Легализиране на беззаконието: Кабинетът даде още 35 млн. лева за ГЕРБ инхауса на АМ „Хемус”

7 1 748

Още почти 35 млн. наля служебният кабинет в бездънния ГЕРБ инхаус на „Хемус“ и така се започна с легализирането на беззаконието. Парите са били преведени на два транша от началото на септември на държавната „Автомагистрали“ ЕАД, която е формалният изпълнител на строежа на недовършената автомагистрала.

Това сочи информация, предоставена от АПИ и МРРБ в отговор на въпрос на „Сега“.

Почти 14,75 млн. лв. са преведени за участък 2 между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“. Останалите 19,9 милиона с ДДС са за отсечката до пресичането с път II-35 Плевен – Ловеч.

Сумата е на практика добавка към изплатените още по времето на управлението на ГЕРБ цели 1,37 млрд. лв. за инхауса на държавната фирма за лотове от 1 до 9, по които на практика е работено активно само на първия и третия.

В това число влизат над 891 млн. лв. с ДДС за отсечките от Боаза до разклона за Велико Търново, а останалите други над 479,4 млн. лв. за следващите лотове до „Буховци“.

През 2021 г. стана ясно, че около 1,2 млрд. лв. от сумата са авансите, получени от наетите от „Автомагистрали“ ЕАД строителни фирми.

Някои от получилите предплатата успяха дори да си я изтеглят в брой на гишетата на една услужлива банка – Асет банк на Младен Михалев – Маджо, за което писа първо Narod.bg, и да си отнесат пачките в чували, които до момента не е ясно къде се намират.

За част от въпросните недостроени отсечки, за които бяха платени авансите, бе установено незаконно строителство или пък липса дори на избрано трасе, да не говорим за разрешителни за строеж.

От всички недовършени участъци само този между Белокопитово и Буховци с дължина от 16,3 км е бил изпълняван с поръчка по ЗОП, а не на инхаус.

За него са платени от АПИ над 123,9 млн. лв. с ДДС на ДЗЗД „Хемус – 16320“, в което участват „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали-Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД.

Цяла година обаче въпросната отсечка не бе пусната, защото не е било възложено да се направи връзката й със стария първокласен път. Едва преди няколко месеца процедурата е тръгнала и за 90 дни работата е била свършена. Подобни случаи само показват, че открай време дострояването на „Хемус“ върви на парче.

Реклама

КАК ДА СЕ ПОСТРОЯТ МОСТОВЕТЕ

Промени в проектите за мостовете и другите съоръжения по бъдещите лотове ще доведат до ново забавяне, а със сигурност и до оскъпяване на вечно доизграждащата се в последните десетилетия автомагистрала.

Това стана ясно при последната инспекция на служебния строителен министър Иван Шишков на обекта. По време на проверката той казал, че за няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че проектът трябва да бъде променен, за да съответстват те на съществуващия терен, в което няма нищо лошо, по думите на министъра.

На практика обаче се подготвя ново харчене на държавни пари, защото по инхауса проектирането не е било направено както трябва. Пък и поначало този тип поръчки винаги предполагат по-лесно пилеене на публичен ресурс, защото изпълнителят решава почти всичко.

Според изпълнителния директор на ББК „Пътища“ инж. Лазар Лазаров техническите проекти за въпросните мостове не са пълни и за голяма част от тях са коригирани.

„За лот 2 пък мостовете са много сложни и даже още не е решено окончателно от какъв тип ще бъдат. В проекта е заложено те да са типови, като този на обхода на Габрово, но на АМ „Хемус“ те трябва да са двойни. Отделно има спорове какъв ще бъде тунелът и дали не може да е като дълбока траншея“, казва той.

По думите му нещата се усложняват, защото в АПИ и в строителното министерство никой не смее да вземе решение. Лазаров смята още, че с промените в проектите няма да може да се направят икономии, даже обратното.

Отделно, според него, все повече се изостря дефицитът за квалифицирани кадри, което също ще доведе до увеличаване на разходите за строителството и до поредното му забавяне.

АМ „Хемус“ се строи от далечната 1974 г. Повече от сигурно е, че мечтаната магистрала между София и Варна няма да бъде готова преди настъпването на половинвековния юбилей от първата й копка.

ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА БЕЗЗАКОНИЕТО

Откакто пое поста си, служебният министър Иван Шишков активно лобира бъдещият парламент да се намеси, за да направи „търпимо“ установеното незаконно строителство по „Хемус“.

Дори предложи за обсъждане съответни промени в ЗУТ. По тази логика всеки може да започне да строи в разрез с правилата и да чака депутатите да му узаконят белите. Да припомним, че през миналата година сегашният служебен министър на МРРБ бе заместник на Виолета Комитова в същото министерство и громеше незаконното строителство и инхауса.

7 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  СОЛТА Е СОЛ, НО КАФЕТО НЕ Е КАФЕ!

 2. ОТВРАТЕНА казва

  Е ДА„ ДЕ! НЯМА КАК ПАЧКИТЕ ДА СА ЗАРОВЕНИ, А ТРУПОВЕТЕ ДА БЪДАТ ИЗНАСЯНИ ЗАД ГРАНИЦА…. ЗАЧУДИХ СЕ И АЗ КАК БЪРЗО ВИ СЕ РАЗМИНА ЗА ИНЗИ КАМИОН……

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ТЪЙ КАТО ИЗПЪЛНЕНИЯТА НА ЛОТОВЕТЕ СА ОТ РАЗЛИЧНИ ФИРМИ, ДА НЕ СЕ ПОЛУЧАТ ПРОПАДАНИЯ В ЕДИНИЯ ЛОТ„ А ДРУГИЯ ЛОТ ДА Е ОК….?

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ЗНАМ ДОРИ КОЙ ОБСЛУЖВА ОТДЕЛ “ ЧУЖДЕСТРАННИ МОКРИ ПОРЪЧКИ“…..ТОЗИ„ КОЙТО ОБСЛУЖВА И БЪЛГАРСКИТЕ – СОТИР ЦАЦАРОВ!

 5. ✞❤️Виктория от Русе❤️ yerl.org/5PDhD казва

  ☞Дoмyзa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния: tiny.cc/c39tuz

  ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО!: tiny.cc/sy9zuz

  ☞Дoлy мaфиятa!: tiny.cc/dmazuz

  ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: tiny.cc/pmazuz
  ☞Bcekи kойтo вяpвa, чe изeдницитe koито сa сe okoпaли във влacттa oт 78 гoдини, щe cи oтидaт пo миpeн път, чpeз избopи, e OЛИГOФPEH!:
  yerl.org/ttk6V
  ☞Глacyвaщитe зa koгoтo и дa билo сa зoмбиpaни OЛИГOФPEHИ!: yerl.org/5JOdg

  ☞Mяcтoтo нa Изeдницитe-фeoдaли и цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи е в зaтвopa, a нe в пapлaмeнтa!: tiny.cc/6mazuz

  ☞Не е важно народа как ще гласува, а кой и как ще брои гласовете.
  ☞Власт се взема с ОРЪЖИЕ и се задържа с писалка.
  ☞Дали ще гласуваш или не, изборите винаги са нагласени!
  ☞Трябва БОЙКОТ на изборите!
  ☞Никой не трябва да ходи до урните!
  ☞Всеки гласувал за тая система на милиционеро-бaндитски геноцид е биологичен отпадък!
  ☞За ДC-цигaн-милиционерската ХУНТА от котилото на АБпФК не е важно кой за кого е гласувал, а колко процента е общият брой гласували.
  ☞За да е легитимна властта им гласувалите трябва да са над педесет процента от имащите право на глас.

  ☞Гласувайки ти ПРИЗНАВАШ за легитимна властта на сводниците, крадците и българоубийците от цигaн-милиционерското котило!☞: tiny.cc/wewyuz

  ☞He нa глacyвaнe, a HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT тpябвa дa ce вдигнe нapoдa!☜☞: tiny.cc/w1duuz

  ☞Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!☜☞: tiny.cc/imazuz
  ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!☜☞: tiny.cc/rq6zuz
  ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

  ➤❤️Време Разделно: ♦Е1: yerl.org/OofGl
  ➤❤️Време Разделно: ♦♦Е2: yerl.org/cCvdS
  ➤❤️Кoзият рoг: yerl.org/U3qBg
  ➤❤️Пoд Игoто 1952: yerl.org/9byNy
  ➤❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово: tiny.cc/iewyuz
  ➤❤️Кой уши байрака: tiny.cc/newyuz
  ➤❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: tiny.cc/qewyuz

 6. ОТВРАТЕНА казва

  ПРЕНАПИСВАТЕ ИСТОРИЯТА ЕДИН ПЪТ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕ„ А ПОНЯКОГА И НА ПЕТ ГОДИНИ.ФАКТ !

 7. ПОЛША СИ Е ПОЛША.... казва

  НАЛИ ЗНАЕТЕ„ БОКЛУЦИ – НЕЗАМЕНИМИ ХОРА ИМА !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.