шанс.

Реклама

Освен проблема с монопола, ако се появи като купувач на „Булсатком” Европейската комисия ще трябва да изследва и въпроса за крайните собственици на „Юнайтед Груп”. А този въпрос е доста щекотлив.

В годишния финансов отчет за 2021 г. одиторите на „Виваком” са счели за важно да обърнат внимание на неяснотата около собствеността върху мобилния оператор. „Обръщане на внимание“ се прави по важни въпроси, които носят значителна несигурност за бъдещето на компанията и са от голямо значение за възможността й да съществува като действащо предприятие, или в бъдеще могат да доведат до катастрофални за дружеството и финансовото му състояние последици.

Записът в годишния отчет на „Виваком” не съответства на широко прокламираното твърдение, че компанията е придобита от сръбската „Юнайтед Груп”. Според отчета крайният собственик на „Виваком” е дружество, „контролирано от фондове, които са консултирани от фонда BC Partners”. Кои са тези фондове, на кого принадлежат те и на КОЙ парите са налети там – остава загадка. Имаме един запис, който не дава отговор на въпроса кои са крайните собственици на Виваком. Но пък има други непреки индикации КОЙ ли може да е един от тези крайни собственици.

„Решението“ Спас

За да бъдат преодолени горните проблеми, трябва да се заобиколи както законът, така и Европейската комисия. И тук изгрява звездата на професионалния подставен бизнесмен Спас Русев – той ще реши проблема, като придобие „Булсатком”, докато се кълне, че няма нищо общо с „Виваком” и собственика му „Юнайтед Груп”.

В опит да „демонстрира“, че вече не е свързан с „Виваком”, Русев дори напусна постовете си в компанията точно когато предприе нов опит да грабне „Булсатком”. Но следите са много и остават. Ситуацията е като в онзи стар виц, в който хванатият в изневяра съпруг казва на жена си „Това, което виждаш, не е вярно.“

Така, с „несвързания“ с „Виваком” Спас като купувач, сделката вече ще подлежи на одобрение не от Европейската комисия, а от нашата Комисия за защита на конкуренцията. А имайки предвид нейното настоящо ръководство, назначено от статуквото на КОЙ и БСП, тя едва ли ще си даде зор да разследва кой стои зад Спас Русев, какъв е произхода на финансирането му и дали има риск от монопол.

Наясно ли са продавачите на „Булсатком”, че продавайки компанията на скандалното „лице под наем“ Спас Русев, участват в създаване на скрит монопол и заобикаляне на закона?

Наясно ли са милионите българските потребители на платена телевизия какво „светло бъдеще“ ги чака?

Ако тази сделка бъде осъществена, следете следващите стъпки на „Виваком”, „Юнайтед Груп” и Спас Русев – стъпките ще бъдат ясно доказателство, че „мачът е уговорен“. Следете също и предстоящото вдигане на цените на платена телевизия от всички големи оператори – те няма да закъснеят да го направят, и то съвсем скоро след приключването на тази сделка, разбира се без да се уговарят помежду си … Следете и за скоростта, с която КЗК ще утвърди тази сделка.

35 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  НЕЩАСТНИ ПАЧАВРИ

 2. Мариана Сумистката казва

  НА СЪД !!!

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ЕЙ, МЪРШИ… ТОВА Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, С ЦЕЛ УНИЩОЖЕНИЕ НА НЯКОГО. В СИНХРОН С НЕМСКИТЕ МЪРШИ.

 4. ОТВРАТЕНА казва

  2012 БЯХ В СОФИЯ„ ПАЧАВРИ ДОЛНОПРОБНИ !

 5. ОТВРАТЕНА казва

  КЪМ ДНЕШНИЯ ДЕН ДЕСЕТ МНОГО СЕРИОЗНИ, ПОЧИ УСПЕШНИ ПОКУШЕНИЯ НАД МЕН.

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ДАНО ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ПАК ЗА ПОКУШЕНИЕ„ ЗАЩОТО ПЕДАЛЪТ ВЕБЕР И ТОЙ Е ВЪТРЕ……

 7. ДЕДЕ И МИА казва

  НЯКАК СИ МНОГО СЕ Е ОТДРЪПНАЛ НАСТРАНИ НА СНИМКИТЕ…..

 8. ОТВРАТЕНА казва

  Я ДА ВИСИМ КОЙ НАЙ- МНОГО Е ЛАПКАЛ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА И ДАЛИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ? С ЧУДОТВОРНАТА ПОДКРЕПА НА МАНФРЕД ВЕБЕР !

 9. ОТВРАТЕНА казва

  ДА ПРОЯВЯ ЛИЦЕМЕРИЕ – ДА ВИ КАЖА„ ЧЕ СЪМ ВИ ПРИЯТЕЛКА, МНОГО СИЛНО ЩЕ РАЗОЧАРОВАМ МЪРТЪВЦИТЕ….

 10. Мариана Сумистката казва

  МАНФИ ЗНАЕ ЛИ КАКВИ БЕСОВЕ ЗА ВИ ВЛАДЯЛИ 12 ГОДИНИ ?

 11. ОТВРАТЕНА казва

  ДА НЕ ИЗТЪРВЕТЕ ПАК КАРУЦАТА С ТРУПОВЕТЕ В РЕКАТА„ ГЕРБАДЖИЙКИ МЪРШИ…?

 12. ДЕДЕ И МИА казва

  ТОЗ ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ ПАК ЛЕПНАЛ НЕМАНГАЛСКИ РАЙОНИ…..

 13. ОТВРАТЕНА казва

  ТЯ ОНАЯ ПСИХОПАТКА С ВИРНАТИТЕ БАДЖАЦИ- ТРИПЕРЛИВАТА„ СЕ КАНИ ДА СРАВЯ ЕВРОДЕПУТАТКА„ АМА НЯМА ДА Я ОГРЕЕ….

 14. Мариана Сумистката казва

  ТЕ ЗАРАДИ НЕЯ ПРЕКРЪСТИХА СТУДЕНТСКИ ГРАД НА КВРТАЛ “ ТРИПЕР „…..

 15. Мариана Сумистката казва

  ДОБРЕ, ДЕ ! Я ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ИЗСКОЧИ ОТ РЕЗЕРВНАТА СКАМЕЙКА… ТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТКИТЕ ХОДЯТ ПО СИМПОЗИУМИ.

 16. Д-р Менгеле казва

  Крематориум Варна – ниски цени

 17. ОТВРАТЕНА казва

  НА ЕКАТЕРИНА ДОЛНОПРОБНИЯ ТРИПЕР Е ОЩЕ ТУК„ ГЕРБАДЖИЙСКИ МЪРШИ…. ЕДНО КАТО НЕЯ С БАДЖАЦИТЕ НАГОРЕ Е ДОШЛО ДА ИС ИЗБИВА ВСЯКА ВЕЧЕР КОМПЛЕКСИТЕ

 18. ОТВРАТЕНА казва

  ЕЙ ТАКОВА ЕВТИНО И ДРОГИРАНО КАТО НЕЯ…..

 19. ОТВРАТЕНА казва

  ВСЕ ПАК – В ГЕРМАНИЯ ЧАКАТ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА„ ЧЕ ИМА ПО ЗЛЕ ДОРИ И ОТ ТЯХ….

 20. Мариана Сумистката казва

  ДИЛЯНА ГРОЗДАНОВА ВИ ЗАПОЧНА„ АЗ ЩЕ ВИ ДОВЪРША. ЕЙ, ДИЛЯНЧЕ, ОТМЪСТЕНА СИ… ДЕ ЩО ИМА КИРВАЛЯК ПАДНА В КАЛТА И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ ОТТАМ….

 21. Мариана Сумистката казва

  ВСИЧКО ЩЕ СИ ПРИЗНАЕТЕ ПРЕД СЪДА„ ЧРНИ ДЕМОНИ. ЗА ПАРАЛИЗИРАНЕТО НА МОЗЪЦИ. ВСИЧКО….

 22. ОТВРАТЕНА казва

  ЩЕ ВИ ИЗМЪКНА ЧАРВАТА НА МАСАТА„ ДОЛНИ МЪРШИ. ЩЕ ВИ ГИ ИЗМЪКНА, КАК ЗЛОУПОТРЕБЯВАТЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО МИ! А ПОСЛЕ СЕ ПРАВИТЕ„ ЧЕ ПОМАГАТЕ. ДЕТЕТО МИ.

 23. Мариана Сумистката казва

  ДИЛЯНА Е ТРЯБВАЛО ДА ПРИКРИВА НЕЩО„ КОЕТО НЕ Е В НЕЙНИЯ СТИЛ, НАЛИ, БОКЛУЦИ?

 24. ✞❤️Виктория от Русе❤️ yerl.org/5PDhD казва

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: tiny.cc/hwczuz
  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!☜☞: tiny.cc/b4dzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Зa вcичkи Бългapckи Haциoнaлиcти: tiny.cc/acdzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: ВAЖНO: ЗA Избopитe нa 2-pи Okтoмвpи: tiny.cc/acdzuz
  ➤Koльo Kитaeцa: Зa Бългapия: tiny.cc/8lbzuz

 25. СТРИПТИЙЗЬОРКА казва

  ПРИ ВАС ТРУПОВЕТЕ СЕ ВРЪЩАТ САМО ОБЕЗГЛАВЕНИ„ НАЛИ, МЪРШИ ?

 26. ОТВРАТЕНА казва

  ТЯ УРСУЛА МЪРШАТА ПРОДАВА САМО ЖИВИ ХОРА….. С 50 % ЗРЕНИЕ….

 27. ТАЯ "Й НЕГЪРКА казва

  “ SHE DID IT BEFORE ! SHE DID IT BEFORE ! „

 28. ОТВРАТЕНА казва

  ВЪРНЕТЕ МИ ЗРЕНИЕТО, ЗАЩОТО НА УРСУЛА ЩЕ И ПАДНЕ ЗЕЛКАТА !

 29. ОТВРАТЕНА казва

  УРСУЛА УБИ ПИЛОТИЕ„ ЗА ДА РАЗЧИСТИ НА ПЕДЕРАСТИТЕ.

 30. ОТВРАТЕНА казва

  Е, МЪРШИ, ОТТЕГЛЯНЕТО НА РУСНАЦИТЕ НА ДЪРЖАВНО НИВО НЕ Е СЛУЧАЙНО… МОЖЕ БИ ТЕ НЕ ТЪРПЯТ ИЗНУДВАНИЯ.

 31. ОТВРАТЕНА казва

  ЗА КАКВО ИМ Е СЕЛСКА ПРОВИНЦИЯ, КАТО СИ ИМАТ МОСКВА. ФАКТ.

 32. Мариана Сумистката казва

  И ПАЗЕТЕ РОСЕН ХРИСТОВ ДА НЕ ПАДНЕ ПО- ДОЛУ ОТ ДИРЕКТОР НА МИТНИЦИТЕ„ ЗАЩОТО ЩЕ ВИ КОРИГИРАМ И ТАМ….

 33. ОТВРАТЕНА казва

  МНОГО ПРОСТО: КАТО СЛАГАТЕ НЯКОЙ ДА ОТГОВАРЯ ЗА ВАШИТЕ КРАЖБИ, ВИЕ ГО ЗАКАРВАТЕ АВТОМАТИЧНО НА БЕСИЛОТО. А ВАШИЯТ ПРОЦЕС ЗА ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА Е ВЕЧЕ В СТРАСБУРГ НА ВИСОК СТАРТ.

 34. Greta Jokubas казва

  Казвам се Грета Йокубас и съм от Литва. Винаги съм обещавал да ви препоръчвам на хората там, които също може да се нуждаят от вашата помощ, защото намирането на вашия имейл беше най-доброто нещо, което някога ми се е случвало, д-р Иге Аджайи, вие сте най-внимателният и състрадателен човек, когото имам известен. Бях толкова потиснат, след като бях без любов почти пет години. Поисках любовно заклинание за събиране и удивително то подейства. Живея щастливо с най-прекрасния жив мъж и това е, за което се молих. Благодаря ви, д-р Ige Ajayi, нямаше да е достатъчно, като се има предвид какво сте направили за мен, затова реших да споделя това свидетелство за вашата ръчна работа на целия свят, за да научи за добрата ви работа за мен. Можете да се свържете с този мъж за всякакви проблеми във връзката и той също ще ви помогне. Свържете се с имейл [email protected]. Телефон/Whatsapp +2348130035939

 35. Petr Buzek казва

  Имате ли нужда от заем???? Лични заеми или бизнес заеми???? Говори с мен за това. ИМЕ ЗА КОНТАКТИ: г-н Петр Бузек, при интерес, моля свържете се с нас на::::::[email protected]
  Whatsapp сега: +639451256230

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.