РОКАДА: Асен Василев става премиер, Кирил Петков – суперминистър с три ресора

1 3 515

Асен Василев ще е кандидат на „Продължаваме промяната за премиер. Това научи „Филтър” от кухнята на партията, която се бори да спечели изборите за втори път. Вече всички структури са запознати с плана на ръководството, който включва оттеглянето на Кирил Петков на заден план.

След падането на четворната коалиция и второто завъртане на рулетката с мандатите точно Асен Василев беше кандидат за премиер на „Продължаваме промяната”, а Кирил Петков публично даде рамо на номинацията.

Заради липса на подкрепа в парламента обаче правителството, начело с него, не беше оповестено и така бившият финансов министър не седна в премиерския кабинет на „Дондуков“1.

Този път от „Продължаваме промяната” стоят плътно зад Асен Василев и дори да не спечелят изборите, са решили да предложат кабинет на малцинството, начело с бившия вицепремиер.

Кирил Петков пък ще бъде негов пръв заместник и т.нар. суперминистър с ресори финанси, енергетика и икономика. Смяната на местата на двамата лидери е добре обмислена стратегия с помощта на съветници от чужбина, част от които са включени и в пиарския екип за сегашната кампания.

Тъкмо те са и авторите на стратегия от твърде елементарни опорни точки в помощ на кандидат- депутатите, която изтече неотдавна в публичното пространство.

Реклама

За това, че Асен Василев ще е новият първи сред двамата равни, говори и фактът, че неговото име е поставено преди това на Кирил Петков в слогана на партията „Да си довършим работата”.

Кампанията на Петков и Василев минава отделно, все по-рядко се организират мероприятия с участието на двамата. Далеч по-активен е Асен Василев, когото пиарите на формацията налагат като новото лице на ПП.

Според тях той бил доста по-склонен на компромиси, за разлика от Кирил Петков. Пиарите се надяват, че провалът на управлението на четворната коалиция не се свързвал с Василев като лице, а с това на партньора му, въпреки че и двамата определяха политиката на ПП.

Друг от аргументите е, че Василев е по-добре приет от коалиционните партньори ДБ и БСП, както и от президента Румен Радев.

Въпреки слуховете, че Василев и Петков са в хладни отношения заради властта, това не било съвсем така, твърдят хората около двамата лидери. Дори Петков сам предложил с Асен Василев да разменят местата си още преди няколко месеца, за да не е постоянно под светлината на прожекторите.

Социологически проучвания напоследък отчитат спад на подкрепата за „Промяната”, а разликата между тях и ГЕРБ на този етап е между 3 и 6 процента, твърди стъкмистиката.

1 Коментар
  1. казва

    Хохот.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.